Prima ediție Practic MF din 2013 a reunit peste 100 medici de familie

Afisari: 2592

Concept original Houston NPA, Practic MF reprezintă o serie de simpozioane regionale dedicate diagnosticului precoce, tratamentului și monitorizării corecte în practica medicului de familie. După succesul ediției pilot (iunie 2012, Poiana Brașov), organizatorii au programat trei evenimente Practic MF în 2013. Primul dintre ele a avut loc între 12 și 14 aprilie, la Gura Humorului, adresându-se medicilor de familie din zona Moldovei.

Creditate EMC, simpozioanele regionale Practic MF au ca principală temă diagnosticul precoce și tratamentul corect în practica medicului de familie. În plen se pune accentul pe interactivitate, în jur de o treime din timpul alocat prezentărilor fiind rezervat sesiunilor de întrebări și răspunsuri.

Manifestarea a beneficiat de susținerea unor lectori renumiți din diferite specialități medicale: prof. dr. Evelina Moraru (pediatrie), prof. dr. Carol Stanciu (gastroenterologie și hepatologie), conf. dr. Magda Leon (algeziologie), conf. dr. Egidia Miftode (boli infecțioase), conf. dr. Sergiu Pădureanu (chirurgie), conf. dr. Gabriel Popescu (boli infecțioase), conf. dr. Ancuța Trifan (gastroenterologie și hepatologie), dr. Adrian Grom (medicină de familie), dr. Monica Halicov (ginecologie),  dr. Dan Iliescu (cardiologie intervențională), dr. Răzvan Miftode (medic de familie). Coordonatorul științific al evenimentului a fost dr. Răzvan Miftode.

Workshop-uri cu aplicabilitate practică

Printre temele dezbătute în plen s-au numărat: Comunicarea cu pacientul-factor de facilitare a diagnosticului precoce, Importanța medicului de familie în tratamentul și monitorizarea afecțiunilor cardiovasculare, Impactul programelor de screening în cancerul colorectal, Obezitatea morbidă – cele mai moderne metode de tratament, Prevenția și tratamentul anemiei feriprive, Screeningul neoplaziilor genitale.

Medicii de familie au participat, de asemenea, la workshop-uri menite să îi ajute să lămurească o serie de întrebări cu care s-au confruntat în practica medicală de zi cu zi. Primul workshop a fost susținut de prof. dr. Carol Stanciu și conf. dr. Ancuța Trifan și a abordat programele de screening și managementul hepatitelor virale cronice. Dr. Răzvan Miftode a condus un workshop pe tema documentării medicale și a medicinei bazate pe dovezi, referindu-se, în special, la rolul mediului online în informarea și cercetarea medicală.  Un alt atelier care s-a bucurat de un feedback pozitiv din partea participanților a fost cel susținut de conf. dr. Gabriel Popescu și conf. dr. Egidia Miftode: Ghidul de antibioterapie în practica medicului de familie.

Durerea viscerală, temă comună la Practic MF și Congresul Național de Durere

O temă cu un potențial accentuat în rândul medicilor de familie, durerea viscerală a fost subiectul expunerii realizate de conf. dr. Magda Leon.  2013 a fost declarat de către Asociația Internațională pentru Studiul Durerii Anul Mondial de Luptă Împotriva Durerii Viscerale. În acest context, Asociația de Algeziologie din România, organizează, alături de Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași și Houston NPA, în premieră, Congresul Național de Durere, eveniment care va avea loc la Iași, în perioada 30 mai – 1 iunie 2013. Congresul Național de Durere este un eveniment naţional interdisciplinar, creditat EMC și EFC, la care sunt asteptați peste 200 de medici interesați de studiul și managementul durerii, cu specialitățile: medicină de familie, reumatologie, neurologie, ginecologie, oncologie, pediatrie, medicină internă. Informații despre înscrieri, taxe și program complet la evenimente@houston.ro, pe site-ul http://www.algezio.roși la tel/fax 021-317.09.43.

Practic MF, un eveniment unic pentru comunitatea medicală

Practic MF reprezintă un concept unic pentru comunitatea medicilor de familie, oferindu-le participanților posibilitatea de a afla informații proaspete și practice de la colegii din diferite discipline, dar și oportunități de networking cu diferiți reprezentanți ai lumii medicale și farmaceutice. De asemenea, contextul este potrivit pentru dezbaterea unor teme de actualitate care definesc condiția de medic și comunicarea medic-pacient. Cum arată reforma de sănătate la nivelul medicinei de familie? Din perspectiva dr. Adrian Grom,  Arată ca întotdeauna: e pornită, dar nimeni  nu știe niciodată dacă o să ajungă la capăt. Sperăm ca lucrurile să decurgă ceva mai bine în intervalul care va urma, dar fiecare ministru vine, de obicei, cu o viziune proprie. Fiecare partid aduce o viziune proprie, deci e mai greu de previzionat ce va fi, dar speranțe sunt întodeauna.”

O altă reformă, pe lângă cea implementată de Ministerul Sănătății, se petrece discret, dar cu pași hotărâți la nivel comunicațional: Internetul a schimbat pentru totdeauna felul în care comunică pacienții cu medicii, în special cu medicii de familie. „Ne bucurăm să avem pacienți cât mai bine informați. Aceștia ne ajută și pe noi în tratamentul bolilor lor. Întotdeauna, însă, paharul are două jumătăți. Internetul este principala sursă de informare atât pentru noi, cât și pentru pacienți, dar, din păcate, cu cât devine mai mare acest Internet, cu atât și informațiile medicale sunt de calități diferite. Le recomand cu toată căldura pacienților să se informeze despre boala lor, dar, așa cum scrie și în prospectele de medicamente, să ne întrebe și pe noi despre ceea ce găsesc scris acolo.” spune dr. Dan Iliescu.

O altă provocare pentru relația pacient-medic de familie este dată de lipsa de timp, cauzată de supraaglomerarea cadrelor medicale. “Din acest punct de vedere, poate medicii de familie stau mai bine decât colegii din alte specialități. Medicul de azi este în criză de timp, a devenit în mare măsură un tehnician. A trecut timpul când medicul stătea de vorbă cu pacientul, îi punea mâna pe umăr cu un zâmbet, îl asigura....și practic bolnavul se simțea bine și se făcea bine.” explică prof. dr. Carol Stanciu.

Prima ediție Practic MF din acest an s-a bucurat de un nivel crescut de interactivitate și de aprecieri entuziaste din partea publicului, dar și a lectorilor, deopotrivă. „Am simțit din partea participanților o participare activă. Nu era o masă amorfă. (...) Și la celelalte prezentări am remarcat un mare interes pentru problematică: pentru bolile cronice care reprezintă 80% din problematica medicului de familie. Am observat interesul lor pentru opinia liderilor de vârf în diverse probleme: în gastroenterologie, în cardiologie. A fost o mare participare, cu întrebări, cu problematici, cu experiență personală.” a declarat prof. dr. Evelina Moraru.

Calendar Practic MF 2013

  • 28-30 iunie, Poiana Brașov Ana Hotels: Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Teleorman, Dâmbovița, București, Giurgiu, Ialomița, Călărași, Tulcea, Constanța, Mehedinți,  Argeș, Prahova, Ilfov;
  • 25-27 octombrie, Poiana Brașov Ana Hotels:Caraș-Severin, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Harghita, Covasna, Alba, Cluj, Mureș, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș.

Pentru detalii și înscriere: daniela.rajnoveanu@houston.ro

0725.221.018; 021.317 09 43; www.houston.ro