14
None

Au fost identificate trei puncte cheie pentru combaterea epidemiei cancerului cutanat

Numărul cazurilor de melanom la nivel mondial va atinge pragul de jumătate de milion (466 914) până în anul 2040, cu o creștere de 62% față de numărul cazurilor din 2018

92% dintre persoane sunt conștiente de efectul nociv asupra sănătății cauzat de expunerea la soare, însă în același timp 61% dintre acestea consideră atractivă pielea bronzată


Două mari organizații s-au unit pentru a lansa o campanie globală de sensibilizare a publicului în lupta împotriva cancerului cutanat. În Raportul pentru 2020: oprirea epidemiei globale, Euromelanoma împreună cu The Global Coalition for Melanoma Patient Advocacy au identificat trei puncte cheie pentru combaterea cancerului cutanat: îmbunătățirea cunoștințelor publicului cu privire la factorii de risc ai cancerului cutanat; reducerea expunerii intenționate la soare; modalități de a face din auto-examinarea pielii o practică frecventă.

Datele adunate de World Health Organization (WHO) au arătat că în România, în anul 2018, au fost diagnosticate 1107 cazuri de melanom cutanat și 1400 de cazuri de cancer cutanat non-melanom, cu o rată a mortalității de 438 pentru melanomul cutanat și de 500 pentru cancerul cutanat non-melanom, numărul de cazuri fiind însă mult mai mare, acestea fiind doar cazurile care au avut cod de diagnostic. WHO prezice faptul că până în anul 2025, numărul cazurilor de melanoma cutanat va înregistra o creștere atât a ratei incidenței de 1% cu 1 120 de cazuri, cât și a ratei mortalității cu 3% mai mare cu 451 de  cazuri. Până în anul 2040, aproape 1 122 de persoane vor fi diagnosticate cu melanoma cutanat, înregistrând o creștere de 1 % față de datele pentru 2018, corelat cu o rată a mortalitații ce va crește la rândul ei cu 9%, cu 479 de decese datorită melanomului cutanat.

„Melanomul este o problemă importantă și chiar în contextul pandemiei nu poate fi ignorat. Datorită bunei organizări a medicilor dermatologi implicați în tratarea afecțiunilor cutanate, pacienții cu risc au putut beneficia de consultații în ambulator în marea majoritate a cazurilor.

Revin către colegii noștri oncologi, cu rugămintea de a organiza împreună un protocol al pacientului cu melanom, astfel încât, acesta să beneficieze cât mai repede de toată asistența necesară chiar și în astfel de condiții, cum sunt condițiile actuale, când accesabilitatea este mai dificilă.
” a declarat, Dr. Alin Nicolescu, medic primar dermatovenerolg, Secretar General al Societății Române de Dermatologie.

La nivel mondial, incidența cancerului cutanat de tip melanom cât și non-melanom a atins proporții epidemice. Se preconizează că numărul cazurilor de melanom cutanat va crește de la 287.723 în anul 2018 până la 340.271 în 2025, o creștere de aproximativ 18%. Până în anul 2040, numărul acestora va atinge pragul de aproape de jumătate de milion ( 466.914), o creștere totală de 62%. Mortalitatea va înregistra o creștere de la 20% cu 60.712 de cazuri în 2018 la 72.886 de cazuri în 2025 până la 105.904 de cazuri în 2040, o creștere de 74%.

Acest raport rezumă descoperiri făcute de alte organizații, cât și comentarii ale celor mai renumiți dermatologici la nivel mondial.

Prima secțiune a acestui raport utilizează date brute cu scopul de cuantifica mărimea problemei atât în momentul de față, cât și măsura în care aceasta va suferi creșteri. Predicțiile făcute de către WHO sunt cu adevărat șocante și trebuie să fie un semnal de alarmă pentru a ne arăta că sunt necesare acțiuni pentru a gestiona epidemia globală a cancerului cutanat”, a spus Veronique del Marmol, președintele Euromelanoma.

În ciuda evidențierii unei legăturii strânse între expunerea la razele UV și apariția cancerului cutanat, cercetări efectuate de către alte organizații au arătat că acestea nu sunt neapărat transformate în acțiuni. 92% din persoane sunt conștiente de faptul că expunerea la soare poate cauza probleme de sănătate, însă doar 18% folosesc mijloace de protecție solară. 1 Mai mult, 61% dintre persoane consideră piele bronzată ca fiind atractivă și 49% dintre persoane nu concep faptul de a se întoarce din vacanță fără să se fi bronzat.1 Ceea ce este cu adevărat șocant este faptul că mai multe persoane dezvoltă cancer cutanat în urma utilizării solarului față de cei care dezvoltă cancer pulmonar în urma fumatului.2 Doar 11% au efectuat un control dermatologic al nevilor cel puțin o dată pe an și doar 33% intre persoane realizează auto-examinarea lunară a pielii,1 în ciuda recomandărilor medicilor dermatologi de a efectua această auto-examinare o dată la 4 săptămâni.

Veronique del Marmol a adăugat: „ Cancerul cutanat este unul dintre puținele tipuri de cancer pentru care avem o etiologie clară, ceea ce înseamnă că poate fi prevenit în mare parte. Predicțiile sunt doar predicții, dar pentru a preveni trasnformarea lor în realitate trebuie să luăm măsuri la nivel mondial – chiar acum.”

În „Raportul cancerului cutanat pentru anul 2020” sunt definite acțiunile necesare pentru a schimba modurile de gîndire și comportamentele. Este important ca oamenii să transforme cunoștințele lor în acțiuni de prevenție legate de expunerea la soare și a venit momentul să abandonăm standardele de frumusețe conform cărora pielea bronzată este considerată a fi atractivă. Poate fi de asemenea mortală. Vrem să încurajăm pe toată lumea să efectueze o auto-examinare a pielii în fiecare lună, așa că ne-am întrebat ce anume se întâmplă la 4 săptămâni care ar putea să le reamintească oamenilor de acest lucru. Ceva la care oricine, oriunde s-ar afla, ar putea avea acces. Răspunsul este, bineînțeles, luna plină, conceptul pentru campania noastră pentru anul 2020.”

Publicarea „Raportului cancerului cutanat pentru anul 2020: oprirea epidemiei globale” coincide cu lansarea unei campanii de sensibilizare a publicului organizată de către Euromelanoma și The Global Coalition for Melanoma Patient Advocacy. Această campanie se va derula în mai mult de 50 de țări la  nivel mondial și constă în distribuirea de manifeste, postere, publicitate în mass-media cât și zile dedicate screeningului gratuit al cancerului cutanat sunt disponibile publicului.

Vizitați www.euromelanoma.org pentru a descărca acest raport și să învățați cum să detectați semnele cancerului cutanat.

Organizăm această campanie an de an cu scopul de a sensibiliza populația la problema cancerelor de piele. Ne propunem să convingem opinia publică să conştientizeze pericolul expunerii la radiaţiile solare, dar şi să încurajam prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele. Trebuie sa intelegem ca suntem expusi permanent radiatiilor solare, indiferent unde ne- am afla. Nu trebuie sa ne limitam la o protectie solara doar in perioada vacantei, eventual in cea petrecuta la mare.” a declarat Prof. dr. Calin Giurcaneanu, medic primar dermatovenerolog, preşedintele SRD.


BIBLIOGRAFIE:

  1. Skin cancer prevention study by La Roche-Posay and Ipsos
  2. Skin Cancer Facts & Statistics: Skin Cancer Foundation

DESPRE EUROMELANOMA

Euromelanoma este principalul grup european pentru sensibilizare a publicului cu privire la cancerul cutanat. Este condus de către o rețea de dermatologi europeni care își dedică timpul pentru a promova și a împărtași informații cu privire la prevenția, diagnosticul precoce și tratamentul cancerului de piele. Se focalizează în principal pe informarea publicului în privința cancerului de piele, inclusiv prin programul anual numit ”Ziua screeningului Euromelanoma” (Euromelanoma Screening Day); prin împărtășirea cunoștințelor și a ghidurilor de bună practică cu personalul medical cât și prin lucrul cu clasa politică pentru a se asigura de faptul că tratamentul cancerului cutanat este recunoscut și suportat în totalitate de către sistemul de sănătate.

Euromelanoma este o organizație înregistrată și activă în 33 de țări.

www.euromelanoma.org

DESPRE THE GLOBAL COALITION FOR MELANOMA PATIENT ADVOCACY

The Global Coalition for Melanoma Patient Advocacy a fost înființată în anul 2014 de către Melanoma Research Foundation ca răspuns la nevoia mondială de a face cunoscută vocea pacientului în ceea ce privește gestionarea melanomului.

Include organizații din 27 de țări diferite și este susținută în mod entuziast de parteneri din întreaga lume, cât și de comunitățile de pacienți, de sistemele de sănătate și industria farmaceutică. Această organizație îndeplinește nevoile pacienților de pretutindeni prin intermediul a trei grupuri de lucru, fiecare fiind specializat într-un anumit domeniu care se adresează în mod global problemelor întâlnite de către pacienții cu melanom precum:
• Conștientizarea problemei create de melanom și resursele pacientului
• Suportul pacientului și accesul la tratament
• Colaborare și promovare
Se organizează întâlniri anuale cu scopul de a face curabilă cea mai letală formă de cancer cutanat.
Pentru    mai    multe    informații,    vă    rugăm    să    trimiteți    un    e-mail    la    următoarea    adresă:
global@melanoma.org.

DESPRE SOCIETEATEA ROMÂNĂ DE DERMATOLOGIE

Societatea Română de Dermatologie (SRD) este o asociaţie profesională şi ştiinţifică de elită a medicilor dermatovenerologi din România, cu o îndelungată şi bogată tradiţie, afiliată Asociaţiei Medicale Romane (AMR). SRD, principalul for profesional al medicilor dermatologi din România este afiliata și colaborează strâns cu Academia Europeană de Dermatologie și Venerologie (EADV).
În general, scopul Asociaţiei constă în creşterea performanţei medicale în domeniul dermatologiei şi al venerologiei şi apărarea valorilor şi intereselor acestei comunităţi medicale. organizează, în ţară, congrese naţionale, conferinţe, consfătuiri, simpozioane şi participă, prin delegaţii săi, la congresele internaţionale şi la orice alte manifestări ştiinţifice. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitati www.srd.ro.




Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha