52
None

De ce unii copii răcesc mai des

Ce înseamnă des?

După naştere bebeluşii dispun de un sistem imunitar slab dezvoltat ce depinde de anticorpii transferaţi intrauterin de mamă. În cazul în care copiii sunt alăptaţi la sân, s-a demonstrat faptul că imunitatea va fi stimulată şi bebelusii vor fi mai bine protejati împotriva agenţilor patogeni (microbi şi virusuri). Prin urmare, cel puţin în primii ani de viaţă (primii doi ani), odată cu maturizarea sistemului imunitar, pot apărea infecţii bacteriene sau virale la un interval de 1-2 luni (sau de 8-12 ori în primul an şi 6-8 ori în al doilea), teoretic această frecvenţă scăzând în timp.

Astfel, răceli dese la un sugar sunt considerate cele care apar mai mult de 1 dată pe lună, iar după vârsta de 2 ani, mai mult de 1 dată la 3 luni (mai mult de 2 in anotimpul rece). Conform medicilor, o medie concreta asa-zis normala de raceli la un copil prescoalar ar fi de 10 episoade virale pe an (in general virusurile sunt implicate in aparitia racelilor si nu microbii).

Trebuie sa subliniem faptul ca nu orice copil care raceste des are obligatoriu probleme de imunitate sau un sistem imunitar slabit si pentru a aprecia in mod corespunzator acest aspect trebuie luate in considerare frecventa si gravitatea episoadelor virale.

Care sunt cauzele de apariţie a răcelilor?

Este adevarat ca exista o serie de factori favorizanti ai episoadelor virale dese cum sunt:terenul alergic in care organismul reactioneaza excesiv la substante care nu sunt daunatoare cum sunt polen, alimente, animale, insecte etc. (cea mai des intalnita problema, deseori nediagnosticata corespunzator), deficiente ale sistemului imunitar care sunt mai rar intalnite insa sunt asociate deseori cu afectiuni cronice (boli congenitale, HIV, leucemie etc.), fumatul pe perioada sarcinii dar si expunerea copilului la fumat pasiv (sensibilizeaza aparatul respirator), starea de sanatate precara datorata unei alimentatii inadecvate (malnutritie, obezitate, anorexie etc.), boli digestive preexistente (boala de reflux gasto-esogagian), nerespectarea regulilor de igiena (in ce priveste odihna, curatarea mainilor, mersul la toaleta, suflatul nasului etc.) in special cand se intra in colectivitate si chiarstructura locuintei (daca este prezent frigul, mucegaiul, umezeala, izolatia proasta etc.). Faptul ca frigul poate cauza o raceala este un mit, in realitate doar favorizand patrunderea virusului in organism si respectiv actiunea mai agresiva a acestuia.

Prevenire

In ce priveste factorii favorizanti ce depind de voi, cum sunt fumatul, problemele locuintei sau cele de igiena aveti posibilitatea sa interveniti incetand sa fumati in aceeasi casa cu copilul (nu doar in aceeasi camera, deoarece particulele de scrum persista pe imbracaminte si obiecte fiind inhalate de cei mici), amenajand corespunzator locuinta si, mai ales, invatandu-i pe cei mici regulile de igiena, cum sunt spalatul pe maini, suflatul nasului, folosirea toaletei pana cand si le vor insusi aplicandu-le si in lipsa voastra (trebuie sa insistati in mod desoebit asupra acestui aspect in special asupra atingerii nasului, ochilor si guriicu mainile murdare deoarece puteti reduce considerabil numarul de imbolnaviri, in special pe cele gastrointestinale). Apoi, este important sa respectati intocmai tratamentul medicului, individualizat pentru fiecare raceala in parte deoarece in caz contrar pot aparea recaderi (in cazul unui tratament incorect). Oferiti-le celor mici o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume, dar si produse lactate, cereale si proteine deoarece alimentatia constituie fundamentul unui sistem imunitar puternic. Urmariti includerea in meniul zilnic a alimentelor bogate in vitamina C (broccoli, capsuni si portocale) si vitamina D (ton, lapte, cereale) si a iaurtului cu culturi active (probiotice) care pot intari imunitatea. Este importanta si respectarea unei rutine de odihna adecvata, corespunzatoare varstei (deprivarea de somn dubleaza riscul de raceala)

Aveti si posibilitatea de apela la terapii naturiste sub forma de spray-uri natural, cu actiune locala, ce se pot administra copiilor cu varsta de peste 5 ani cat si adultilor. Acest tip de produs a fost adus in Romania in anul 2015 si este produs in Marea Britanie. Compozitia este 100% naturala, se poate administra preventiv atat in nas cat si in gura – asigurand astfel protectie maxima impotriva virusurilor de raceala, gripa si al bacteriilor din mediu extern timp de 4ore. Bioflavonoidele – compusi vitali, stimuleaza secretia naturala a organismului de Vitamina C; acestia au capacitatea de a neutralizare  a virusurilor si bacteriilor cu care intra in contact; nu sunt substante daunatoare organismului. Substanta din compozitia Spray-ului Preventiv este patentata, iar pe langa bioflavonoide aceasta contine si acid hyaluronic – cu rolul de inglobare al bacteriilor si virusurilor.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha