Neonatologie

Conferentiar Dr. Simona Vladareanu

Incidența naşterilor premature este ridicată Statistica oficială nu este tocmai cea reală. Înainte de 89 nu se declarau naşterile premature, mai ales sub o anumită vârstă de gestație, chiar sub 28 de săptămâni, fiindcă mortalitatea era foarte ridicată la această vârstă de gestație și atunci creștea și rata de decese perinatale, ceea ce nu dădea bine.

citeste mai mult
Sursa: Centrul Medical Sfântul Andrei, Piatra Neamţ.

Ecografia de şold este una dintre examinările esenţiale pentru depistarea displaziei de dezvoltare a şoldului. Este o examinare nedureroasă, sigură şi poate fi repetată de câte ori este nevoie, fără a pune în pericol sănătatea copilului.

citeste mai mult
Sursa: Aboca S.p.A.

Constipația este o un simptom frecvent întâlnit în cazul pacienților de vârstă pediatrică, reprezentând un adevărat motiv de îngrijorare pentru părinți. În cazul copiilor cu vârsta sub 1 an, constipația este determinată în principal de trei factori, care pot fi prezenți individual sau combinați în mod diferit: dischezia (defecație dificilă sau dureroasă)  o tulburare funcțională a aparatului grastro-intestinal, tipică pentur sugarul sub vârsta de 6 luni; trecerea de la laptele matern la formula de lapte – poate presupune o reducere a evacuărilor și schimbarea florei bacteriene intestinale; diversificarea alimentară – introducerea primelor alimente solide in dieta sugarului poate duce la formarea materiilor fecale cu o consistență mai dură, mai dificil de eliminat.

citeste mai mult
Redactie

Bazată pe cea mai eficientă tehnologie de aspirație, aspiratorul nazal Nosko a fost dezvoltat pentru a fi utilizat în siguranță la sugari și copii mici. De ce este importantă eliminarea secreţiilor din nas?

citeste mai mult
Sursa : Aboca S.p.A.

Constipația este o un simptom frecvent întâlnit în cazul pacienților de vârstă pediatrică, reprezentând un adevărat motiv de îngrijorare pentru părinți. În cazul copiilor cu vârsta sub 1 an, constipația este determinată în principal de trei factori, care pot fi prezenți individual sau combinați în mod diferit: dischezia (defecație dificilă sau dureroasă) - o tulburare funcțională a aparatului gastro-intestinal, tipică pentur sugarul sub vârsta de 6 luni; trecerea de la laptele matern la formula de lapte – poate presupune o reducere a evacuărilor și schimbarea florei bacteriene intestinale; diversificarea alimentară – introducerea primelor alimente solide în dieta sugarului poate duce la formarea materiilor fecale cu o consistență mai dură, mai dificil de eliminat.

citeste mai mult
Şef lucrări Dr. Andreea AVASILOAIEI, medic specialist neonatolog

Îngrijirea piele-la-piele (skin-to-skin, kangaroo care) a început în Columbia, în 1978, ca metodă de suplinire a deficitului de incubatoare funcționale și a rămas până astăzi o metodă fezabilă, comodă şi ieftină de îngrijire a nounăscutului, cu beneficii dovedite ştiinţific şi cu impact pozitiv crescut asupra dezvoltării neurologice a copilului şi a stării psihologice a mamei. Îngrijirea în sistem kangaroo este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF, precum şi de alte foruri internaţionale de specialitate drept standardul de aur al îngrijirii nou-născutului la termen şi prematurului, dar cei care beneficiază cel mai mult de pe urma îngrijirilor piele-la-piele sunt nou-născuţii internaţi în secţiile de Terapie Intensivă Neonatală.

citeste mai mult
Dr. Mircea Cotul

Majoritatea malformaţiilor cardiovasculare pot fi vindecate cu succes dacă intervenţia chirurgicală se face în primul an de viaţă al copilului. După aceea, corecţia definitivă este greu sau chiar imposibil de realizat.

citeste mai mult
Sursa: Topfer-babywelt.de

Baia sugarului şi alte măsuri de igienă   Baia sugarului trebuie făcută zilnic, înainte de masă (pentru a evita apariţia vărsăturii), într-o cameră călduroasă. Apa folosită pentru baie trebuie să aibă o temperatură apropiată de cea a corpului (37o – 38oC).

citeste mai mult
Maria Livia Ognean, Medic primar neonatologie, dr. st. med., Neonatologie, Spital Clinic Jud. Sibiu

Până în anii 2000, nici obstetricienii şi nici neonatologii nu au acordat atenţie deosebită prematurilor cu vârstă de gestaţie 34 - 36 săptămâni, aceştia fiind numiţi „prematuri mari”, „prematuri moderaţi”, sau „nou-născuţi aproape de termen”. Dar, studiile apărute după anii 2000 au arătat clar că e vorba de o categorie aparte de nou-născuţi, cu aspect asemănător nou-născutului la termen dar cu particularităţi, vulnerabilităţi şi patologie caracteristice prematurului.

citeste mai mult
Dr. Mihaela PEŢEANU, Medic Primar, Obstetrică-Ginecologie, ISIS - Spital Privat

Ecografia este o metodă imagistică de investigare a structurilor corpului uman cu ajutorul ultrasunetelor. În obstetrică, ultrasunetele au cel puţin trei calităţi importante: lipsa efectelor nocive asupra fătului (după cum demonstrează studiile din ultimii patruzeci de ani), reproductibilitatea şi fiabilitatea.

citeste mai mult
  • Pagina:
  • 1

  • 2