Neurologie

Dr. Mihaela Dascălu

Decenii întregi medicina a luat în considerare doar fenomenele patologice măsurabile sau vizibile. Multă vreme s-a considerat că nu există boală dacă nu pot fi identificate leziuni ale ţesuturilor sau dacă nu sunt vizibile abateri funcţionale.

citeste mai mult
Sursa: Clinica Paltinul, Sibiu / clinicapaltinul.ro

Apraxia de vorbire, cunoscută sub numele de apraxie verbală sau dispraxie, este o tulburare de vorbire în care o persoana are probleme de exprimare în mod corect şi consecvent. Nu este din cauza slabiciunii sau paraliziei muschilor vorbirii (muschii fetei, limbii, şi buzele).

citeste mai mult
Sursa: Clinica Paltinul, Sibiu

Sincopa este o pierdere temporară a conştiinţei şi a tonusului muscular cauzată de alimentarea insuficientă de sânge la creier. Sincopa este mai bine cunoscută sub numele de leşin.

citeste mai mult
Dr. Nitu Elisabeta, Medic Primar Neurologie; Dr. Ana Galamb, Medic Primar Neurologie

Este un test folosit pentru înregistrarea activităţii electrice a muşchilor. Când muşchii sunt activi, aceştia produc impulsuri electrice direct proporţionale cu nivelul activităţii musculare.

citeste mai mult
Asociația de Scleroză Multiplă București

„Pot avea copii dacă am Scleroză multiplă (SM)?”, „Copilul meu va avea SM? Care este riscul de boală?

citeste mai mult
Redactie

Trăim într-o societate în care suntem învăţaţi incă de mici să catalogăm. Sistemul educaţional, societatea, ne învaţă să facem diferenţe între lucruri şi oameni pentru a putea asimila informaţia şi a ne putea raporta cât mai corect şi eficient la situaţiile de viaţă.

citeste mai mult
Dr. Man Simona

Tinitus-ul este definit ca percepţia anormală a unui sunet la nivelul urechilor sau a craniului, fără să existe surse externe acustice. Prevalenţa tinitus-ului la adult este între 10-15%, o prevalenţă mai mare întâlnindu-se la vârste mai înaintate, în decada şase sau şapte de viaţă.

citeste mai mult
Dan Suiaga

Cluster Headache este considerată a fi una dintre cele mai severe forme de durere care afectează fiinţa umană. Boala este caracterizată prin atacuri de durere severă, strict unilaterală, tipic în regiunea retroorbitară şi fronto-temporală, asociate cu simptome şi semne de disfuncţie autonomă (lacrimaţie, inroşirea conjunctivelor, rinoree sau congestie nazală) de aceeaşi parte cu durerea.

citeste mai mult
Prof. Dr. Mihaela Simu, 2 comentarii

Scleroza multiplă (SM) este o boală cronică inflamatorie demielinizantă şi neurodegenerativă cu pierdere a sistemului nervos central. Deși boala poate apărea la orice vârstă, în forma cu recăderi - cea mai frecventă - vârsta medie de debut este între 29 și 32 de ani.

citeste mai mult
Redactie, 3 comentarii

Definiţia terapiei cu oxigen hiperbar Terapia cu oxigen hiperbar sau oxigeno-terapia hiperbară constă în inhalarea oxigenului pur sau a aerului îmbogăţit cu oxigen, de către pacient,  acesta stând într-o încăpere la o presiune mai mare decât cea atmosferică, crescându-i astfel nivelul oxigenului din sânge. Inhalarea oxigenului pur, într-un mediu de aer sub presiune, reface ţesuturile de câteva ori mai repede decât în mod normal.

citeste mai mult