7
None

Chirurgie conservatoare sau mastectomie profilactică?

Dr. Cristian Gabriel Viișoreanu, Medic specialist chirurgie generală, coordonator Institutul Sânului

Competențe și supraspecializari: chirurgie oncologică, ecografie generală și intervenţională, endoscopie digestivă.


Dr. Cristian-Gabriel Viișoreanu are o carieră de aproape 20 de ani în diagnosticarea și tratarea patologiilor mamare, cu un număr de peste 3000 de intervenții în mediul privat, și este deținător al mai multor diplome și recunoașteri naționale și internaționale în domeniu. Dr. Viișoreanu este promotorul tehnicii ganglionului santinelă în sectorul privat, o intervenție minim-invazivă recomandată pentru tratarea pacientelor diagnosticate cu cancer la sân în faze incipiente.

Chirurgia conservatoare a început să fie practicată mai consistent în România începând din anii `90. Au existat, în această perioadă, discuții aprinse legate de radicalitate și tratament conservator. Trecerea timpului a reușit însă să convingă lumea chirurgicală din România că tratamentul chirurgical conservator este o alternativă viabilă pentru tratamentul cancerului mamar dacă se respectă indicațiile medicale existente în protocoalele internaționale și naționale.

Sunt și situații, însă, în care tratamentul conservator nu are indicație medico-legală dar dorința pacientei de a păstra sânul trece peste indicațiile ghidurilor medicale. Unele paciente refuză tratamentul conservator, cu toate că îndeplinesc toate criteriile pentru a alege această variantă chirurgicală, fiind determinate de teama de a nu recidiva boala. Aceasta le face să apeleze la mastectomie și nu de puține ori și la mastectomie profilactică.

Mastectomia profilactică, sau mastectomia prin care se dorește reducerea riscurilor, reprezintă înlăturarea chirurgicală a unuia sau a ambilor sâni, în vederea reducerii riscului de cancer mamar.

O femeie diagnosticată cu cancer mamar poate face o mastectomie terapeutică și poate decide să-i fie îndepărtat celălalt sân, profilactic. Deși acest protocol era discutat încă din anii 1920, era considerată neobișnuită până în anii 1960-1970, când au apărut implanturile mamare pentru reconstrucția sânului, iar comunitatea medicală a devenit mai conștientă de riscul crescut de cancer mamar în unele familii.

Studiile au arătat că mastectomie bilaterală este eficientă în scăderea riscului de cancer mamar. Însă intervenția chirurgicală nu poate preveni toate cazurile de cancer mamar, deoarece țesutul mamar este distribuit în mare măsură pe peretele anterior al cavității toracice, prelungindu-se până la axilă și chiar la claviculă, la majoritatea femeilor. Așadar, este imposibilă îndepărtarea chirurgicală a întregului țesut mamar. Oricum, este posibil ca un cancer mamar să continue să se dezvolte în cantitatea mică de țesut mamar remanent după extirpare.

Alte cercetări, efectuate ulterior au demonstrat că mastectomia profilactică reduce riscul de cancer de sân cu peste 90% chiar și în cazul purtătoarelor unei mutații BRCA iar alte studii au descoperit că o mastectomia profilactică controlaterală reduce semnificativ riscul unui al doilea cancer la femeile care au avut cancer la un sân și au un risc crescut de a face cancer și la al doilea.


Mastectomia profilactică este o procedură electivă și nu există îndrumări precise prin care să se definească cine ar trebui sau nu să facă această intervenție. Este luată în considerare o serie de factori care influențează decizia terapeutică. Intervenția chirurgicală poate fi potrivită pentru femeile care:

  • Sunt purtătoare ale unei mutații BRCA;
  • Au istoric familial evident de cancer mamar, fără o mutație genetică cunoscută;
  • S-a îndepărtat deja un sân din cauza cancerului și au un istoric familial legat de această boală;
  • Au avut carcinom lobular in situ – deși în prezent carcinomul lobular in situ nu mai este considerat cancer neivaziv ci este doar o leziune cu potențial de malignizare se acceptă doar excizia cu margini de siguranță, nemaifiind necesară mastectomia.

Pentru luarea celei mai bune decizii  privind efectuarea mastectomiei profilactice este crucial să fie înțeles adevăratul risc de cancer mamar. Multe femei își supraestimează riscul individual.

Persoanele care înclină către decizia de a efectua o mastectomie profilactică li se recomandă să discute cu un specialist genetician înainte de a lua decizia. Întâlnirea cu un specialist în chirurgia sânului în vederea evaluării riscurilor și a beneficiilor intervenției este, de asemenea, extrem de importantă. Femeile interesate de reconstrucția sânului după o mastectomie ar trebui să vadă un chirurg plastician pentru a discuta opțiunile pe care le are la dispoziție. De mare ajutor ar fi și discuția cu un psiholog  pentru a primi consiliere specializată în astfel de probleme cu privire la preocupările ce pot apărea după acest tip de intervenție chirurgicală.

Prin mastectomia profilactică se îndepărtează integral sânul. Pielea de deasupra sânului poate fi păstrată pentru a ajuta la o reconstrucție a sânului. Majoritatea femeilor aleg să facă o reconstrucție a sânului în urma intervenției de îndepărtare a acestuia.

La fel ca orice intervenție chirurgicală majoră, mastectomia profilactică poate avea unele complicații fizice. Ele pot apărea fie imediat după operație, fie la câteva luni sau ani.

Pe lângă posibilele complicații de ordin fizic, mastectomia profilactică poate avea efecte psihologice și sociale. S-au făcut cercetări privind efectele emoționale și psihologice ale mastectomiei profilactice. Acestea au arătat că la aproape 15 ani după operație, 70% dintre femei erau fie mulțumite, fie foarte mulțumite de operație. Aproape 75% dintre femei au afirmat că le scăzuse emoția legată de dezvoltarea unui cancer mamar. Majoritatea femeilor au notat efecte pozitive sau nicio schimbare în ceea ce privește stabilitatea emoțională, nivelul de stres, stima de sine, relațiile sexuale și conștientizarea propriei feminități. Când au fost întrebate dacă ar alege să facă operația încă o dată, două treimi au declarat că ar face-o cu siguranță sau probabil că da.

Din cauza potențialelor efecte fizice și psihologice, decizia de a face mastectomie profilactică trebuie luată în urma unei atente evaluări a riscurilor și a beneficiilor. Este important ca pacientele să țină cont de toate opțiunile pe care le au înainte de luarea unei decizii. Trebuie înțeleasă procedura și efectul pe care-l va avea asupra imaginii corporale și, potențial, asupra sexualității.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha