15
None

Complicațiile piciorului diabetic care pot conduce la amputație

Creșterea prevalenței diabetului zaharat este însoțită de un număr mare de complicații, inclusiv afectarea piciorului. Atât diabetul, cât și o încălțăminte nepotrivită precum și ocirculație precară la nivelul picioarelor pot conduce la apariția unor diverse probleme ale piciorului. La persoanele cu diabet, aceste complicații pot deveni periculoase. În primul rând pentru că există probabilitatea ca persoana cu diabet să nu identifice din faza de debut semnele afectării piciorului, apoi, pentru că, din cauza efectelor hiperglicemiei cronice, o leziune a tegumentului la nivelul piciorului sau o ulcerație, se vindecă mai greu.

Diabetul afectează în primul rând circulația sângelui și nervii, situație în care, nedepistând la timp modificările de la nivelul piciorului, se poate ajunge la complicații care, în anumite situații, pot conduce la amputație. Cele mai debilitante complicații ale piciorului la persoanele cu diabetsunt boala arterialăperifericăși neuropatiadiabetică.

Boala arterială periferică o circulațiedeficitarăa sângeluipoate determinaca orice leziune, ulcerație, infecție la nivelul piciorului să se vindece greu. Existăprobabilitatea ca, orice complicație la nivelulpiciorului,dacă nu este identificată încă de la început și nu este tratată corespunzător, să poată să conducă la gangrenă și mai apoi la amputație.

Neuropatia diabetică – diabetul dezechilibrat și un stil de viață neadecvat a persoanei cu diabet pot conduce la afectarea nervilor. La nivelul picioarelor această complicație duce la diminuarea până la lipsa sensibilității termice și dureroase. În acestă fază este posibil, de exemplu, să nu simtă un corp străin în pantof care poate provoca o ulcerație ce se poate suprainfecta. Dacă este observată târziu, ea poate evolua spre gangrenă și risc de amputație.

Cum prevenim aceste complicații?

ținând diabetul sub controlși menținând un stil de viață sănătos,

prin examinări medicale regulate,inclusiv prin verificări ale piciorului la fiecare vizită la medic,

monitorizarea zilnică a glicemiei,

exerciții fizice regulate,

o dietă echilibrată bogată în  fructe și legume,

îmbunătățirea circulației sanguinela nivelul picioarelorpoate ajuta la prevenirea problemelor

Expunerea la temperaturi scăzute sau la apă rece, presiunea pantofilor, perioade îndelungate petrecute în poziție șezândă sau fumatulpot reduce circulația sângeluila nivelul picioarelor. Chiar și încrucișarea picioarelor când suntem așezați sau purtarea de șosete strâmte poate afecta circulațiaperiferică. În acest context, ridicarea și mișcarea picioarelor, streching-ul, mersul și alte forme deexerciții, masajulușor și băile calde la picioare ajutăla stimularea circulației membrelor inferioare.

Când apar complicații alepiciorului diabetic trebuie să vă adresați imediat medicului de familie șimedicilor diabetologi. Nu se recomandă tratareaacasă!

„Crearea unui sistem viabil, în cadrul actului medical, prin care să oferim îngrijire specializată persoanelor cu diabet care prezintă complicații ale piciorului este o necesitate urgentă și esențială pentru îmbunatățirea calității vieții dar și pentru prevenirea amputațiilor. În anumite situații, amputațiile reprezintă atât probleme medicale, cât și de ordin social. Oamenii nu numai că își pierd parțial sau total un membru, își pot pierde locul de muncă, independența și, uneori, chiar viața este pusă în pericol. Societatea de Neuropatie Diabetică - Neurodiab este implicată, alături de Asociația de Podiatrie, în demersul de educare a populației cu diabet și a populației aflate la risc, propunându-și realizarea și implementarea în sistemul medical românesc a unui standard în cadrul echipei medicale multidisciplinare care se ocupă de complicațiile piciorului la persoanele cu diabet și prin introducerea în România a profesiilor de podiatru și asistent podiatru”, a declaratProf. Dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică - Neurodiab.

Societatea de Neuropatie Diabetică NEURODIABdesfășoară activități cu caracter medical, științific, de cercetare și pregătire profesională în domeniul medical, de edificare și lărgire a bazei materiale științifice pentru dezvoltarea și studiul neuropatiei diabetice în România, activități de promovare și sprijinire a integrării României sub aspect medical în Uniunea Europeană, precum și de furnizare de servicii medicale.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha