Medicina de laborator

Sursa: Centrul Medical Vlăduţiu, Mediaş

Termenul generic de fung  - defineşte o grupare de structuri biotice eucariote, imobile, unicelulare organizate în structure pluricelulare a căror evidenţiere individuală necesită dispozitive de tipul microscoapelor. Speciile de Candida sunt fungi, care pot exista sub formă de hife sau pseudohife.

citeste mai mult
Sursa: Mercury Diagnostic

Prin acest glosar vom încerca să enumerăm analizele necesare - teoretic- pentru cazul diferitelor suspiciuni de boală rezultate din examenul clinic şi simptomele menţionate de pacient aflat în vizită la medic. Aceste recomandări nu înlocuiesc examenul clinic şi vin sa confirme/infirme, alături de alte investigaţii şi explorări funcţionale, diagnosticul iniţial.

citeste mai mult
Sursa: laboratoarele SYNEVO

Instrucţiuni de recoltare urină la adult: • se face toaleta riguroasă a zonei genito-urinare cu apă şi săpun; • se usucă zona cu ajutorul unei comprese sterile; • se urinează o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obişnuit în segmentul inferior al uretrei) şi fără să se oprească urinarea se colectează în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu); • pentru a preveni contaminarea probei se evită să se atingă recipientul de zona genitală; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur. Instrucţiuni de recoltare urină la sugar: • se curaţă zona genito-urinară a copilului cu apă şi săpun; • nu se tamponează zona curăţată pentru a grăbi uscarea; nu se aplică creme, uleiuri sau pudre pediatrice; • se dezlipeşte banda protectoare din jumătatea inferioară a pungii pediatrice de recoltare a urinei şi se fixează porţiunea adezivă anterior (în faţă) anusului; se dezlipeşte partea superioară a benzii şi se continuă aplicarea porţiunii adezive, având grijă ca orificiul urinar să fie în interiorul pungii; Atenţie!

citeste mai mult
Sursa: Synevo România

Pentru ca analizele să reflecte cu adevărat starea sănătăţii, pe lângă performanţele laboratorului, este foarte importantă şi pregătirea pacientului înaintea recoltării. Ne vom prezenta la laborator dimineaţa, preferabil între orele 7:00 – 9:00, şi nu pentru că acesta ar fi programul laboratorului, ci pentru că este perioada optimă pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele.

citeste mai mult
Dr. Rodica Lighezan, Medic primar laborator clinic

Metodele de biologie moleculară sunt tehnici care permit identificarea prezenţei anumitor secvenţe de ADN (acid dezoxiribonucleic) şi ARN (acid ribonucleic) din proba biologică analizată (prezenţa de ADN/ARN viral, detecţia de mutaţii). Acizii nucleici (ADN/ARN) sunt compuşi chimici prezenţi în structura fiecărei celule şi sunt purtători de informaţie genetică.

citeste mai mult
Cenrul Medical Alexis

Pentru că numărul analizelor şi investigatiilor posibile este foarte mare, vom discuta acum despre câteva rezultate ale analizelor şi investigaţiilor de rutină, rezultate care ar trebui să vă îngrijoreze şi să vă determine să vizitaţi medicul specialist. Analize de sange: ANEMIA Aceasta are întotdeauna o cauză şi nu este suficient un tratament cu fier, acid folic şi vitamine.

citeste mai mult
Centrul Medical Alexis

Trebuie să ştii că hipercolesterolemia (concentraţia crescută a colesterolului în sânge) poate fi produsă atât prin consumul de alimente bogate în grăsimi nesănătoase (sursă exogenă), dar şi printr-o producţie exagerată a ficatului (producţie endogenă – în cazul tulburărilor de metabolism). Valorile normale ale colesterolemiei sunt sub 200 mg la 100 de ml sange.

citeste mai mult
Redactie

Despre revoluţia tehnologică din ultimele decenii în slujba medicinei de laborator, a perfecţionării, diversificării şi sofisticării mijloacelor de investigaţie, despre necesitatea impunerii unor rigori recomandate de Comisia MS, într-un interviu acordat în exclusivitate Săptămânii Medicale de excepţionalul medic, savant şi om, Prof. dr.

citeste mai mult
Dr. Georgeta Hanganu, 1 comentariu

Dintre hepatitele virale - A, B, C, D, E, G - doar hepatita B şi hepatita C pot duce la cronicizare şi la ciroză,  fiind o problemă importantă de sănătate care ridică mult costurile îngrijirilor medicale în societatea românească. Depistarea bolnavilor cu hepatită B sau C în România nu este efectuată sistematic sau  după un program coerent de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, ci se face absolut întâmplător, cu prilejul unor evaluări paraclinice aleatorii, foarte rar în urma unui consult la medicul de familie sau cu prilejul unei acţiuni de donare de sânge făcute din proprie iniţiativă sau datorită apelurilor umanitare de donare de sânge pentru  colegi, rude, vecini etc.

citeste mai mult
Dr. Mihaela Vasile, Medic primar medicina de laborator, 2 comentarii

Deşi cultivarea microorganismelor şi identificarea lor prin metodele tradiţionale rămân “golden standard” în diagnosticarea bolilor infecţioase, totuşi, în multe cazuri, diagnosticul serologic permite o orientare rapidă a medicului în vederea instituirii unui tratament precoce. Diagnosticul serologic are în vedere atât detectarea antigenelor direct din produsul biologic, cât şi detectarea calitativă sau cantitativă a anticorpilor prezenţi ca răspuns al unei infecţii microbiene.

citeste mai mult
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta