71
None

Consiliere, suport psihologic și formare profesională continuă, în contextul pandemiei de COVID-19 pentru asistenții medicali și moașele din Filiala București a O.A.M.G.M.A.M.R.

În timpul pandemiei de COVID-19, profesioniștii din îngrijirile de sănătate (asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali) din prima linie se confruntă cu provocări profesionale deosebite, dar și cu niveluri mai mari de stres ocupațional[1].

O meta-analiză publicată în Journal of Clinical Nursing arată că asistenții medicali și moașele sunt supuși riscului de a dezvolta sindrom de stres post-traumatic din cauza expunerii lor directe și/sau indirecte la situații traumatice în timp ce oferă îngrijire pacienților vulnerabili[2].

Starea de burnout, anxietatea, frica, depresia se accentuează în prezența diverșilor factori precum:

 • sentimentul de vulnerabilitate personală, prin expunerea la surse de infectare
 • numărul mare de pacienți și nerespectarea măsurilor de prevenire a bolii de către populație;
 • pauzele insuficiente sau lipsa acestora;
 • limitări specifice (supraîncălzire, deshidratare, epuizare) cauzate de echipamentul de protecție împotriva coronavirusului;
 • frustrări care trebuie tolerate o perioadă îndelungată;
 • expunerea continuă la suferința pacienților (trauma vicariantă) și chiar moartea acestora;
 • nevoia de a menține o vigilență ridicată în ceea ce privește protocolul de igienizare;
 • presiunea privind respectarea strictă a procedurilor de lucru;

Toate acestea au fost descrise în diferite studii și analize, dar datele epidemiologice privind stările de sănătate mintală ale asistenților medicali și moașelor sunt încă foarte puține.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le recomandă3 tuturor angajaților din domeniul sănătății să aibă grijă de sănătatea lor mintală în această perioadă, subliniind că aceasta este la fel de importantă ca cea fizică.

OMS recomandă o serie de strategii de a face față în această perioadă – printre care odihna suficientă, alimentația sănătoasă, activitatea fizică și legăturile cu familia și prietenii, dar și să apeleze la suport psihologic atunci când simt nevoia.

Reprezentanții filialei București  a O.A.M.G.M.A.M.R. vin în întâmpinarea nevoilor membrilor săi și prin articole pe teme de psiho-educație și comunicare săptămânale, publicate în revista on-line a filialei București eAsistent.ro și de asemenea începând din 30.07.2020 vor fi lansate o serie de evenimente on-line  de tipul Webinar, având ca obiectiv principal  formarea unui bagaj de cunoștințe și  aptitudini necesare pentru gestionarea stresului, eficientizarea personală și profesională precum și comunicarea.

Conducerea Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (O.A.M.G.M.A.M.R.) a venit în întâmpinarea membrilor săi încă din luna Mai 2020, prin  lansarea Serviciului de suport și consiliere psihologică telefonică și on line - Psiho Assist.

Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România este tot timpul alături de membrii săi. Prin acest serviciu-suport am dorit să venim în întâmpinarea unor posibile probleme pe care le pot întâmpina colegii noștri aflați atunci ca și acum în linia întâi în lupta cu noul coronavirus. Să fii asistent medical sau moașă, în spital, în ambulator sau într-un cabinet medical în această perioadă este o provocare. Îngrijirile de sănătate acordate oamenilor sănătoși sau bolnavi, în general este o misiune dificilă care necesită cunoștințe, abilități deosebite și o vocație „de a face bine”.  În timpul acestei pandemii situația de fapt devine din ce în ce mai  complicată, nivelul de stres este accentuat, oboseala și chiar starea fizică a colegilor noștrii este afectată.

Am cooptat în proiectul Psiho-Assist o echipă de psihologi dedicați, care să poată ajuta, cu competențele lor,  toți asistenții medicali sau moașele care au nevoie de sprijin și consiliere. Asistenții medicali generaliști, asistenții medicali și moașele nu trebuie să se simtă singuri, împreună construim o cultură profesională de suport și încredere care să ne ajute să parcurgem această perioadă dificilă. Suntem și vom fi alături de asistenții medicali și moașele din București utilizând toate mijloacelor și prerogativelor de care dispunem”, a declarat Carmen Mazilu, președintele Filialei București a O.A.M.G.M.A.M.R.

În cadrul serviciului activează o echipă de 4 psihologi cu experiență în domeniul psihoterapiei și psihologiei clinice cu vechime în domeniul sănătății mintale. Printre activitățile desfășurate de aceștia se numără:

 • Suport și consiliere psihologică telefonică/ online, în cadrul cărora au fost deja realizate aproximativ 520 de minute de suport și consiliere individuală. Problemele abordate se referă cu precădere la stările de anxietate sau atacuri de panică, pe fondul pandemiei, îngrijorare la adresa celor dragi, tensiuni familiale provocate de schimbările de program și expunerea la riscul contaminării, dificultăți de adaptare. În plan comportamental, s-a remarcat o tendință la retragere socială și evitare a situațiilor care alimentează anxietatea, reacții acute la stres precum tulburări ale somnului, somatizare, epuizare. În plan emoțional, apelanții au acuzat stări de panică, deprimare, vinovăție și iritabilitate, teama de a se reîntoarce la serviciu sau bariere în comunicarea cu colegii.
 • Psiho-educație pentru dezvoltarea abilităților profesionale și personale, creșterea gradului de informare și conștientizare a problematicilor legate de stres, epuizare (Burn-out), comunicare și relaționare cu diferite tipuri de pacienți, precum și pentru gestionarea situațiilor de criză și menținerea echilibrului personal.
 • Elaborarea de articole și postere informative, fiind realizate până în prezent o serie de 32 de articole și 32 de postere care au fost distribuite pe pagina de Facebook a OAMGMAMR filiala București și pe pagina web organizației.
 • Activitate de cercetare a unor aspecte psiho-sociale relevante în contextul pandemiei de coronavirus, în rândul asistenților medicali.

Cine poate apela la Psiho-Assist?

Orice membru OAMGMAMR filiala București și nu numai, poate suna sau trimite un e-mail la adresa psihoassist@oammrbuc.ro pentru a intra în contact cu unul dintre psihologii specializați implicați în proiect.

Cum poți apela Psiho Assist?

Pentru a apela la serviciul de suport și consiliere psihologică Psiho-Assist puteți suna la numerele de telefon puse la dispoziție în orarul afișat mai jos:

De asemenea, puteți trimite un e-mail la adresa psihoassist@oammrbuc.ro,  la care specialiștii vă vor răspunde în cel mai scurt timp. 

Cine se află la celălalt capăt al liniei?

Diana Amza, Psiholog, Coordonator al echipei

Sursă foto: Site Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România
Psihoterapeut specialist autonom, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, activă de 12 ani în domeniul sănătății mintale și pasionată de terapia prin mijloace expresiv-creative. Mă orientez spre rezolvarea problemelor cu respect, compasiune și mai ales încredere în resursele interioare ale omului. Coordonator? Mai degrabă om de echipă, dornic să creioneze structura și direcția - de funcționare practică și emoțională - pentru ca fiecare să se dezvolte oferind ce are mai bun.

Irina Sauca, Psiholog
Sursă foto: Site Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România
Psihoterapeut/ psiholog clinician specialist autonom, cu o experiență de peste 10 ani în lucru cu și pentru oameni, dar și cu mine personal, mă declar o susținătoare pasionată a ideii că „acolo unde apar probleme, se ivesc întotdeauna și soluții”. Studiul mai multor orientări terapeutice și experiența mi-au oferit posibilitatea observării și intervenției asupra aspectelor subtile ale ființei umane manifestate în situațiile concrete de viață.

Elena Pană, Psiholog
Sursă foto: Site Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România
Psiholog clinician și psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală, cu experiență de peste 15 ani în domeniul sănătății mentale. Fiecare demers terapeutic este o experiență unică, ne poartă prin emoții și gânduri dificil de tolerat, ne provoacă limitele și ne oferă, în același timp, posibilitatea de a descoperi și aduce la lumină atât resursele cât si dorințele personale. Când suntem însoțiți cu răbdare, blândețe, atitudine nonevaluativă, suportivă, acest demers poate deveni o călătorie asumată cu o destinație care ne oferă bucuria și motivația de a trăi.

Elvira Teodorescu, psiholog
Sursă foto: Site Filiala București a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România
Psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental, cu o experiență vastă, înclinată în permanență către nevoile și problemele semenilor. Nefiind străină de activitatea pe care membrii personalului medical din linia întâi o desfășoară în spitale, am o capacitate ridicată de a empatiza cu aceștia. Cu sprijin și suport psihologic se poate ajunge la o stare de spirit pozitivă și constructivă și la concluzia că pentru orice problemă există minimum două soluții.

Alte articole despre:

Comentarii


Eric

Hi, my name is Eric and I’m betting you’d like your website saptamanamedicala.ro to generate more leads. Here’s how: Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It signals you as soon as they say they’re interested – so that you can talk to that lead while they’re still there at saptamanamedicala.ro. Talk With Web Visitor – CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com for a live demo now. And now that you’ve got their phone number, our new SMS Text With Lead feature enables you to start a text (SMS) conversation – answer questions, provide more info, and close a deal that way. If they don’t take you up on your offer then, just follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business. The difference between contacting someone within 5 minutes versus a half-hour means you could be converting up to 100X more leads today! Try Talk With Web Visitor and get more leads now. Eric PS: The studies show 7 out of 10 visitors don’t hang around – you can’t afford to lose them! Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitors.com/unsubscribe.aspx?d=saptamanamedicala.ro

Aug. 7, 2020, 4:43 p.m.
0
0

Eric

Hey, my name’s Eric and for just a second, imagine this… - Someone does a search and winds up at saptamanamedicala.ro. - They hang out for a minute to check it out. “I’m interested… but… maybe…” - And then they hit the back button and check out the other search results instead. - Bottom line – you got an eyeball, but nothing else to show for it. - There they go. This isn’t really your fault – it happens a LOT – studies show 7 out of 10 visitors to any site disappear without leaving a trace. But you CAN fix that. Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know right then and there – enabling you to call that lead while they’re literally looking over your site. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works. Time is money when it comes to connecting with leads – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later can be huge – like 100 times better! Plus, now that you have their phone number, with our new SMS Text With Lead feature you can automatically start a text (SMS) conversation… so even if you don’t close a deal then, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship. Strong stuff. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business. You could be converting up to 100X more leads today! Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitors.com/unsubscribe.aspx?d=saptamanamedicala.ro

Aug. 17, 2020, 5:52 p.m.
0
0

Eric

Cool website! My name’s Eric, and I just found your site - saptamanamedicala.ro - while surfing the net. You showed up at the top of the search results, so I checked you out. Looks like what you’re doing is pretty cool. But if you don’t mind me asking – after someone like me stumbles across saptamanamedicala.ro, what usually happens? Is your site generating leads for your business? I’m guessing some, but I also bet you’d like more… studies show that 7 out 10 who land on a site wind up leaving without a trace. Not good. Here’s a thought – what if there was an easy way for every visitor to “raise their hand” to get a phone call from you INSTANTLY… the second they hit your site and said, “call me now.” You can – Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know IMMEDIATELY – so that you can talk to that lead while they’re literally looking over your site. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works. Time is money when it comes to connecting with leads – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later can be huge – like 100 times better! That’s why we built out our new SMS Text With Lead feature… because once you’ve captured the visitor’s phone number, you can automatically start a text message (SMS) conversation. Think about the possibilities – even if you don’t close a deal then and there, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship. Wouldn’t that be cool? CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business. You could be converting up to 100X more leads today! Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitors.com/unsubscribe.aspx?d=saptamanamedicala.ro

Aug. 27, 2020, 5:04 p.m.
0
0

Eric

Good day, My name is Eric and unlike a lot of emails you might get, I wanted to instead provide you with a word of encouragement – Congratulations What for? Part of my job is to check out websites and the work you’ve done with saptamanamedicala.ro definitely stands out. It’s clear you took building a website seriously and made a real investment of time and resources into making it top quality. There is, however, a catch… more accurately, a question… So when someone like me happens to find your site – maybe at the top of the search results (nice job BTW) or just through a random link, how do you know? More importantly, how do you make a connection with that person? Studies show that 7 out of 10 visitors don’t stick around – they’re there one second and then gone with the wind. Here’s a way to create INSTANT engagement that you may not have known about… Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know INSTANTLY that they’re interested – so that you can talk to that lead while they’re literally checking out saptamanamedicala.ro. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works. It could be a game-changer for your business – and it gets even better… once you’ve captured their phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation – immediately (and there’s literally a 100X difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes.) Plus then, even if you don’t close a deal right away, you can connect later on with text messages for new offers, content links, even just follow up notes to build a relationship. Everything I’ve just described is simple, easy, and effective. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business. You could be converting up to 100X more leads today! Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitors.com/unsubscribe.aspx?d=saptamanamedicala.ro

Aug. 31, 2020, 9:36 p.m.
0
0

Eric

Hey, this is Eric and I ran across saptamanamedicala.ro a few minutes ago. Looks great… but now what? By that I mean, when someone like me finds your website – either through Search or just bouncing around – what happens next? Do you get a lot of leads from your site, or at least enough to make you happy? Honestly, most business websites fall a bit short when it comes to generating paying customers. Studies show that 70% of a site’s visitors disappear and are gone forever after just a moment. Here’s an idea… How about making it really EASY for every visitor who shows up to get a personal phone call you as soon as they hit your site… You can – Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It signals you the moment they let you know they’re interested – so that you can talk to that lead while they’re literally looking over your site. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works. You’ll be amazed - the difference between contacting someone within 5 minutes versus a half-hour or more later could increase your results 100-fold. It gets even better… once you’ve captured their phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation. That way, even if you don’t close a deal right away, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just “how you doing?” notes to build a relationship. Pretty sweet – AND effective. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business. You could be converting up to 100X more leads today! Eric PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling. You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting. CLICK HERE http://www.talkwithwebvisitors.com to try Talk With Web Visitor now. If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitors.com/unsubscribe.aspx?d=saptamanamedicala.ro

Sept. 28, 2020, 7:46 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha