Pneumologie

Dr. Doina Adina TODEA

Tusea, unul dintre simptomele respiratorii care determină cel mai frecvent prezentarea pacientului într-un serviciu medical, reprezintă un mecanism de apărare fiziologic faţă de o agresiune mecanică, fizică sau chimică a căilor respiratorii sau a unor organe de vecinătate. Deoarece poate fi un simptom, trecător sau persistent deranjant pentru pacient, al unor afecţiuni subiacente severe, conduita ce se impune este aceea de a încerca diagnosticul cât mai precoce al cauzelor acestui simptom, înainte de a iniţia orice tratament antitusiv.

citeste mai mult
Dr. Corina Mărginean, Prof. Dr. Florin Mihălţan

Ce este fumatul pasiv? Inhalarea involuntară a fumului de tutun produs de un fumător, inhalare ce se întâmplă în spaţii închise.

citeste mai mult
Redactie

BPOC este o boală de plămâni care afectează 300 milioane de oameni din întreaga lume şi cauzează anual moartea a peste trei milioane de oameni. În România aproximativ un milion de oameni suferă de această boală.

citeste mai mult
Sursa: Wikipedia.org

Tusea reprezintă un act reflex (involuntar), dar şi voluntar, fiind o reacţie de apărare a organismului, prin care se îndepărtează secreţiile patologice şi produsele străine din căile respiratorii. De la această caracteristică definitorie, face excepţie tusea cu punct de plecare extrarespirator şi cea iritativă chinuitoare, indiferent de originea sa (pulmonară sau extrapulmonară).

citeste mai mult
Mihălţan Florin Dumitru

Între anii 1990 -1995 am văzut modul cum alte ţări în care am lucrat precum Franţa, Austria, Germania îşi asistau fumătorii în cabinete specializate şi cum lucrau deja la actualizarea legilor de protecţie a nefumătorilor. De atunci am realizat şi am înţeles mecanismele care dirijau viaţa noastră, a nefumătorilor şi ce ar trebui să facem ca să ne protejăm.

citeste mai mult
Redactie

O nouă ediție Pneumo Road Show a fost organizată la Cluj de către Societatea Română de Pneumologie și a vizat și de această dată importanța abordării interdisciplinare a bolilor pulmonare. Sub coordonarea prof.

citeste mai mult
Dr. Ioana Munteanu, Prof. Dr. Florin Mihălţan, Institutul de Pneumologie M. Nasta Bucureşti

Efectele negative ale poluării atmosferice asupra sănătăţii au fost identificate încă din secolul trecut. Mecanismele prin care diverşii poluanţi îşi pun amprenta asupra sănătăţii sunt diferite în funcţie de tipul şi concentaţia acestora.

citeste mai mult
Dr. Doina Dumitru-Didita

Când vorbim de Sindromul de Apneea în Somn Obstructivă (SASO), dincolo de somnolenţa diurnă excesivă şi sforăit, riscurile şi comorbidităţile la care se supun pacienţii nediagnosticaţi sau netrataţi sunt multiple incluzând chiar moartea subită în timpul somnului. Obezitatea şi adipozitatea viscerală sunt cunoscute ca factori de risc pentru dezvoltarea SASO, acesta întâlnindu-se la 50 % din persoanele obeze.

citeste mai mult
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2017

Workshop on Advanced Endoscopic Techniques Workshop on Advanced Endoscopic Techniques

11 Septembrie 2017

In Iasi
Forumul Național de Gineco-Oncologie, Bucuresti Forumul Național de Gineco-Oncologie, Bucuresti

22 Septembrie 2017

In Bucuresti
MEDICAL FORUM ARAD 27 - 28 SEPTEMBRIE 2017 MEDICAL FORUM ARAD 27 - 28 SEPTEMBRIE 2017

27 Septembrie 2017

In Arad
PHARMA FORUM ARAD 26 – 27 SEPTEMBRIE 2017 PHARMA FORUM ARAD 26 – 27 SEPTEMBRIE 2017

26 Septembrie 2017

In Arad
Congresul National de Cardiologie, Editia a 56-a Congresul National de Cardiologie, Editia a 56-a

20 Septembrie 2017

In Prahova
Conferinta Multidisciplinara PedDex, Bucuresti Conferinta Multidisciplinara PedDex, Bucuresti

22 Septembrie 2017

In Bucuresti