Doar 5% dintre pacienţii diagnosticați cu cancer de vezică urinară în faza de metastază mai sunt în viață după 5 ani

Scris de Redactie 1439 afisari
13:31:42, Marti 22 Mai 2018
Redactie

Redactie

Cancerul de vezică urinară – denumit în limbaj de specialitate cancer urotelial – este pe locul 5 ca incidență dintre toate tipurile de cancer, la nivel global. Peste 430.000 cazuri sunt diagnosticate în fiecare an, în întreaga lume,  în acelaşi timp  înregistrându-se peste 165.000 de decese1.

Conform ultimelor statistici Globocan, în România sunt diagnosticate anual 3.825 noi cazuri, însă 1.471 dintre bolnavi pierd lupta cu boala. Specialiştii estimează că aproximativ 1 din 10 cazuri de cancer a metastazat deja, la momentul diagnosticului2. Cancerul de vezică urinară apare mai des la bărbaţi decât la femei, iar 9 din 10 pacienţi au vârsta de peste 55 de ani.3

“Cancerul urotelial este o afecţiune malignă despre care se vorbeşte mai puţin, însă este extrem de agresivă şi cu o rată a mortalităţii mai mare decât în cazul altor forme de cancer. Dacă în cazul cancerului de sân, supravieţuirea la 5 ani de la momentul diagnosticului poate fi de peste 90%, numai aproximativ 5% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer metastazat de vezică urinară mai sunt în viaţă după 5 ani de la momentul diagnosticului”,declară dr. Polixenia Iorga.

Care sunt cauzele apariţiei cancerului de vezică urinară?

Principalul factor de risc în apariţia acestui tip de cancer este fumatul. Fumătorii au un risc de trei ori mai mare decât nefumătorii, de a dezvolta cancer de vezică urinară. Fumatul este responsabil pentru aproximativ jumătate din cazurile de cancer de vezică urinară diagnosticate în fiecare an la nivel global.4

Rinichii au rolul cheie de a filtra substanţele chimice nocive din sânge, ce sunt depozitate în vezica urinară, pentru a fi eliminate. Din această cauză, substanţele toxice cauzate de fumat reprezintă cel mai important factor de risc pentru cancerul de vezică urinară.

Alţi factori de risc includ:

- Vârsta: 9 din 10 pacienţi au vârsta de peste 55 de ani, boala fiind rar diagnosticată la persoane mai tinere de 40 de ani

- Expunerea la anumite chimicale, cum ar fi arsenicul sau substanţele chimice folosite la fabricarea vopselurilor sau în industria textilă şi a pielăriei

- Tratamente anterioare împotriva cancerului, mai ales cu medicamente pe bază de ciclofosfamide sau radioterapie

- Boli cronice inflamatorii ale vezicii urinare, cum ar fi infecţii urinare sau cistite repetate

- Un istoric familiar de cancer: deşi cauzalitatea genetică este rară, riscul de a dezvolta acest tip de cancer creşte dacă au fost cazuri în familie

Care sunt simptomele ce ar trebui să ne trimită la medic?

Cele mai frecvente simptome care ar trebui să ne trimită la medic sunt:

- Sânge în urină

- Dureri abdominale

-Dureri în partea inferioară a spatelui

-Iritaţii ale vezicii urinare şi nevoia de a urina frecvent

Dacă observaţi sânge în urină sau dacă urina dumneavoastră are o culoare închisă, mergeți urgent la medicul de familie, pentru investigaţii suplimentare.

Cum putem preveni apariţia cancerului de vezică urinară?

Deşi nu există o modalitate general acceptată pentru a preveni această boală, puteţi să reduceţi riscul de apariţie a acesteia prin câteva măsuri simple5:

- Renunţaţi la fumat! Astfel, chimicalele cu potenţial cancerigen nu mai pot fi colectate în vezica urinară. Dacă nu sunteti fumător, nu începeţi să fumaţi!

- Atenţie la expunerea la substanţe chimice. Dacă lucraţi în mediu toxic, respectaţi toate normele de protecţie pentru a evita expunerea.

- Consumaţi fructe, legume şi încercaţi să aveţi o dietă cât mai variată. Antioxidanţii din fructe şi legume ajută la redurea riscului de cancer.

Începând cu luna mai a acestui an, Asociația Sănătate pentru Comunitate, împreună cu European Cancer Patient Coalition, derulează o campanie de informare centrată pe prevenție, respectiv reducerea riscurilor și evitarea factorilor care încurajează apariția cancerului urotelial. Dacă sunteți afectat de infecții urinare frecvente, mai ales dacă sunteți fumător, dacă urinați cu sînge, chiar în cantitate mică, mergeți la medic. Nu abordați aceste aspecte superficial, nu vă autotratați. Faceți anual o urocultură și o ecografie de control, pentru a exclude prezența tumorilor. În plus, infecțiile urinare repetate și netratate pot mări riscul de cancer urotelial.  Riscul este cu atât mai mare cu cât numărul de ani în care ați fumat crește.

Luna mai este luna de Luptă Împotriva Cancerului de Vezică Urinară. Asociația Sănătate pentru Comunitatea derulat în ultimii cinci ani campanii de informare, prevenire și navigare de pacienți, intrând în parteneriate cu asociații umbrelă la nivel European, precum European Cancer Patient Coalition, EuropaColon, Lung Cancer Europe. Asociația Sănătate pentru Comunitatea stabilit astfel o rețea importantă de parteneri având acces la studii clinice, tratamente de unică generație, standarde de bune practici. Programele sunt inspirate de “grass-root movements”, focusul activității pe parcursul ultimilor ani fiind promovarea și susținerea inovației în domeniul cercetării, informării și implementării de infrastructuri sustenabile în ceea ce privește diagnosticarea din timp și tratarea diverselor tipuri de cancer, adresându-se cu prioritate persoanelor tinere, cu accent pe partea de informare/educare și sisteme medicale informaționale integrate.

Pentru informații suplimentare folosiți adresa de email presedinte.spc@gmail.comsau accesați https://www.facebook.com/SanatatepentruComunitate/

Sus
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj