22
None

Avantajele chirurgiei laparoscopice în cazul pacienţilor supraponderali

Adesea, pacienţii cu kilograme în plus se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte investigarea afecţiunilor de care suferă, dar şi în cazul intervenţiilor chirurgicale pe cale clasică.

În cazul acestor pacienţi, operaţiile au un grad sporit de risc, pot aparea şi complicaţii, iar timpul de recuperare este mai îndelungat.

Una dintre problemele întâmpinate de chirurgi este abordul propriu-zis: „Medicul are dificultăţi în a ajunge la organul vizat din cauza stratului foarte gros de ţesut adipos”, spune dr. Bogdan Smeu, medic specialist în Chirurgie Generală la Ponderas. „Mai mult, recuperarea pacientului este mai dificilă pentru că, în cazul persoanelor supraponderale, complicaţiile post-operatorii la nivelul peretelui abdominal sunt mult mai frecvente. Pacienţii au apoi nevoie de mai multe săptămâni de imobilizare pentru a nu ajunge ca plăgile să se complice”, adaugă acesta. Operaţiile simple, cum ar fi cea de apendicită, pot necesita incizii abdominale de 10-15 cm pentru a ajunge la organul vizat, iar ulterior, există pericolul ca suturile să se rupă.

Spre deosebire de intervenţiile clasice, cele prin abord laparoscopic permit însă incizii foarte mici (în cazul operaţiilor de apendicită, se poate face o singură incizie, de 1,5 cm), care se vindecă într-un timp extrem de scurt. Mai mult, datorită acestei tehnici, care este asistată video, medicii pot detecta şi rezolva mai multe defecte, în timpul aceleiaşi intervenţii chirurgicale. „Prin intermediul abordului laparoscopic, putem colecta date suplimentare care ne ajută să diagnosticăm şi să anticipăm apariţia altor afecţiuni. În cadrul intervenţiei folosim tehnologie de înaltă definiţie – imaginile cu organul bolnav sunt proiectate pe monitoare HD care măresc de până la 10 ori dimensiunea organelor vizate, astfel încât orice gest chirurgical e făcut în mare siguranţă, faţă de chirurgia clasică”, adaugă dr. Bogdan Smeu.

Foarte multe patologii pot beneficia de abordul laparoscopic. Poate cea mai frecventă intervenţie este cea pentru litiaza veziculei biliare („pietrele la fiere”). Procedura făcută din timp, de la primele semne de boală, înaintea apariţiei complicaţiilor, nu durează mai mult de 30-40 de minute.

Bolnavii operaţi pentru apendicită sunt o altă categorie de beneficiari de pe urma evoluţiei tehnologice. Dacă până acum, în cazul unei peritonite apendiculare era nevoie de prelungirea inciziei pentru evacuarea puroiului din toată cavitatea peritoneală, acest lucru se poate face acum foarte uşor laparoscopic, camera de luat vederi şi instrumentele lungi putând ajunge cu uşurinţă în toate „cotloanele”. În acest fel, intervenţia se poate efectua fără traumatism parietal, respectând principiul de minim-invazivitate.

Ulcerele perforate pot fi si ele rezolvate prin acelasi abord, scutind bolnavul de inciziile largi, devenite de acum „istorie” in centrele moderne, cum este si spitalul nostru.

Din fericire, de acest abord beneficiaza acum si pacientii cu boli mai grave, cum sunt tumorile (stomac, ficat, pancreas, duoden, intestinul subtire, colon, rect, suprarenala, rinichi etc), evolutia postoperatorie a acestor bolnavi fiind mult ameliorata datorita lipsei traumatismelor musculaturii abdominale.

Chirurgia laparoscopica isi dovedeste utilitatea si in cazul complicatiilor care apar ulterior, dupa interventiile chirurgicale clasice – herniile, de exemplu. Ele pot aparea in urma unei interventii chirurgicale printr-un defect de cicatrizare. Odata cu trecerea timpului, acest defect se mareste progresiv, putand atinge dimensiuni semnificative, cu organe ce parasesc aproape in totalitate cavitatea abdominala si se instaleaza in sacul herniar. Intre cauze se numara cresterea in greutate, efortul fizic sau cresterea presiunii in peretele abdominal.

In cadrul aceleiasi interventii laparoscopice, medicii pot identifica si trata si herniile care nu au putut fi diagnosticate preoperator. Postoperator, riscul de recurenta, de reaparitie a herniilor, scade considerabil in comparatie cu intervenitiile clasice.

In ceea ce priveste confortul post-operator, avantajele includ dureri reduse si risc scazut de infectii. Pacientii nu se vor confrunta nici cu senzatia de corp strain, nici cu cea de hipoestezie (adica de anestezie cutanata).

Foarte important este faptul ca dupa o astfel de interventie, reluarea activitatii personale si profesionale este permisa intr-un timp foarte scurt, iar pacientii pot face si efort fizic. In plus, cicatricile ramase sunt mult mai mici si discrete.

Astfel de intervenţii chirurgicale moderne sunt posibile pentru pacienţii supraponderali şi obezi numai intr-un centru medical dotat cu tehnologie ultra-moderna, asa cum este Ponderas. Spitalul Ponderas dispune de echipa chirurgicala specializata si acreditata pe baza expertizei profesionale si a cazuisticii, personal medical special instruit, dotari si sisteme adaptate pentru ingrijirea pacientilor supraponderali, mese de operatii si aparate de investigatii dimensionate corespunzator si un program medical complet de urmarire a pacientilor post-operator.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha