52
None

Vaccinarea, obezitatea și diabetul la copii, atent dezbătute de către medicii din Moldova în perioada 20-22 martie la Iași

17.02.2020 București, național 200 de cadre medicale având specialitatea medicină de familie, pediatrie, neonatologie și  boli infecțioase și cadre universitare din Iași, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava, Botoșani și Republica Moldova- Chișinău se vor reuni la Congress Hall Palas din Iași, în perioada 20-22 martie 2020 pentru a dezbate cele mai importante aspecte legate de boli de nutritie, mucoviscidoză, screening neonatal și vaccinare la copii.

Printre speakerii care vor susține prezentări științifice în cadrul acestui eveniment medical se numără cadre didactice din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iași, precum  Prof.Univ. Dr. Ingrith Miron,  Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, Prof. Univ. Dr. Egidia Miftode, Prof. Univ. Dr. Veronica Mocanu,  Conf. Univ. Dr. Cristina Preda,  Conf. Dr. Psih. Magda Iorga,  Șef Lucr. Dr. Alina Murgu,  medici de familie implicați în găsirea unor soluții la cele mai frecvente provocări din domeniul pediatriei, precum Dr. Răzvan Miftode, Dr. Popa Elena sau Dr. Aurel Condrea și autorități medicale locale.  

Potrivit celor mai recente prognoze oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 10 ani vor fi în România aproximativ jumătate de million de copii și adolescenți obezi. Cei mai mulți dintre aceștia, peste 300.000 vor avea vârste cuprinse între 10 și 19 ani.

În ultimii ani, în întreaga lume, incidența obezității a crescut la toate grupele de vârstă, România situându-se pe unul dintre primele locuri în Europa la obezitatea pediatrică. Diagnosticarea precoce și instituirea tratamentului complex (dietă, activitate fizică, consiliere psihologică, terapie comportamentală), în echipă multidisciplinară sunt importante în prevenirea complicațiilor severe ale obezității. Prin urmare, în cadrul acestei echipe, medicul de familie trebuie să joace un rol important atât în monitorizarea tratamentului, dar mai ales în prevenirea acestei boli- considerată de OMS principala problemă de sănătate publică a secolului XXI“, consideră Dr. Dana-Teodora Anton-Păduraru,  medic primar pediatrie, Șef Lucrări -Disciplina Pediatrie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, șef secție Spitalul de Urgență pentru Copii “Sf.Maria” Iași, inițiatorul acestei manifestări științifice. (foto atasat)

Cât privește confruntarea cu un număr tot mai mare, de la an la an, de focare de boli care pot fi prevenite prin vaccinare la nivel UE și în țările vecine, precum rujeola, gripa, difteria, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), declara în 2019 că reticența față de vaccinare, inclusiv lipsa încrederii și accesibilității, a fost una dintre cele zece amenințări la adresa sănătății mondiale în 2019. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, de la începutul epidemiei, acum 3 ani, până la data de 7 februarie a.c., este de 19.328 (din care 64 decese), cele mai multe cazuri fiind în rândul copiilor cu vârsta între 1 și 4 ani, respectiv 6423, 5962 dintre micuți neavând administrată nicio doză de vaccin.

Vaccinarea este cea mai eficientă metodă prin care pot fi prevenite aproximativ 30 de boli la acest moment. Riscurile generate de bolile infecțiose  care pot  produce suferință, uneori sechele și chiar deces, justifică acordarea unei atenții deosebite în efectuarea tuturor vaccinurilor recomandate, atât în funcție de grupa de vîrstă, cât și a stării de sănătate a fiecărui individ. Strategiile actuale urmăresc asigurarea unei protecții corespunzătoare pe tot parcursul vieții, astfel încât calitatea vieții fiecărei persoane, dar și a colectivităților din care fac parte, să nu fie influențată negativ de manifestarea bolilor infecțioase prevenibile prin vaccinare. Vaccinarea este o datorie a fiecăruia dintre noi pentru a fi protejați cât mai eficient la nivel individual, dar și pentru a-i proteja pe cei din jurul nostru", este de părere Dr. Doina Azoicăi (foto atasat), medic primar epidemiologie, Profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași.

PediPractic este o conferință regională de pediatrie  care include dezbateri în plen și studii de caz subscrise unei direcții principale: prevenție, diagnostic precoce și tratament corect în cele mai frecvente afecțiuni pediatrice din practica medicului de familie și nu numai.

Pentru facilitarea interviurilor video și audio cu speakerii acestui eveniment, vă rugăm să ne contactati la dresa de email dana.dumitru@houston.ro.

 

Management eveniment:


Manager proiect:

Dana Dumitru, dana.dumitru@houston.ro, 0722.585.995


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha