19
None

Necesitatea existenței farmacistului clinician și importanța educației pacientului, printre temele de actualitate dezbătute la Farma Practic ed. 50

Numărul farmaciştilor de pe piaţa locală s-a dublat într-o perioadă de zece ani (din 2005 şi până în 2014), până la peste 16.000 de persoane, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

În ciuda acestei creșteri, în continuare farmacistul clinician lipsește din majoritatea farmaciilor din România, a punctat prof. univ. dr. Simona Negreș, prezentă la simpozionul Farma Practic: „în farmacia de comunitate, după cum știm, legea prevede existența unei camere de consiliere, în care din punct de vedere teoretic se găsește un clinician. Din punct de vedere practic însă, camera este întotdeauna goală”.

În ceea ce privește relația ideală de colaborare dintre farmacistul clinician și pacient, aceasta ar trebui să fie una strânsă, în beneficiul pacientului: „farmacistul clinician ar trebui să fie prezent în toate farmaciile de comunitate, iar orice pacient să i se poată adresa referitor la reacțiile adverse pe care le are în urma tratamentului medicamentos sau eventual la ce poate face el, când și cum să se adreseze medicului dacă anumiți parametrici biochimici sunt modificați în sens nefavorabil. Relația dintre farmacistul clinician și pacient ar trebui să fie o relație strânsă, însă pentru asta pacientul trebuie să fie educat că există această specializare”, a mai declarat prof. univ. dr. Simona Negreș, punctând că „farmacistul clinician ar trebui să fie implicat în aderența la tratament”.

Mai multe despre aderența la tratament în România și ce pot face farmaciștii a discutatprof. univ. dr. Simona Negreș  în cadrul ediției cu numărul 50 a simpozionului Farma Practic, ce a avut loc în perioada 14-16 octombrie 2016 la Hotel Europa, din Eforie Nord.

Manifestarea, la care au participat peste 160 de farmaciști și asistenți de farmacie din județele Călărași, Constanța, Ialomița, Tulcea, București şi Ilfov, a fost coordonată ştiinţific de prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa.

Printre cei 27 de lectori invitați s-au aflatprof. univ. dr. Sorin Ștefan Aramă, conf. univ. dr. Horațiu Mireșan; conf. univ. dr. Andreea Arsene, conf. univ. dr. Chiriță Cornel, șef lucrări dr. Tomoș Sirma, cu toții dezbătând subiecte de interes și actualitate, precum „Interacțiunile medicamentelor cu alcoolul”, „Provocarea recomandării în farmacie”, „Proteinele la sugar – cruciale pentru sănătatea pe termen lung”.

Comunicarea corectă a informațiilor și relația dintre medic, farmacist, pacient a fost abordată și de către șef lucr. Dr. Tomoș Sirma: „Legatura dintre medicul de spital și farmacist ar trebui asigurată nu de către medicul de familie, ci de către pacient. Dacă pacientul este cel care cere informațiile corect, atunci el le poate transmite și farmacistului. Medicul de spital ar trebui sa vorbească pe înțelesul pacientului, astfel încât și procesarea informației pe care i-o acordă să fie corectă”.

Și la această ediție organizatorii au acordat Premii pentru Cei mai activi participanți. Acestea au fost caștigate de o doamnă farmacist din Tulcea și o doamnă asistent de farmacie din București.

Evenimentul a fost creditat EFC.

Inițiat în anul 2010 de compania de comunicare medicală Houston NPA, Farma Practic a ajuns să fie considerat un proiect de referință pe piața manifestărilor dedicate farmaciștilor și asistenților de farmacie din România. Dupa 6 ani, proiectul a ajuns la 52 de ediții și aproximativ 9.700 de participanți.

Următoarele ediții Farma Practic 2016:

28-30 octombrie 2016 - Farma Practic Ed. 51 – Baile Herculane Hotel Afrodita, județe în focus AR, TM, HD, CS, MH,VL;

11-13 noiembrie 2016 - Farma Practic Ed. 52 – Baile Herculane Hotel Afrodita, judete in focus  OT, GJ, VL, AG, TR, CS.

Manager proiect:

Cristian Sandu: cristian.sandu@houston.ro, 0726.231.028

Pentru detalii şi înscrieri:

Daniela Popescu: daniela.popescu@houston.ro, 0756.030.316.

PR și Comunicare:

Rodica Buliga: rodica.buliga@houston.ro, 0733.076.382

www.farmapractic.ro

www.houston.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha