15
None

1 AN DE PODIATRIE ÎN ROMÂNIA - Cronica unei evoluții în pași hotărâți: făcând imposibilul...posibil!

De un an, învățăm, cu fiecare inițiativă, să pășim cu încredere!

Pe 17 aprilie 2015 Asociația de Podiatrie a făcut primul pas în peisajul medical românesc și a adus în atenție un domeniu despre care, până la momentul respectiv, nu se cunoșteau foarte multe lucruri: Podiatria, aria medicală care se ocupă de problemele de sănătate la nivelul picioarelor.

Asociația de Podiatrie și-a propus încă de la început să implementeze, pas cu pas, în țara noastră această specialitate, în rândul asistenților medicali mai întâi, și să dezvolte apoi meseria de podiatru.

Totul, pentru ca persoanele care se confruntă cu afecțiuni la nivelul picioarelor să poată beneficia de o îngrijire completă, care să le asigure o calitate a vieții cât mai bună.

Persoanele cu diabet zaharat, sunt foarte expuse la complicațiile ale acestei boli. Riscul de picior diabetic este critic. Acestea sunt printre cele pentru care accesul la o îngrijire specifică, asigurată de un podiatru este determinant.

Acum un an înființam Asociația de Podiatrie alături de profesioniștii care au înțeles necesitatea unui astfel de proiect în România. Pășim împreună cu tot mai multă încredere. A fost un an cu multe activități, un an de idei puse în practică și de evoluție a unui domeniu nou în țara noastră, podiatria, într-un context în care conștientizarea necesității lui a fost și este obiectivul nostru principal. Sprijinul organizațiilor internaționale din domeniu și a specialiștilor din țări în care podiatria este bine dezvoltată a contat foarte mult, a însemnat un aport de experiență și informații extrem de necesare pentru demersul nostru. Pentru că am pășit pe un teritoriu neexplorat, a fost nevoie să investim timp și multă dedicare în găsirea unor soluții prin care să pregătim și să formăm viitorii specialiști în podiatrie. Cei care vor contribui la atingerea obiectivului nostru: în România, persoanele cu probleme la nivelul picioarelor să poată beneficia de o îngrijire adecvată.”, a declarat dr. Norina Gâvan, Președintele Asociației de Podiatrie.

La scurt timp după lansarea Asociației de Podiatriea venit și recunoașterea internațională: președintele Asociației a fost cooptată în Grupul Internațional de Lucru pentru Picior Diabetic din cadrul Federației Internaționale de Diabet.

Din postura de membru al Grupului Internațional de Lucru pentru Picior Diabetic, dr. Gâvan a participat, pe 18 mai 2015, la cel de-al 7-lea Simpozion Internațional pe tema Piciorului Diabetic, în Haga, Olanda. În cadrul evenimentului au fost discutate cele mai importante aspecte referitoare la etapele necesare implementării programului educațional de specializareîn îngrijirea piciorului diabetic,pentru asistenții medicali, în vederea extinderii domeniului Podiatriei, pe plan global.

S-a stabilit apoi și organizarea în România a primului curs de formatori în domeniul Podiatriei destinat membrilor Asociației de Podiatrie, cei care îi vor pregăti pe asistenții medicali, axându-se, în primul rând, pe îngrijirea piciorului diabetic.

11 mediciși 8 asistente medicaledin România au fost instruiți în cadrul Cursului de formatori în Podiatriecare s-a desfășurat în perioada 29 august-4 septembrie 2015și în urma căruia au fost eliberate primele certificate de „formator în domeniul Podiatriei”. Astfel a venit și recunoașterea „oficială”: pentru prima dată disciplina „Podiatrie” a fost menționată într-un document oficial.

Lucrurile au evoluat așa cum ne-am propus, semn că suntem pe drumul cel bun în consolidarea Podiatriei în România. Am trecut deja la o altă etapă, urmează să pregătim asistenții medicali, cu ajutorul primilor formatori care au obținut certificarea. Va fi o experiență plină de provocări, dar toate ne vor îndrepta spre atingerea obiectivelor noastre. În toamna acestui an, în 2016, organizăm deja două conferințe pentru asistenți medicali pentru introducerea lor în Podiatrie”, a mai declarat dr. Norina Gâvan.

Între 22-26 septembrie 2015, Asociația de Podiatrie a adus Podiatria „față-n față” cu asistenții medicali, la cea de-a XIII-a ediție a Conferinței Naționale a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. În cadrul evenimentului, reprezentanții Asociației de Podiatrie au susținut un workshop - „Punct de vedere al podiatrului în îngrijirea piciorului diabetic”, care a punctat importanța includerii specialiștilor în Podiatrie în echipele multidisciplinare de îngrijire a persoanelor cu picior diabetic.

Alături de prezența internațională și implicarea în proiecte de pregătire profesională, componenta socială a fost un alt punct important în activitatea Asociației de Podiatrie. La jumătatea lunii noiembrie 2015, Asociația, printr-o echipă formată dintr-un medic specialist și trei asistente medicale, în parteneriat cu Centrul Clinic Județean de Diabet Cluj-Napoca, a oferit consultații gratuite persoanelor cu diabet care au beneficiat de evaluări de specialitate pentru picioare.

Recunoașterea internațională a Asociației de Podiatrie a fost reconfirmată spre sfârșitul anului trecut, când în perioada 19-21 noiembrie 2015, presedintele organizației a fost invitat să participe la Conferința Anuală a Colegiului de Podiatrie, la Harrogate, Marea Britanie, cel mai important eveniment european din sfera Podiatriei. Pe parcursul întâlnirii, s-au pus bazele unei colaborări importante, iar Asociația de Podiatrie a obținut susținerea instituției britanice, în demersurile de dezvoltare a domeniului Podiatriei în România.

Anul 2016 a început pentru Asociația de Podiatriecu o colaborare alături de Societatea de Neuropatie Diabetică, pentru primul workshop&hands-on pe tema tratamentului minim invaziv în arteriopatia diabetic, la Suceava, proiect așteptat să continue și în alte centre de diabet din România.

Totodată, s-a anunțat și publicarea în premieră, în toamna anului 2016, a „Manualului și atlasului de Podiatrie”, o lucrare de referință în sfera podiatriei și un instrument de bază în formarea profesională în domeniu.

Dezvoltarea cooperării internaționale va continua și anul acesta, când Asociația de Podiatrie mai face un pas în consolidarea poziției pe plan extern: va deveni membru al Federației Internaționale a Podiatrilor, alăturându-se altor 29 de state care fac parte din organizație.

Cel mai important obiectiv rămâne, însă, demararea primului curs de specializare în podiatrie adresat asistenților medicali, care aduce Asociația de Podiatrie cu un pas mai aproape de ceea ce și-a propus: crearea meseriei de podiatru în România!

PR&Comunicare: Sănătatea Press Group, expertul tău în comunicare pe domeniul medical. 

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha