53
None

Diagnosticul şi tratamentul în bronşita acută

Bronşita acută este o patologie frecventă, pe care o întâlnim în ambulatoriile de pneumologie, în special în sezonul de toamnă, iarnă şi primăvară, predominant la tineri şi persoanele în vârstă. Deşi, pare o patologie uşor de tratat de către medicul de familie, totuşi pacienţii ajung după o saptămână sau două de tratament la medicul specialist.

Tabloul clinic al bronşitei acute include: tuse, expectoraţie productivă, wheezing şi simptome ale infecţiei tractului respirator superior ( rinoree, obstrucţie nazală, respiraţie orală), incluzând cefaleea, mialgiile şi starea generală proastă. Febra poate fi prezentă la unii pacienţi cu bronşită acută; prelungirea febrei sau febra înaltă poate sugera o complicaţie a bronşitei, pneumonia sau o infecţie cu virus gripal. Mulţi pacienţi cu bronşită acută pot avea şi traheită acută.

Bronşita acută este o boală cu prevalenţă ridicată şi este una din cauzele cele mai frecvente ale vizitelor pacienţilor la medicul de familie. Aproximativ 5% din adulţi raportează un episod de bronşită acută, în fiecare an cu o incidenţă ridicată în sezonul de toamnă şi iarnă. Atacurile recurente ale bronşitei acute la o persoană sănătoasă sunt neobişnuite şi în alte condiţii, în particular astmul, trebuie luate în consideraţie.

Etiologia

Etiologia virală este cauza principală a bronşitelor acute într-un procent de 90% din cazuri. Virusurile gripale A şi B sunt cei mai frecvenţi germeni izolaţi la pacienţii cu bronşită acută necomplicată. Această cauză este asociată cu debut acut cu febră, frisoane, cefalee, dureri musculare şi traheobronşită. Este frecventă în contextul epidemiologic sezonier. O altă etiologie frecvent întâlnită este dată de virusurile paragripale cele mai frecvente în sezonul de toamnă şi în îngrijirile de la domiciliu a pacienţilor în vârstă. Prezenţa crupului la copiii sugerează infecţia cu virus paragripal. Infecţia cu virus respirator sinciţial este frecventă la copii cu vârsta de sub 1 an şi la pacienţii în vârstă din căminele de bătrâni, cu izbucniri în sezonul de iarnă sau primavară. Istoria familială este importantă în aceste cazuri. Rinovirusurile şi enterovirusurile pot cauza infecţii uşoare. Alte etiologii sunt coronarovirusurile, ce cauzează simptome respiratorii severe la pacienţii în vârstă şi adenovirusurile ce cauzează o infecţie clinică similară gripei. Infecţiile multiple virale sunt detectate în 30% din episoadele de bronşită acută. Rolul bacteriilor în infecţiile ce cauzează bronşita acută continuă să fie controversat. Speciile bacteriene implicate frecvent în pneumonia comunitară acută sunt izolate din spută la o minoritate de pacienţi cu bronşită acută. Streptococcus pneumoniae, H. Influenzae, Moraxella catarrhalis au fost izolate în sputa recoltată la 45% din pacienţii cu bronşită acută, dar rolul acestora este dificil de evaluat datorită potenţialului mare de colonizare orofaringiană la indivizii sănătoşi. Biopsia bronşică nu a arătat o invazie bacteriană. Bacteriile atipice de tipul Mycoplasma pneumoniae, Bordetella pertusis şi Chlamidia pneumoniae sunt cauze importante în etiologia bronşitelor acute. Infecţia cu Mycoplasma pneumoniae prezintă o perioadă de incubaţie de 2-3 săptămâni cu simptome graduale în 2-3 zile, fiind identificate în colectivităţile de studenţi şi la recruţii militari. B. Pertusis are o perioadă de incubaţie între 1-3 săptămâni şi afectează în special adolescenţii şi adulţii tineri. Prevalenţa pertusis este în scădere datorită campaniei de vaccinare. În ultimii ani, prevalenţa pertusis a crescut uşor, numărând 1-6% din cazurile de bronşită acută.

Tratament

Tratamentul care va fi descris mai jos va fi pentru bronşitele acute necomplicate la pacienţii anterior sănătoşi, care nu au comorbidităţi, ca: insuficienţa cardiacă, BPOC, boli imunosupresive, etc.

A. Tratamentul simptomatic

Se adresează simptomelor respiratorii predominente, tusei şi wheezingului. Terapia include frecvent: antitusive, expectorante, mucolitice, antihistaminice, decongestionante, analgezice, antiinflamatorii nesteroidiene, bronhodilatatorii b2 agonişti sau terapii alternative. Aceste medicamente pot fi obţinute din farmacii fără prescripţie medicală.

Antitusive

Acestea nu sunt recomandate pt utilizarea de rutină la pacienţii cu bronşită acută, fiind recomandată la adulţi şi nu la copii. Preparatele antitusive pot conţine diferite droguri cu o varietate de moduri de acţiune. La noi în ţară sunt disponibile preparate pe bază de codeină, care se administrează numai pe bază de reţetă medicală securizată şi în special la adulţi, iar la copii se poate utliza un produs fără efecte adverse la nivel central. Tratamentul antitusiv ar trebui recomandat pe perioadă scurtă de timp şi în special la pacienţii cu tuse chinuitoare.

Expectorante şi mucolitice

Acestea pot fi indicate la pacienţii cu secreţii bronşice. În străinătate se recomandă guaifenesinum în doze de 600-1200mg/zi, iar la noi în ţară sunt produse cu acestă substanţă sub formă de siropuri. De asemenea se pot administra şi mucolitice.

Decongestionante şi antihistaminice

Decongestionantele nazale se adresează în special pt infecţia de tract respirator superior şi care pot duce la o vindecare rapidă atât a infecţiei de la nivelul tractului respirator cât şi a bronşitei acute. La acest tratament în ultimii 10 ani s-a adaugat şi medicaţia antihistaminică atât pe cale orală, ducând la o reducere a intensităţii tusei, cât şi pe cale nazală în asociere cu decongestionante nazale.

Analgezice şi antiinflamatoare nesteroidiene

Analgezicele şi antiinflamatoarile nesteroidiene sunt prescrise pentru scăderea febrei, cefaleei, durerilor musculare, durerilor toracice, tusei. Într-un studiu clinic realizat de italieni, Girbino şi colaboratorii, au demonstrat o regresie mult mai rapidă a inflamaţiei bronşice la subiecţii trataţi cu amoxicilină şi antiinflamatorii nestoroidieni în comparaţie cu alţi pacienţi trataţi numai cu antibiotic.

Bronhodilatatori

Bronhodilatatorii de tip b2 agonişti inhalatori sunt recomandaţi la pacienţii cu wheezing, cu astm bronşic ducând la rezoluţia simptomelor, deasemenea pacienţilor cu hipereactivitate bronşică declanşată de infecţia cu virusuri şi bacterii atipice. Bronhodilatatoarele b2 agonişti: sunt recomandate formele cu administrare inhalatorii şi mai puţin formele orale datorate efectelor adverse sistemice minore faţă de celelalte. Pacienţii cu bronşită acută pot avea bronhospasm iar tratamentul cu bronhodilatator poate fi eficient.

Remedii naturiste

Remediile naturiste existente pe piaţa românească de tip echinaceea, siropuri pe bază de plante chinezeşti sau indiene, mierea, ceaiurile pot fi recomandate. Ele au efect antiviral, antitusiv, antiasmatic, antipiretic.

B. Tratamentul antimicrobian

Cunoscând faptul că, etiologia bronşitei acute este în 90% din cazuri virală, pacientul nu va beneficia de tratament antiviral, decât atunci când se suspectează o infecţie de tip gripal. Deşi infecţiile bronşice sunt cauzate de virusuri în cea mai mare majoritate a pacienţilor, se constată că 2/3 din aceştia, în ţările vestice, beneficiază de tratament antibiotic, pacienţii aşteptând o prescripţie medicală cu antibiotice. Într-un sondaj realizat în rândul pacienţilor, s-a arătat că 55% din ei cred în eficienţa tratamentului infecţiilor de tract respirator superior şi 25% cred în eficienţa tratamentului infecţiilor de tract respirator inferior.

În lume există foarte multe studii efectuate pe pacienţii cu bronşită acută care au primit tratamente antibiotice pe o perioadă scurtă: 6 zile şi pacienţii cu bronşită acută care au primit placebo 7 zile. Rezultatul acestor studii au dus la o revenire clinică mult mai bună, la o reducere a tusei productive şi în special tusei nocturne, la o reducere a nr de zile de boală. Totuşi procentul efectelor adverse a fost crescut la pacienţii trataţi cu antibiotic faţă de cei placebo. Cele mai frecvente reacţii adverse ale antibioticelor au fost: simptomele gastrointestinale: greaţă, vărsături, diaree.

Ghidurile recent adoptate de către Societatea Europeană Respiratorie, Societatea Americană de Boli Infecţioase şi Institutul Naţional de Sănătate al Marii Britaniei nu recomandă utilizarea de rutină a antibioticelor în bronşita acută necomplicată la persoanele sănătoase anterior. Argumentele împotriva utilizării antibioticelor în bronşita acută sunt: costurile ridicate, existenţa efectelor adverse ale acestora, dobândirea rezistenţei microbiene şi promovarea vindecării. Datorită riscului de rezistenţă antibiotică şi infecţiei cu Clostridium difficile în comunitate, antibioticele nu ar trebui recomandate de rutină în bronşitele acute, în special la pacienţii tineri la care s-a exclus tusea convulsivantă.

Câteva studii realizate în SUA şi în ţările europene, în special la medicii de familie, au arătat o creştere a prescriptiei medicale de antibiotice la pacienţii cu bronşită acută cu expectoraţie purulentă de culoare galbenă sau verde faţă de pacienţii cu tuse seacă sau tuse productivă cu expectoraţie mucoasă. Schimbarea culorii sputei este cauzată de o peroxidază eliberată de leucocitele din spută, de aici culoarea sputei nu poate fi considerată indicativ al infecţiei bacteriene. Altiner şi colab. au obţinut probe de spută de la 241 de pacienţi cu tuse acută şi au găsit 136 de probe de spute colorate galben şi verde, din care numai în 28 de probe s-au identificat germeni patogeni prin realizarea culturilor. Sensibilitatea sputei galbene sau verde ca test al infecţiei bacteriene a fost de 0,79 (95% CI 0,6-0,9 ) şi specificitatea a fost de 0,46 (95% CI 0,04-0,5). O altă explicaţie în prescripţia de antibiotice este lipsa de diferenţiere între bronşita acută şi bronşita cronică, de aici prescrierea frecventă la pacienţii fumători de către clinicieni.

Deşi terapia antimicrobiană nu este recomandată de rutina la pacienţii cu bronşită acută, totuşi există câteva situaţii:

• Agenţii antimicrobieni ar trebui prescrişi la pacienţii cu bronşită acută care sunt foarte bolnavi;

• Agenţii antimicrobieni ar trebui prescrişi la pacienţii în vârstă de peste 65 ani care prezintă comorbidităţi serioase, ca de pildş: insuficienţa cardiacă, diabet zaharat insulinonecesitant şi/sau probleme neurologice;

• Agenţii antimicrobieni ar trebui prescrişi la pacienţii unde se suspicionează un agent patogen: la pacienţii unde se suspicionează pertusis ca etiologie a tusei este recomandată iniţial macrolidele pt a limita transmiterea bolii, chiar dacă nu există un suport în evidenţa acestora;

• Medicaţia antibiotică ar trebui prescrisă la cazurile de bronşită acută care se complică cu pneumonie bacteriană sau în cazurile selectate a exacerbărilor acute la pacienţii cu BPOC;

Medicaţia antibiotică prescrisă la pacienţii cu bronşită acută au dus la scăderea riscului de pneumonie la pacienţii cu vârsta de 65 ani şi peste.

Reducerea prescrierii antibiotice inutile la pacienţii cu bronşită acută ar trebui încurajată de către medici printr-o mai bună comunicare cu pacientul prin explicarea bolii, în special a persistenţei tusei până la 3 săptămâni ; explicarea că nici un tratament nu duce la o reducere a simptomelor, iar medicaţia antibiotică nu duce la reducerea duratei simptomelor, ci din contră pot cauza efecte adverse şi rezistenţă microbiană. Cals şi colaboratorii au arătat o scădere dramatică în prescrierea antibioticelor în medicina primară prin utilizarea CRP (protein C reactivă) în ghidarea managementului antibiotic în infecţiile de tract respirator inferior, observându-se o reducere a prescripţiei de la 53% la 31% într-un studiu şi de 56,6% la 43,4% în alt studiu. Utilizarea rapidă a testului CRP în medicina primară poate duce la diferenţierea între bronşita acută şi pneumonie, poate ajuta medicul în decizia de a introduce antibiotic la pacienţii cu bronşită acută dar care poate evolua către o pneumonie bacteriană.

Tot în reducerea prescrierii de antibiotice un rol important îl are educaţia pacientului prin materiale, broşuri adresate acestuia prin care să se explice diagnosticul, evoluţia bolii şi eventual complicaţiile bolii.

Dr. Geamănu Anca Raluca, Medic primar pneumolog,

competenţă în exploarea funcţională respiratorie şi tabacologie

Secţia Pneumologie a Spitalului Municipal Teodor Andrei Lugoj, jud. Timiş

Bibliografie:

1. Francesco Blasi si Marc Miravitlles, The Spectrum of Bronchial Infection, European Respiratory Monograph 2013,pag 1-12;

2. Woodhead M, Blasi F, Ewig S si colab, Guidelines for management of adult lower respiratory tract infections- full version, Clin Microbiol Infect 2011; 17; Suppl.6, E1-E59;

3. Butler CC, Kelly MJ, Hood K si colab, Antibiotic prescribing for discoloured sputum in acute cough/lower respratory tract infection Eur Respir J 2011; 38; 119-125;

4. Agenda medicala 2013;

5. Miron Bogdan si colab, Pnemologie, 2008, pag 1-20;

6. G. Bouvenot, B Devulder, L. Guillevin si colab, Pneumologie 1998, pag 117-122

Comentarii


Ana B

Am fost diagnostica cu bronsita acuta si am primit ca tratament un atitusiv si un bronhodilatator, insa eu expectorez totusi. Mai ales dimineata, in conditiile in care ultima doza de antitusiv e luata seara. Stiu ca tusea productiva nu ar trebui suprimata, dar tusesc de vreo 3 saptamani si de vreo saptamana am niste dureri de spate foarte puternice, mai ales cand tusesc. Durerile sunt in zona "salelor" sau zona "lombara" - in orice caz, mai jos decat plamanii. De aceea nu mai suport sa tusesc, dar stiu ca antitusivele nu ar trebui luate mai mult de o saptamana... Da-ti-mi un sfat va rog! Am fost la pneumolog, el mi-a prescris tratamentul, dar nu mi-a spus cat timp sa-l iau si cat timp ar fi normal sa continuu sa tusesc.

May 25, 2014, 11:51 a.m.
11
3

Redactie

Urmati tratamentul dat de pneumolog si spuneti-i daca nu merge. Daca nu va rezolva schimbati medicul pneumolog.

May 25, 2014, 3:15 p.m.
7
3

mihaela

si eu am fost la doctora de familie am bronsita acuta si m-ia recomnadat tussin,amoxicilina,erdomed,aerius dar nu este productiva si am 4 zile de tratament si nu am rezultat .

Feb. 20, 2015, 4:19 p.m.
4
3

MURARU PETREA

Intrucit este o epidemie de gripa in teritoriu am avut atit eu cit si sotia gripa cu dureri in git, urechi si febra in jurul acestora, cu curgeri nazale si in prezent am ramas ambii cu tusa plina si dureri in piept. Tusim mai mult ziua si curgeri nazale cu mucoasa semiplina.\r\nAm facut tratament cu Paracetamol si ACC, dar acuma nu mai au nici un efect.\r\nCe medicamente ne propuneti sa mai luam pentru a reduce tusea ?

March 8, 2015, 5:27 p.m.
10
1

Saptamana Medicala Administrator

Mergeti la conslt la medicul de familie!

March 8, 2015, 6:31 p.m.
3
2

Mircea SERBAN

http://www.cronicaviseuana.ro/2015/10/judecata-cu-masura-dupa-moartea-lui-david/ Un copil a murit avand acest diagnostic stabilit de un medic de familie care nici macar nu a luat temperatuta pacientului in timpul episodului de ingrijire!

Oct. 21, 2015, 10:37 a.m.
3
1

MariaP

Cu baietelul meu de 2 ani am trecut printr-o bronsita acuta cu care ne-am luptat mai mult de 5 saptamini. Medicul de familie ne-a recomandat sirop Prospan pe baza de iedera la insistenta mea de a folosi cit mai putine medicamente posibil si ca ele sa fie naturiste. Am combinat tratamentul si cu inhalatii si am reusit sa scapam de tuse in scurt timp. Intrebarea mea e daca tratamentul naturist pe care l-am folosit este bun si pentru bebelusii de pina la 1 an.

Dec. 29, 2015, 8:32 p.m.
4
5

nico

Eu tratez raceala si tusa natural cu ajutorul mierii, ridichii cu miere; patlagina, siropul natural de iedera Prospan. Inca o data m-am convins ca fac bine sa nu ofer antibiotice familiei cand e racita sau tusim. Multumesc pentru articol! Felicitari!

Jan. 31, 2016, 2:13 a.m.
4
1

marian

eu zac de vro patru saptamini la o saptamina jumate mam dus la victor balesi si mia venit rindul sa intru in cabinet la doctor lundumi doar tensiunea si febra am insistat sa mise r recolteze test la singe sa mise ia glicemiea am spus sa fac niste poze la plamini mama dus am facut poze si ma intrebat daca sunt fumator am zis da mi dat o retede pastile docxcilina si si reatidina am ajuns acasa dupa ce am mancat dar dominsoara doctor mia zous dupa ce manc sa ia doua o data de docxcilina la interval de citeva ore seara am incieput sa pata inima cit mai usor teperatura foarte mare mise blocase plamini si nu puteam sa mai respir normal si miaesit numai basici pe buze si pe cerul guri si miarde buzele nu mai puteam din momentul acela eu tot amai loat pastile vro 3 zile cam asa docxcilina iar am vazut ca ma simt din ce in ce mai rau nu stiu ce sa fac doctori mi sous ca nu sunt de internat :((

Feb. 21, 2016, 4:31 a.m.
1
4

marian

cei dela floreasca miau spus ca am mucos pe plamin ce imi recomandati :(

Feb. 21, 2016, 4:34 a.m.
3
3

corina

Folositi ceapa cu miere si pentru cei ce suporta puteti include ghimbirul. la recomandarea medicului noi mai folosim si siropul Prospan si facem si inhalatii cu el si cu menta plus eucalipt.

March 3, 2016, 1 a.m.
7
0

hana

Puteti face sirop de ceapa si usturoi cu miere. Eu am mai folosit uleiul de pin impreuna cu siropul Prospan, prescris de pediatru. Foarte ok, cameaza tusa si usureaza respiratia.

March 30, 2016, 12:24 a.m.
1
2

liviu

Siropul de muguri de brad este cel mai bun!

April 17, 2016, 4:02 a.m.
3
0

AILINCAI ADRIANA

Buna ziua! De o luna ma chinui cu tusa seaca. Am luat 3 saptamani in continuu antibiotice, levalex 7 zile, gentamicina injectabil 5 zile, amoxicilina 4 zile, si mai un fel de antibiotic inca 7 zile numai tin minte denumirea, pe langa paracetamol, decasept, bronhotusin, neoenduxix si zaldiar, ACC 14 zile. Mi-a spus doctorul de familie ca am bronsita acuta si un nevralgism la muschiul dintre plaman si coaste. Nu m-am putut misca cu tot cu calmante 2 saptamani din pat...ma ridicam cu ajutorul mamei mele. Cu toate pastilele am avut febra in fiecare zi 38. Dupa 3 saptamani de antibotice mi-a spus sa numai i-au nimic si asa am facut... durerea s-a ameliorat si am ramas cu tusa bineinteles. Apoi a inceput cam la 3 zile durerea in zona toracelui... ca si cum te tine cineva stans din partea stanga a toracelui si nu iti da drumul deloc...de 4 zile persista durerea acolo, mai ales cand tuseam ma sageta,imi era fria sa tusesc mai tare ca mi se rupe ceva acolo. Azi dimineata am tusit si a pocnit ceva de 3 ori... acum numai pot respira decat pe jumatate, ma apasa in piept foarte tare, ma sageata la fiecare miscare, ba chiar stau aplecata ca nu ma potindrepta de durere. Ce este defacut? E o durere insuportabila si inca mai tusesc :(

Sept. 26, 2016, 1:55 p.m.
4
4

Ela

Mergeți la medic pt a va confirma ca nu este cazul de antibiotic. Ce puteți incerca cel puțin 4-5 zile si la mine au avut efect:\r\n- ceai de cimbrisor \r\n-sirop prospan\r\n-sirop Astha -naturist ce elimină secretiile bronsice \r\n-tictura de propolis\r\n-ceai de limba cerbului îndulcit cu sirop de pin\r\n- baraka -pastile\r\n-ceai de ceapă \r\n- biosept antibiotic natural\r\n- suc de ridice neagra - o lingurita de 3 ori pe zi\r\n- verificați daca secretiile vin din nas - in acest caz, trebuie tratată si rinita sau sinuzita astfel:\r\n~respisan -aerosol \r\n~colargol - de 3 ori pe zi\r\n~nasonex -contine cortizon- se ia doar pt cazuri mai grave si pt max 7 zile la copii\r\nAlegeți dintre acestea cu ce va merge mai bine.\r\nEu le-am incercat pe toate si au fost eficiente.\r\n\r\nAm ajuns sa iau si codeina până sa realizez ca acestea ajuta mai mult.\r\n\r\nMultă sănătate !

Oct. 11, 2016, 5:12 p.m.
3
0

Irishka

Si eu am incercat multe siropuri din comert pt a scapa de bronsitele de sezon. Nu mai stiam ce sa folosesc astfel incit sa nu am nici reactii adverse... Pina la urma am ajuns la Prospan pe care il folosesc si eu cu sotul si fetita noastra.

Dec. 8, 2016, 12:11 a.m.
3
1

Cristinuta

Si eu folosesc Prospan pentru copii mei. Deja cuvintul "sirop" este magic la noi in casa, pina si micutul de 1,5 ani striga "sirop", "sirop"

Dec. 15, 2016, 11:35 p.m.
1
0

Varvara

Baietelul meu a racit si la primele simtome medicul ne-a recomandat pastile Isla si din primele 3-4 pastilute deja se ameliorase starea lui. Sunt foarte bune si eficiente!

Dec. 27, 2016, 6:28 p.m.
0
0

Sandra_Tot

Da, Prospan e foarte bun cand e vorba de bronsite, dar nu va asteptati sa treaca tusea de tot in 24 de ore. In primul rand pentru ca bronsita isi face ravagiile in 4-6 sapt si in al doilea rand pentru ca Prospan e pe baza de plante si nu contine in compozitia sa elemente chimice. El ajuta tusea sa se finiseze nu o inhiba.

Jan. 27, 2017, 8:48 p.m.
0
0

Aretta Franklin

Apropo Isla, daca tot ati mentionat de aceste drajeuri, se pot lua si pe post de a preintimpina eventuale crize de bronsita, medicul mi-a zis ca in sezon rece se pot lua citeva pastilute pe zi ca sa prevenim iritatea laringelui.

Jan. 31, 2017, 2:09 p.m.
1
0

Lauritta

Fetelor, daca nu stiati Prospanul este si in forma de picaturi pentru cele care fac inhalatii cu nebuliser. V-am pupat!!!

March 20, 2017, 1:59 p.m.
0
0

Negoita Gina

Am o tuse de vro luna cu dureri in spate si cu varsaturi tusesc pana vars am luat tot felu de antibiotice si de siropuri nu stiu ce sa mai iau nu pot dormi decat pe partea stanga daca dorm pe partea dreapta tusesc pana vomit si asa tusesc pana vars am frisoane zicetimi ceva

June 20, 2017, 10:37 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha