6
None

Bolile cardiovasculare continuă să fie criminalul nr. 1 în lume. Specialiştii fac apel la prevenţia şi controlul factorilor de risc

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, fiind răspunzătoare anual de pierderea a peste 17 milioane de vieţi, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Mai mult de şapte milioane din numărul total de decese prin boli cardiovasculare se datorează bolii coronariene ischemice, în timp ce atacul vascular cerebral revendică anual peste şase milioane de vieţi. Potrivit experţilor OMS, hipertensiunea arterială poate fi legată de producerea a nici mai mult, nici mai puţin de 9,4 milioane de decese.

Îngrijorător este că deşi aproximativ 80% din decesele prin boli cardiace pot fi prevenite prin controlul eficient al factorilor de risc, această patologie continuă să fie considerată criminalul numărul 1 în lume. În acest context, reprezentanţii OMS şi cei ai Federaţiei Mondiale a Inimii recomandă ca prevenţia secundară a bolilor cardiovasculare să reprezinte o prioritate pentru toate sistemele de sănătate. Potrivit acestora, se impun strategii clare şi inteligente de prevenire a deceselor premature cauzate de patologia cardiovasculară, cu accent pe categoriile de persoane cu risc crescut de a suferi de pe urma complicaţiilor asociate.

Societatea Română de Hipertensiune susţine recomandările experţilor internaţionali privind reducerea incidenţei şi prevalenţei bolilor cardiovasculare, precum şi a complicaţiilor severe asociate acestora. Trebuie să ne îndreptăm atenţia mai mult ca oricând asupra categoriilor de persoane vulnerabil, cum ar fi persoanele predispuse la a dezvolta boli cardiovasculare, dar şi cele deja diagnosticate şi aflate sub monitorizarea medicilor cardiologi. Acestea prezintă un risc crescut de a suferi un nou eveniment cardiovascular, care le-ar putea fi fatal”, a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, adăugând că este extrem de important ca populaţia să conştientizeze necesitatea menţinerii sub control a factorilor de risc.

Potrivit literaturii de specialitate, hipertensiunea arterială şi fumatul sunt principalii factori de risc în bolile cardiovasculare. Astfel, medicii recomandă măsurarea periodică a valorilor tensionale, ca instrument de diagnosticare precoce a cazurilor de hipertensiune arterială. De asemenea, medicii fac apel şi la adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat pe o dietă echilibrată, renunţarea la fumat, consum moderat de alcool şi mişcare fizică regulată, deoarece în acest fel se poate obţine controlul valorilor tensionale, prevenind hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare şi complicaţiile asociate.

Adoptând o dietă săracă în sare şi grăsimi şi făcând mişcare zilnic câte 30 de minute ne menţinem inima sănătoasă, ţinând hipertensiunea arterială, infarctul sau ateroscleroza la distanţă”, a explicat prof. dr. Maria Dorobanţu.

Importanţa comportamentelor sănătoase în prevenirea hipertensiunii arteriale, precum şi cele mai noi informaţii privind diagnosticarea precoce, tratamentul şi monitorizarea acestei afecţiuni sunt dezbătute în cadrul Congresului Societăţii Române de Hipertensiune, desfăşurat în perioada18-20 septembrie 2014,la Hotelul Crowne Plaza din Bucureşti.

Peste 100 de speakeri naţionali şi internaţionali, dintre care peste 70 de reputaţi profesionişti români şi 30 de reprezentanţi de seamă ai cardiologiei internaţionale susţin în cadrul evenimentului lucrări ştiinţifice şi workshop-uri de maximă importanţă în diagnosticarea şi tratamentul corect în hipertensiunea arterială. Concret, programul manifestării cuprinde 16 sesiuni ştiinţifice, 5 workshop-uri, dintre care două sunt dedicate exclusiv asistentelor medicale, fiind creditat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România(OAMGMAMR), două sesiuni de prezentări orale, o sesiune dedicată medicilor rezidenţi şi două sesiuni de postere. De asemenea, sunt organizate şi două simpozioane comune cu Societatea Europeană de Hipertensiune şi Societatea Europeană de Cardiologie. O altă noutate o reprezintă organizarea în cadrul Congresului a mesei rotunde a ţărilor balcanice privind prevalenţa şi controlul hipertensiunii arteriale.

Manifestarea se desfăşoară sub auspiciile Societății Europene de Hipertensiune, ale Academiei de Științe Medicale și ale Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București şioferă participanţilor o dublă creditare: EMC (16 credite) și EBAC (14 credite).

Organizator științific: Societatea Română de Hipertensiune

Management eveniment: Sănătatea Press Group

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha