5
None

Lansarea Programului de Autodiagnostic al Hipertensiunii Arteriale

Societatea Romana de Cardiologie si Grupul de Lucru de Hipertensiune Arteriala au lansat  Programul de Autodiagnostic al Hipertensiunii Arteriale

Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, Presedintele Societatii Romane de Cardiologie alaturi de Prof. Dr. Daniela Bartos, Presedintele Grupului de Lucru pentru Hipertensiunea Arteriala, Dr. Elisabeta Badilii, Secretar al Grupului de Lucru pentru Hipertensiunea Arteriala si Dr. Emma Weiss, coordonator al aplicatiei de Autodiagnostic al Hipertensiunii Arteriale au prezentat importanta prevenirii bolilor cardiovasculare prin masurarea corecta a hipertensiunii arteriale, acum posibila la orice cetatean responsabil pentru sanatatea sa.

Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces a populatiei din Romania. Anual, 60% dintre decese sunt datorate acestor boli. Prin comparatie, media ratelor de mortalitate cardiovasculara in tarile apartinand Comunitatii Europene este de 48%. Drept urmare, Romania este, alaturi de Bulgaria, tara cu cea mai redusa speranta de viata din Comunitatea Europeana.

In acest context Societatea Rornana de Cardiologie si-a stabilt pentru intervalul 2015-2017 o strategie de tip «Cardiologie aplicata» al carei scop este reducerea incidentei bolilor cardiovasculare in Romania cu 20% in intervalul dintre anii 2020-2025. Acest efort se desfasoara in mod sistematic pe patru directii corespunzatoare celor patru factori de rise ai bolilor cardiovasculare:

-Hipertensiunea arteriala;

-Tabagismul;

-Sedentarismul;

-Nivelele crescute ale colesterolului.

Intre acestia, hipertensiunea arteriala reprezinta o problema majora, prevalenta acesteia fiind de 35-40% in Romania. Prin faptul ca evolueaza, de regula, silentios aceasta boala este insa mult subdiagnosticata. Drept urmare, cei mai multi pacienti, mai ales tineri, NU stiu ca au hipertensiune motiv pentru care ajung la medic in stadii avansate ale bolii. Pe de alta parte, pacientii care stiu ca au hipertensiune NU stiu daca tensiunea lor este sau nu controlata de tratamentul pe care i1 urmeaza. Paradoxal, in raport cu cele doua situatii descrise, diagnosticarea tensiunii arteriale este extrem de simpla, ea presupunand o masuratoare cu un aparat (tensiometru) la indemana oricarei persoane cu un instructaj minim. De cele mai multe ori insa publicul larg se bazeaza pe masuratori efectuate de catre personalul medical. Aceasta modalitate este insa ineficienta, dat fiind accesibiltatea limitata la personalul medical care, oricat de numeros ar fi, nu va reusi niciodata sa evalueze corect tensiunea arteriala la intreaga populatie a tarii.

In fata acestei realitati, Societatea Romana de Cardiologie a creat un Programu de Auto- diagnostc al Hipertensiunii arteriale. Acest program se bazeaza pe o platforma online originala (www.tensiuneamea.ro) realizata de medici cardiologi experimentati, in cadrul Grupului de Lucru de Hipertensiune Arteriala al SRC. Aceasta aplicatie permite oricarui utilizator care poseda un tensiometru electronic sa isi verifice singur si in mod corect valorile tensionale, in conformitate cu ultimele recomandari ale Ghidurilor de practica medicala referitoare la hipertensiunea arteriala. Pentru aceasta, utilizatorul este indrumat indeaproape atat prin indicatii scrise cat si prin intermediul unei inregistrari video in care acestuia i se explica:

Importanta auto-monitorizarii periodice a tensiunii arteriale;

Importanta achizitionarii unui tensiometru validat clinic (se ofera si link-ul catre lista acestora);

Tehnica masurarii corecte a tensiunii arteriale.

Aplicatia ofera, de asemena, tabele preformate in care se introduc valorile inregistrarilor.

Prelucrarea statistica este efectuata automat si, in urma rezultatelor obtinute, aplicatia ofera utilizatorului indicatii preformante asupra atitudinii care trebuie urmata in continuare. Aplicatia, care poate fi utilizata in mod gratuit, este extrem de prietenoasa, putand fi accesata inclusiv de pe telefoanele mobile, indiferent de sistemul lor de operare. Varianta mobila (Tensiunea Mea) poate fi descarcata in cateva secunde de pe Google Play, Magasin Play sau App Store.

Avem ferma convingere ca printr-o buna mediatizare aceasta platforrna va avea, in viitorul imediat o contributie majora in efortul de controlare a hipertensiunii arteriale in Romania. Pe de o parte ea va contribui la constientizarea publicului larg asupra usurintei cu care isi poate autoevalua la domiciliu tensiunea arteriala. In felul acesta, orice persoana care, prin autoevaluare este suspectata ca fiind hipertensiva va fi indrumata imediat spre medicul specialist. Pe de alta parte, fiecare pacient hipertensiv va putea sa stie daca tensiunea sa este bine controlata prin tratament sau daca trebuie sa se adreseze medicului pentru reajustarea medicatiei.

Alaturi de celelate programe ale Societatii de Cardiologie (implicarea in legislatia antifumat pasiv, combaterea sedentarismului prin Athletic CardioClub, platforma online cu brosuri educative) Programul de Autodiagnostic al Hipertensiunii Arteriale va contribui si el la reducerea impactului bolilor cardiovasculare in Romania, in conformitate cu obiectivul major enuntat la debutul acestui comunicat. 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha