48
None

Cancerul capului și gâtului, o afecțiune mai puțin cunoscută, omoară jumătate dintre pacienții diagnosticați în stadii avansate

Diagnosticarea în stadii incipiente asigură o rată de supraviețuire de aproape 90%

București, 13 septembrie 2018: Cancerul de cap și gât reprezintă un risc de sănătate semnificativ și totuși rămâne relativ necunoscut și prea puțin diagnosticat. Diagnosticarea și tratarea în stadii incipiente asigură o rată de supraviețuire de 80%-90%. Afecțiunea ocupă locul 6 la nivel european, din punct de vedere al incidenței, iar la nivel global, 5% dintre tipurile de cancer care afectează populația sunt de acest tip.

Societatea Română de Patologie Oncologică a Capului şi Gâtului (SRPOCG) în parteneriat cu Asociația Sănătate pentru Comunitate (SpC), principalele organizații implicate în campania de informare și conștientizare a factorilor de risc și simptomelor cancerelor localizate în zona capului și gâtului, își doresc inițierea unui dialog cu in-stituțiile și organizațiile naționale implicate în gestionarea acestei patologii. În prezent, în România, dar și la nivel european, nu există o bună informare asupra acestui tip de cancer, multe cazuri fiind identificate în stadii târzii, ceea ce reduce drastic șansele de supraviețuire ale pacienților. Rata re-curenței bolii la 5 ani după încheierea tratamentului este de 50% în cazul di-agnosticării în stadii avansate, tocmai de aceea supravegherea medicală corectă în această perioadă este vitală pentru pacienți.”, declară Dr. Dragoș Iancu, președinte al Societății Române de Patologie Oncologică a Capului şi Gâtului (SRPOCG).

Recunoașterea simptomelor poate salva vieți

Informarea precară asupra acestei boli face ca simptomele și semnele cancerului capului și gâtului să nu fie observate de către pacient și mai departe, investigate de către medic.

Daca manifestați unul dintre următoarele simptome mai mult de trei săptămâni, so-licită consult medical specializat:

• Usturimi sau dureri, inflamații, ulcerații la nivelul limbii sau pereților bucali, pete albe sau roșii

• Durere în gât

• Răgușeală persistentă

• Durere sau dificultate la înghițire

• Umflături suspecte la nivelul gâtului

• Blocarea căilor nazale sau sângerări ale acestora

Tumorile canceroase sunt localizate în general în zona cavităților nazale, a buzelor, glandelor salivare, cavității bucale sau gâtului.

Atenție sporită la acești factori de risc!

• Consumul de alcool

• Consumul de tutun - 85% dintre cancerele localizate la nivelul capului sau gâtului sunt legate de fumat

Comparativ cu un nefumător, o persoană care fumează prezintă un risc cu 15% mai mare să dezvolte cancer în zona capului și a gâtului. Alcoolul consumat în combinație cu tutunul crește riscul de îmbolnăvire.

Abordarea multidisciplinară a bolii, un pas cheie al tratamentului

Semnele cancerului de cap și gât sunt, de obicei, identificate în prima fază de către medici specialiști în stomatologie sau ORL (otorinolaringologie). Pentru diagnosticarea și tratarea corectă a afecțiunii, este recomandată o abordare pluridisciplinară a mala-diei în care mai sunt implicați anatomopatologul, oncologul, radiologul, chirurgul BMF (bucomaxilofacial) sau oncologic.

“Cancerul de cap și gât reprezintă un risc de sănătate semnificativ și totuși rămâne re-lativ necunoscut și prea puțin sau prea târziu diagnosticat. Educarea pacienților în identificarea primelor simptome si semne specifice ale acestei afecțiuni reprezintă primul pas spre o abordare responsabilă a gravității cancerului de cap și gât. Bolile cronice, din care face parte și cancerul, sunt printre cele mai frecvente și mai costisi-toare, iar pentru a trata aceste afecțiuni este necesar să existe o abordare multidisci-plinară și o colaborare la nivel cât mai extins, între diferite specializări medicale. Pa-cienții ce suferă de cancer la cap și gât au nevoie de un protocol clar și complet de tratament pentru a avea o speranță de viață ridicată.”, spune Alina Comănescu, președinte al Asociației Sănătate pentru Comunitate.

Începând cu luna septembrie, toți medicii cu specializări implicate direct în diagnosti-carea și tratarea cancerului de cap și gât vor avea acces la primul ghid pentru un par-curs ideal al pacientului. Materialul este conceput de către Dna. Prof. Lisa Licitra, co-fondator și membru al European Head and Neck Cancer Society. Aceasta este una din-tre puținele dăți când societatea și asociația medicală a pacieților vor să facă ceva con-cret, durabil, pe toate palierele: aparat birocratic, medic și pacient.

Au mai luat parte la discuții: Dr. Dragoș Iancu, Președinte al Societății Române de Patologie Oncologică a Capului şi Gâtului

Conf. Dr. Laurenția Galeș, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu", București

Alina Comănescu, Președinte Asociaţia Sănătate pentru Comunitate

Dr. Diana Păun, Consilier de Stat - Departamentul Sănătate Publică

Dr. Corneliu Buicu, Președinte Comisia pentru Sănătate și Familie - Parlamentul României - Camera Deputaților

Conf. Dr. Octavian Dincă, Universitatea de medicină și farmacie “Carol Davila” din București, catedra Buco-Maxilo-Facială

Inregistrarea video a conferintei este disponibila aici:  https://www.facebook.com/Pacientul20/videos/2093789407504981/

Statistici, informatii despre simptome si semne ale bolii sunt disponibile in comunicatul de presa atasat. Alte cifre sunt disponibile in factsheet-urile din acest link: https://we.tl/t-wq1Ak7cr9q  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha