Medicina Nucleara

Dr. Adriana Rimbu

     Scintigrafia osoasă evaluează metabolismul osos şi anatomia scheletală şi este una dintre cele mai frecvente aplicaţii diagnostice ale medicinii nucleare.      Imaginile scintigrafice sunt realizate după administrarea intravenoasă a unui radiofarmaceutic  osteotrop (frecvent un bifosfonat, din aceeaşi clasă de substanţe ca şi cele cu care se face tratamentul osteoporozei), care, prin fixarea la nivelul scheletului osos va permite vizualizarea acestuia.

citeste mai mult
Dr. Adriana Rimbu, 1 comentariu

     Scintigrafia hepato-splenică şi cea hepato-biliară au reprezentat tehnici intens folosite în diagnosticarea şi stadializarea unui spectru larg de afecţiuni hepatice încă din anii ’70. Apariţia şi dezvoltarea pe scară largă a Computer-Tomografiei (CT) şi, ulterior, a Imagisticii prin Rezonanţă Magnetică (IRM) au dus la scăderea rolului tehnicilor scintigrafice în evaluarea patologiei hepatice, fără a putea suplini însă informaţiile funcţionale oferite de acestea.

citeste mai mult
Dr. Adriana Rimbu

     Medicina nucleară este o specialitate imagistică ce oferă, cu ajutorul radiofarmaceuticelor, informaţii despre funcţionalitatea unor organe şi sisteme ale organismului. Imaginile se obţin prin detecţia energiei emise în afara corpului de molecula radioactivă, parte a radiofarmaceuticului administrat, iar informaţiile obţinute nu pot fi furnizate de alte tehnici imagistice (neiradiante - ecografie, IRM sau radiante-radiologie, CT).

citeste mai mult
Dr. Adriana Rimbu, 10 comentarii

     Sistemul limfatic joacă un rol esenţial în cadrul sistemului imunitar şi reprezintă cel de-al doilea mare sistem circulator după cel format din vasele sangvine (artere, capilare, vene). El este alcătuit dintr-o reţea de vase specifice – vasele limfatice.

citeste mai mult
Dr. Adriana Rimbu

     În România, cancerul de sân este cel mai frecvent cancer diagnosticat şi principala cauză de mortalitate prin tumori maligne la femei. O problemă foarte serioasă cu care se confruntă lumea medicală contemporană este faptul că neoplasmul mamar apare din ce în ce mai frecvent la paciente deosebit de tinere (30-45 ani), fapt semnalat în mod cu totul excepţional în urmă cu 20-30 de ani.

citeste mai mult
Dr. Adriana Rimbu

     În hemoragiile digestive inferioare (jejunale, ileale, colonice), tehnicile scintigrafice sunt metode utile de diagnostic, ele având o sensibilitate mare de detecţie a localizărilor acestora. Scintigrafia este recomandată în cazul unor hemoragii cu rată foarte redusă a sângerării, chiar de 0,05-0,10 ml/min.

citeste mai mult
Dr. Adriana Rimbu, 1 comentariu

     Scintigrafia tiroidiană, tehnică a medicinei nucleare, este una dintre cele mai vechi metode de diagnostic imagistic, fiind intrată în practica clinică încă din anii ‘60. Această tehnică are la bază proprietatea tiroidei de a extrage din circulaţie radiofarmaceuticul administrat, fiind  captat la nivel tiroidian printr-un mecanism de transport activ, fără a fi inclus în ciclul intratiroidian al iodului  sau captat şi organificat în foliculii tiroidieni .

citeste mai mult
Dr. Adriana Rimbu, 14 comentarii

     Afecţiunile benigne ale glandei tiroide se numără printre cele mai frecvente patologii endocrinologice întâlnite în România. Hipertiroidismul (producerea în exces de hormoni tiroidieni) poate apărea în urma afectării întregii glande - în guşe difuze toxice, boala Basedow-Graves sau în urma afectării doar a unor porţiuni ale glandei, care se organizează sub formă de noduli – guşe toxice polinodulare, nodul toxic Plummer.

citeste mai mult
Dr. Adriana Rimbu

     Afecţiunile cardiovasculare constituie o cauză majoră de mortalitate şi morbiditate în societatea modernă de azi. În acest context, diagnosticul precoce al afecţiunilor cardiace, monitorizarea evoluţiei postterapeutice (medicamentoase şi chirurgicale), precum şi stabilirea unor factori de prognostic al unor eventuale evenimente acute vasculare miocardice au devenit priorităţi, care pot fi realizate prin intermediul cardiologiei nucleare, unul dintre domeniile importante ale medicinei nucleare.

citeste mai mult
Dr. Adriana Rimbu, 1 comentariu

     Boala Paget sau osteita deformantă este o osteodistrofie caracterizată prin distrucţia osului şi apariţia focarelor de remodelare osoasă crescută, cu arhitectura anarhică, dezorganizată, afectând unul sau mai multe oase ale scheletului.      Se dezvoltă după decada a cincea de viaţă şi este diagnosticată cel mai adesea la persoanele de 60 de ani.

citeste mai mult
  • Pagina:
  • 1

  • 2
  • 3
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj