17 martie, Ziua Mondială a Somnului. Atenție, tulburările somnului pot indica afecțiuni grave!

Scris de Redactie 450 afisari
14:24:56, Vineri 17 Martie 2017

Ziua Mondială a Somnului este marcată anul acesta pe 17 martie, fiind o inițiativă a Asociației Mondiale a Medicinei Somnului ce atrage atenția asupra consecințelor pe care tulburările somnului le au asupra individului și societății. Tema Zilei Mondiale a Somnului în 2017 este “Dormind bine, prețuiești viața”, mesajul specialiștilor în domeniu fiind acela că somnul este un factor determinant al calității vieții. Deși majoritatea tulburărilor somnului pot fi prevenite și tratate, mai puțin de o treime dintre cei care au astfel de afecțiuni se decid să consulte medicul.

Tulburările de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții a 45% din populația planetei. Somnul este esențial pentru sănătate, fiind indispensabil pentru funcționarea organismului la maximă capacitate fizică și mentală. Printre consecințele pe termen scurt ale unui somn deficitar se numără dificultățile de învățare și concentrare. Pe termen lung, lipsa somnului este asociată cu probleme precum obezitatea, diabetul și slăbirea sistemului imunitar.

De asemenea, cercetările indică o legătură între insomnie și afecțiuni psihice precum depresia sau anxietatea.  Persoanele care suferă de sindromul de apnee în somn se opresc în mod repetat din respirat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde, un minut sau chiar mai mult. Aceste întreruperi produc o scădere a cantității de oxigen din sânge, fapt ce poate provoca grave complicații sau chiar moartea.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Somnului, Secțiunea de Somnologie și Ventilație Noninvazivă a Societății Române de Pneumologie inițiază și o campanie de informare adresată șoferilor, cu scopul de a atrage atenția asupra cauzelor și consecințelor somnolenței la volan, aceasta fiind asociată cu aproximativ 20% din totalul accidentelor rutiere. “Este imposibil ca un șofer să nu fi trăit acest moment: o invitație de picoteală la volan, anunțată uneori brutal, dar de cele mai multe ori insidios, prin câteva semne care sunt relatate corect pe site-ul wwww.stopsomnolenta.ro. Dacă privim la simplul fapt că somnul reprezintă o treime din viață, cred că cele 10 reguli de somn sănătos ar trebui să primeze la un șofer care se respectă”, spune Prof. Dr. Florin Mihălțan.

Șoferii somnolenți prezintă un risc, atât pentru ei înșiși și familiile lor, cât și pentru restul participanților la trafic. Evident, reprezintă un risc și din punct de vedere economic, din cauza pierderilor materiale pe care le pot cauza. Dacă o persoană nu a dormit 20-25 de ore, prezintă o stare de vigilență (mișcări, capacite de reacție) similară cu a unei persoane care are o alcoolemie de 10%. Din acest motiv este foarte important ca toți șoferii să fie conștienți de riscurile pe care le implică somnolența la volan. Le recomandăm să plece la drum după o noapte de odihnă corespunzătoare, iar dacă prezintă orice afecțiune care tulbură somnul, le recomandăm să nu o neglijeze, ci să o trateze corespunzător”, a precizat Asist. Univ. Dr. Oana Deleanu, Președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a Societății Române de Pneumologie.

Din aproximativ 100.000 de accidente, care se înregistrează anual în lume, 71.000 de persoane sunt rănite și 1.500 mor din cauza ațipitului la volan. Toți șoferii cunosc foarte bine ce înseamnă somnolența la volan, când închid ochii câteva secunde, iar clipitul devine greoi, dar nu conștientizează faptul că oboseala acționează precum alcoolul: limitează considerabil viteza de reacție, vizibilitatea și slăbește capacitatea de concentrare. Stimați șoferi, dacă atunci când conduceți, clipiți și căscați des, sunteți iritabili și obosiți sau visați cu ochii deschiși, trebuie să trageți pe dreapta!” – Titi Aur, Academia Titi Aur.

Societatea Română de Pneumologie sărbătorește inițiativele prin care depistarea afecțiunilor legate de patologia somnului se vor face cât mai precoce și, în primul rând, campaniile de avertizare a populației privitor la aceste boli de temut. Societatea Română de Pneumologie va sprijini în continuare acțiuni precum campania Stop Somnolența, un factor esențial în acest sens fiind inițiativele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă a Societății Române de Pneumologie al carei Președinte este doamna doctor Oana Deleanu, a cărei forța este remarcabila. Esențială este activitatea celui care a inițiat școala română de somnologie și care susține lupta de depistare a afecțiunilor determinate de tulburările de somn: Prof. Dr. Florin Mihălțan. Dorim ca activitățile comune ale Societății Române de Pneumologie, împreună cu toți partenerii săi, să aibă același succes și în viitor”, a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Președintele Societății Române de Pneumologie.

A VII-a ediție a Conferinței Naționale de Somnologie, organizată de Societatea Română de Pneumologie și Secțiunea de Somnologie și Ventilatie Non-Invazivă a SRP, va avea loc în perioada 9-11 noiembrie, la Sinaia. Ediția de anul trecut a reunit peste 200 de speakeri de renume internațional, dintre care peste 40 de lectori străini, care au prezentat cele mai noi informații din domeniul patologiei respiratorii.

Despre cum putem combate afecțiunile somnului #FaraNoptiAlbe, puteți afla pe pagina de Facebook www.facebook.com/WorldSleepDayRomania, pe site-ul Societății Române de Pneumologie, www.srp.ro, și pe www.worldsleepday.org.

Sus
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Iunie 2018

CONFERINȚA JUBILIARĂ ATOM 2018 CONFERINȚA JUBILIARĂ ATOM 2018

14 Iunie 2018

In Iasi
Farma Practic ediției 66 Gura Humorului Farma Practic ediției 66 Gura Humorului

22 Iunie 2018

In Suceava
PRACTIC MF – Ediția a XXVI-a PRACTIC MF – Ediția a XXVI-a

08 Iunie 2018

In Covasna
Cursul Național Urgemed 2018 Cursul Național Urgemed 2018

14 Iunie 2018

In Bucuresti
Expert Meeting CARDIODIAB 2018 Expert Meeting CARDIODIAB 2018

28 Iunie 2018

In Brasov