None

„100 de ani de Imunoterapie specifică”

                          

 

     Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC), în colaborare cu VERSA PULS MEDIA, organizează cel de-al II-lea Congres al Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, cu tema „100 de ani de Imunoterapie specifică”, care se va desfăşura între 6-8 mai 2011, la Hotel City Plaza, din Cluj Napoca.  

     Alergia este una dintre cele mai importante şi agresive boli ale secolului 21. Unul din 4 europeni suferă de o formă de manifestare alergică, iar în România se consideră că 1 din 5 persoane a avut cel puţin un episod alergic. Creşterea incidenţei bolilor alergice este alarmantă, în lume sunt peste 300.000.000 bolnavi cu astm de etiologie alergică. În măsură din ce în ce mai mare, alergia afectează populaţia de varstă mică (copii şi adolescenţi). Alte probleme, cu care se confruntă medicii alergologi, sunt subdiagnosticarea şi confuzia diagnostică, mai ales la copii. În evoluţia lor, alergiile pot să ducă la afecţiuni severe.  

     Pentru pacientul alergic, dintre consecinţele cele mai dramatice se numără invalidarea cu o proastă calitate a vieţii, concedii prelungite şi prezenteism scăzut la locul de muncă (a pacienţilor sau familiei), scăderea stimei de sine şi o proastă imagine personală, şi nu în ultimul rând costurile importante presupuse de medicamente.  

     Pentru sistem, repercursiunile sunt reprezentate de costuri directe ridicate (pentru acele tratamente compensate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) şi costuri indirecte semnificative (date de absenţele frecvente de la locul de muncă).  

     Mai mult, alergiile reprezintă un exemplu de afecţiuni umane în care mediul are o amprentă deosebită: alergenii provin din mediu, iar diferiţii factori de mediu (poluare, alimentaţie, infecţii) pot duce la modificarea expresării genelor implicate în producerea bolilor alergice.  

     Al II-lea Congres al SRAIC va sta sub semnul sărbătoririi a 100 de ani de practică a imunoterapiei specifice şi, în acest sens, pe data de 7 mai, o sesiune ştiinţifică va fi dedicată prezentării actualităţilor în imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice.  

     Tratamentul prin imunoterapie se bazează pe conceptul vechi de un secol al cercetătorilor britanici, Leonard Noon  şi John Freeman  care afirmă că sistemul imunitar poate deveni insensibil la alergenii specifici ce declanşează simptomele alergiei. De-a lungul anilor, s-au descoperit mult mai multe despre imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice, inclusiv beneficiile pe termen lung şi care sunt etapele necesare pentru ca această terapie să fie eficientă.  

     Cel mai important beneficiu al acestui tip de terapie este acela că poate salva vieţi în cazurile de anafilaxie la veninuri de insecte, de exemplu la albină. Imunoterapia  specifică oferă pe termen lung o ameliorare a simptomelor, şi joacă un rol preventiv în ceea ce priveşte dezvoltarea astmului şi al alergiilor noi, la ani după ce tratamentul este întrerupt. De asemenea, acest tratament reprezintă o alternativă foarte bună şi din punct de vedere cost-eficienţă prin reducerea necesităţii folosirii altor medicamente şi a costurilor serviciilor de sănătate (plata zilelor de spitalizare, concedii medicale).  

     Imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice este o formă eficientă de tratament al afecţiunilor alergice în care pacientul este vaccinat cu doze din ce în ce mai mari ale unui alergen (substanţele la care sunt alergici), cu scopul de a induce toleranţa imunologică. Acesta este singurul tratament care ţinteste cauza ce stă la baza afecţiunii alergice.  

     Congresul SRAIC va fi şi o ocazie foarte bună pentru a se sărbători „Ziua Internaţională a Alergiei”. Această tradiţie a fost iniţiată de către Organizaţia Mondială de Alergie, şi introdusă pentru a atrage atenţia asupra importanţei bolilor alergice.  

     Congresul Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică constituie un mediu propice pentru a discuta despre ultimele metode de diagnosticare şi tratament pentru afecţiunile alergice. Dezbaterea acestor subiecte are ca scop final îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor şi scăderea costurilor ridicate pentru sistemele de sănătate prin abordări adecvate ale managementului pacienţilor şi controlul acestor boli.

 

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi

Cristina ZAHARIA

PR & Marketing Manager VERSA PULS MEDIA

Telefon: 031 - 425 40 40

Mobil:0727 727 001 

Email: marketing@pulsmedia.ro

www.pulsmedia.eu  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha