None

Bolile parodontale

Bolile pardontale sunt afecţiuni ale gingiei şi osului alveolar precum şi ale ligamentelor ce susţin dintele în alveolă.

Ele sunt cauzate în principal de placa bacteriană care determină inflamaţia parodontiului marginal. În faza incipientă afecţiunea parodontală poartă numele de gingivită şi este reversibilă prin tratament adecvat şi menţinerea unei igiene riguroase.

Netratată, gingivita poate duce la parodontopatie (parodontoză) şi în final la pierderea dinţilor.

Semne alarmante :

-gingii rosii;

-gingii sensibile;

-gingii ce sângerează la periaj şi masticaţie;

-uşoară mâncărime gingivală;

-dureri uşoare, suportabile, la periaj şi în timpul masticaţiei unor alimente dure sau fierbinţi.

Deoarece manifestările clinice sunt reduse ca intensitate şi intermitente, ele sunt de obicei tolerate de majoritatea pacienţilor care nu solicită decât rar o consultaţie de specialitate din aceste cauze.

Astfel, în lipsa tratamentului, afecţiunea evoluează atacând şi suportul osos al dinţilor prin demineralizare. Din acest moment nu mai este posibilă vindecarea fără sechele tisulare, vasculare sau osoase şi se instalează parodontopatia.

Parodontopatia este, împreună cu caria dentară, una dintre cauzele principale care duc la pierderea dinţilor. După cum ne spune şi numele este o boală a parodontiului, ţesutul de susţinere a dintelui în alveola osoasă. Astfel, putem întâlni dinţi aparent sănătoşi, fără carii, care sunt mobile şi care uneori necesită extracţia.

Semen ale îmbolnăvirii parodontale sunt multe şi este bine ca evaluarea lor să nu se facă acasă,ci în cabinetul stomatologic. Dacă aveţi gingii umflate, roşii violacee, care sângerează uşor, ar fi indicat să consultaţi un medic stomatolog.

Modalităţi de prevenire:

Periajul dentar corect precum si prezentarea la controlul periodic stomatologic din 6 in 6 luni sunt modalitati elementare dar foarte eficiente de prevenire a aparitiei bolii parodontale. Periajul dentar trebuie executat de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara. De asemenea, e foarte importantă tehnica de periaj pentru că un periaj incorect poate deveni chiar nociv. De aceea, adresaţi-vă unui medic stomatolog care vă poate explica o modalitate corectă de periaj.

Alături de periajul zilnic este necesar un detrartraj însotit de un periaj profesional, o dată la şase luni.

Boala parodontală afectează populaţia cu vârste cuprinse între 25 şi 75 de ani.

Daca aveti una sau mai multe simptome de mai jos trebuie să vă adresaţi medicului :

Sângerări ale gingiilor

Gingii roşii tumefiate

Retracţii ale gingiilor

Miros neplăcut al gurii

În funcţie de gradul de gravitatate al bolii, medical stomatolog va decide planul de tratament.

Dr. Roxana Banu

Medic stomatolog specialist

Clinica Velvet Dental

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha