46
None

Despre tratamentul fibroamelor uterine

Fibromul uterin este o afecţiune frecventă! Peste 50% dintre femei pot descoperi, la un examen ecografic, unul sau mai mulţi noduli. Este necesar tratamentul? Uneori da, uneori nu...

 

La început, prezenţa fibroamelor nu vă supără, dar, pe măsură ce fibromul creşte, apar şi simptome precum ciclu abundent, dureros, mărirea abdomenului, urinat frecvent etc.

Atunci el trebuie tratat!

Dar cum? Există trei tipuri principale de tratament:

- tratamentul medicamentos,

- tratamentul chirurgical,

- embolizarea uterină (tratamentul endovascular).

 

Care tratament este cel mai potrivit pentru dumneavoastră?

La ce rezultate puteţi spera?

Cu ce riscuri?

Cu ce complicaţii?

Cine stabileşte acest tratament?

Pe ce se bazează recomandarea primită?

Ce trebuie să faceţi?

 

Am să încerc să răspund, povestindu-vă traseul obişnuit al multora dintre paciente:

La un control ginecologic de rutină vi se dă vestea că aveţi un "uter fibromatos". Veţi face o ecografie şi veţi descoperi unul sau mai mulţi noduli de câţiva centimetri. Medicul ginecolog vă spune "Staţi liniştită, sunt mici şi nu trebuie operaţi. Faceţi acest tratament cu anticoncepţionale pentru a nu-i lăsa să crească". Şi veţi urma tratamentul hormonal (cu efectele lui adverse) pentru câţiva ani, până când ciclul începe să fie tot mai abundent. Ecografia ne spune că fibromul a mai crescut, iar medicul vă dă o reţetă cu medicamente hemostatice, care să reducă sângerarea. Un timp urmaţi tratamentul şi vă simţiţi mai bine, dar treptat simptomele reapar, abdomenul creşte în volum, apare balonarea şi urinatul frecvent. Devine evident că tratamentul medicamentos nu vă rezolvă problema. Calitatea vieţii dumneavoastră va avea de suferit. La o nouă vizită la medic vi se va spune "Aţi stat prea mult! Fibromul este mare şi trebuie operat! Vom încerca să salvam uterul, dar numai intraoperator vom vedea dacă acest lucru este posibil. Oricum, aveţi copii, deci nu vă mai trebuie! Scoţând uterul vom fi siguri că nu faceţi nici cancer" O parte dintre dumneavoastră veţi accepta operaţia. Poate şi pentru că a făcut-o şi mama dumneavoastră, şi câteva cunoştinţe, dar mai ales pentru că nu aveţi alternativă. Veţi face histerectomie, adică vi se va scoate uterul, uneori şi ovarele. Problema fibromului va fi definitiv rezolvată, însă vor începe altele noi: recuperarea, menopauza, probleme psihoemoţionale şi de sexualitate.

O parte dintre dumneavoastră nu vor accepta acest scenariu. Femeile care-şi doresc un copil, cele care refuză tratamentul hormonal sau intervenţia chirurgicală vor căuta alte soluţii! Pentru că scoaterea uterului nu poate să fie soluţia corectă! Poate că era acum 100 de ani, dar nu acum! Veţi căuta pe net, pe forumuri, veţi descoperi tratamentele naturiste, homeopate, acupunctura, ablaţia cu ultrasunete (HIFU), dar şi embolizarea uterină. Veţi întreba medicul dumneavoastră ginecolog şi veţi primi, de cele mai multe ori, un raspuns evaziv. Alteori, unul iritat. Puţini va vor vorbi despre embolizarea uterină, cu toate că această procedură este inclusă în ghidurile terapeutice (american, britanic, elveţian etc.) între soluţiile de primă alegere în terapia fibromului uterin. Îi salut cu respect pe medicii care îşi respectă pacientele şi îşi fac datoria de a le informa corect şi complet. Pentru că scoaterea uterului nu este, de cele mai multe ori, necesară! Ghidul NICE (Marea Britanie - 2007) cere medicului ginecolog ca fiecărei femei cu un fibrom uterin mai mare de 3 cm să i se prezinte toate cele trei alternative terapeutice mari, nu numai histerectomia!

 

În concluzie:

- Nu există un tratament medicamentos eficient! Toate aceste tratamente au un rol simptomatic, dar nu unul curativ. Urmându-l, nu trebuie să vă aşteptaţi la o rezolvare a problemei, ci doar la amânarea unui tratament mai agresiv. Tratamentul medicamentos este recomandat în principal persoanelor aflate în apropierea menopauzei, cu fibroame care nu creează mari probleme. Odată cu menopauza, acestea vor intra în mod natural într-un proces de involuţie.

- Tratamentele alternative şi naturiste sunt subiecte ce nu intră în sfera mea de competenţă. Dintre miile de paciente cu care am discutat şi pe care le-am tratat, o parte au urmat un astfel de tratament. Rezultatele au fost comparabile cu cele ale tratamentului medicamentos clasic (reducerea sângerărilor şi a vitezei de creştere a fibromului), dar fără efectele adverse ale acestuia. De aceea îl consider un tratament simptomatic cu indicaţii similare cu ale celui medicamentos. 

- Dacă scoaterea uterului nu reprezintă o problema pentru dumneavoastră, atunci intervenţia chirurgicală vă oferă o rezolvare eficientă. Totuşi, trebuie să înţelegeţi că este vorba despre o intervenţie chirurgicală amplă, care nu este lipsită de riscuri şi posibile complicaţii (riscul anesteziei generale, al sângerării şi transfuziei de sânge, riscul de apariţie a infecţiei, a aderenţelor şi cicatricilor postoperatorii etc.). Pe termen lung, cel mai important efect este instalarea menopauzei, ceea ce echivalează cu o îmbătrânire prematură şi accelerată. Histerectomia înseamnă şi pierderea fertilităţii .

- HIFU este o procedură terapeutică modernă, cu anumite indicaţii particulare (fibroame unice, slab vascularizate, localizate pe faţa anterioară a uterului). Procedura se află în faza experimentală, ale cărei rezultate se află în curs de evaluare. Probabil că, în momentul în care limitările tehnice prezente vor fi depăşite, va intra în practica terapeutică curentă. 

- Embolizarea uterină este un tratament relativ modern, practicat în lume de 15 ani. Eu practic această intervenţie de 10 ani şi am tratat până în prezent peste 5000 de paciente. În esenţă, embolizarea este un tratament la fel de eficient, dar mult mai puţin agresiv comparativ cu cel chirurgical: fără anestezie generală, fără bisturiu, fără scoaterea uterului, fără imobilizare la pat. În spital se stă doar o noapte, recuperarea este rapidă, în câteva zile. Procedura constă în astuparea (embolizarea) vaselor de sânge ce alimentează fibromul. Acesta nu mai este hrănit şi intră într-un proces de involuţie şi de resorbţie progresivă. Sunt tratate simultan toate fibroamele, indiferent de număr, dimensiune, localizare. Fertilitatea pacientei nu este în general afectată - dimpotrivă, am multe paciente care au născut copii sănătoşi după embolizare, în condiţiile în care chirurgul le recomanda cu căldură scoaterea uterului.

Comentarii


elena

Buna dimuneta, ma numesc D.D. Elena , am 42 de ani, mama a trei copilasi minunati, in varsta de 21 ani, 13 si 10 anisori sunt din Rm. Vâlcea . In urma unor analize am fost diagnosticata cu o forma de " anemie severa", asta se intampla cu ceva timp in urma , stresul (in urma cu un an sotul mi-a facut infart, operat la Fundeni la C C.liescu, stend pe cord) examenele pe care urmau sa le am deoarece anul acesta am sustinur ex. de licenta la Fcultatea de Drept, m-au determinat sa tratez cu indiferenta pana cand nu am mai putut merge pe stada , fapta ce a condus la internarea mea de urgenta la sectia de Medicala a spitalului din oras , in urma tratamentului cu ser si venofer si transfuziei cu sange "masa " a urmat a se declansa o samgerare vaginala, mai abundenta cu dureri maxime ceea ce a condus la transferarea mea la un spita de ginecologie " materninatea din localitate", binenteles in urma unui control ginecologic, din care a reiesit dignosticul care ma pus pe ganduri "uter fibromatos", am stat cateva zile bune la ranimale, unde am urmat tratament cu hemostatice, perfuzarea cu glucoza, ser, venofer si-un antibiotic , respectiv Amoxi plus, singe si... tratamentul a continut si pe sectie unde a urmat sa fiu trnsferata pt. urmatoarele investigatii respectiv depistarea marimii fibronului in urma ecografiei sa constatat un fibron de 2. , prin urmare, din persoana care am fost adusa cu " trga" am plecat pe picorusele mele . Fapt care ma face sa multumesc personalului medical din acea sectie. Momentan urmez un tratament cu orgametril de 5 mg , incepand cu ziua a 5 de ciclu si pana in ziua 25 pt . caci asa mi sa indicat de catre medicul meu curant, timp de 3 luni dupa care urmeza sa se faca din nou analize zi sa decidem ce este de facut. \r\nDupa ce am studiat articolul D-stra doresc si eu sa pot afla cum se poate lua legatura cu D-str. pt., vrianta " Embolizarea uterina " sau ceea ce-mi recomndati..? si cat costa o astfel de interventie?\r\nVa multumesc, ca va faceti timp si pt. mine , tot respectul meu.\r\nAstept raspunsul Dumneavoastra.

Oct. 5, 2012, 2:27 a.m.
16
11

ciub roxy

buna ziua vorbiti foarte mult de embolizare ca e cea mai buna varianta va inselati in urma cu 3 ani am facut si eu embolizare uterina la tg mures un fibrom de 3PE 4 in urma caruia am facut un hematom la mana urmand o operatie cu baypas si schimband artera cu venasafena am suferit mult in urma embolizari am ramas insarcinata dupa 2 ani de la embolizare avand o extrauterina si acum mai nou a reaparut uter fibromatos asa ca ganditiva bine la aceasta minune embolizare uterina

April 6, 2013, 3:44 p.m.
23
9

mihaela

Embolizarea nu e buna, e o amagire! la mine nu a scazut fibromul si am ajuns tot la operatie. Medicii ar trebui sa fie corecti si saq nu recomande embolizare la fibroame mari. Nu credeti ca tot ce zboara se mananca!

June 4, 2013, 8:44 a.m.
19
2

Petre Irina

Buna ziua, Am 24 de ani si sunt diagnosticata cu 1 fibrom uterin de 8 cm, nu am copii deci pentru tratarea acestuia evit histerectomia. Din informatiile mele am 2 alte posibilitati, si anume embolizarea sau miomectomia. Va rog sa ma ajutati cu cateva pareri, sfaturi deoarece sunt confuza. Multumesc!

July 8, 2014, 6:28 p.m.
11
6

Petre Irina

Buna Alina, Din ce informatii cunosc eu, cel mai indicat e sa optezi pentru embolizare pentru ca se pare ca nu are efecte adverse, pe cand miomectomia prezinta si cateva pericole dupa efectuarea ei, cum ar fi refacerea fibroamelor,sangerari. Eu am o prietena care a ales miomectomia si dupa 3 ani de la interventie a ajuns la embolizare pentru a se insanatosi! Indiferent de decizia luata, iti dotresc multa bafta.

July 9, 2014, 5:23 p.m.
1
3

Alesia

Buna, imi puteti spune si mie unde se poate face embolizare in Bucuresti?

July 14, 2014, 2:18 p.m.
7
4

mirzea

am un fibrom descoperit in dec 2013 de 6.7cm./6.1cm. medicul mi-a recomondat un sterilet hormonal inserat in ian2014 .acum in urma unui ecograf dimensiunule fibromului au crescut la 8/6.5 cm .ce-mi recomandati ? mentionez ca inca nu ma deranjeaza , dar imi este teama de operatie

July 14, 2014, 10:21 p.m.
13
3

Petre Irina

Buna Alesia,\r\n In Bucuresti este cel mai bun doctor care face embolizare. Il cheama Rares Nechifor, din pacate nu stiu sa iti spun exact in ce clinica/spital il gasesti insa poti sa cauti pe net sigur vei gasi indicatii. Este primul doctor care face procedeul asta in Romania!

July 15, 2014, 3:14 p.m.
6
1

Petre Irina

Mirzea, sa stii ca este foarte important sa iti inlaturi aceasta problema. In plus teama de operatie ar trebui sa dispara avand in vedere ca prin interventie minim-invaziva toata procedura dureaza 30 de min, dupa 24 de ore te externezi si totul e ok. E important sa iti faci un consult la un doctor care chiar se pricepe, iar acolo te va convinge el cat de important e pentru sanatatea ta. Cum i- am zis si Alesiei incearca la dr. Rares Nechifor sigur vei fi multumita. O zi buna!

July 15, 2014, 3:20 p.m.
3
2

Petre Irina

Buna Mirzea, ai fost la un consult sa vezi exact despre ce e vorba si ce se poate face?

July 22, 2014, 2:13 p.m.
3
4

Cori Mandruta

Am trait pe pielea mea o situatie neplacuta, in care am ajuns datorita neprofesionalismului doctorului ginecolog. In prima faza a sesizat existenta a 2 fibroame mici de 1 cm respectiv 2 cm si bineinteles mi a spus sa aasteptam ca sunt mici si nu creaza probleme.Mi a prescris anticonceptionale. Le am luat insa dupa un an au aparut problemele, sangerari abundente. M am intors la dl doctor. Fibroamele aveau 6cm resp 7,5. Doctorul mi a spus foarte scurt ca trebuie operat...ce mai puteam sa zic? De ce a asteptat pana trebuie operat? Am plecat de acolo sa caut solutii in alta parte. Asa l am intalnit pe dl dr Rares Nechifor care m a linistit si mi a spus ca vom face embolizare dupa care eu voi putea ramane insarcinata, ulterior neavand problemele generate de o histerectomie. Intr adevar acest lucru s a intamplat si la 8 luni dupa embolizare am ramas insarcinata. Acum intrebarea mea e, cum pot fi doctorii fara suflet si sa te tina pe tratament care stiu ca nu are efect de tratare ci doar de prelungire a problemei si cu atat ma mult sa ajungi sa ti mai si scoti uterul poate chiar si ovarele... Intre timp am aflat ca in afara tarii aceasta interventie a embolizarii e folosita mereu si indicata de catre doctorii ginecologi! Foarte important pe mana cui ajungi!

July 28, 2014, 11:09 a.m.
14
3

Alexandra GrecuA

Nu stiu ce in Bucuresti, dar in provincie este ceva de speriat. Niciodata nu corespund dimensiunile fibroamelor daca ajungi la 2 doctori diferiti, incearca sa te convinga sa faci histerectomie. Eu m am luptat cu situatia aceasta timp d 1 an si jumate pana cand mi am dat seama ca asa nu voi ajunge sa ma tratez vreodata. Atunci am luat decizia sa merg macar la Tg Mures, eu fiind din Zalau. Acolo m am lovit de acelasi raspuns histerectomie! Am zis k vreau sa fiu femeie deci nu voi face asta. Am cerut recomandari, m am informat si cu greu am aflat de embolizare de cine o face, ce inseamna, cum se desfasoara procedura. Fiecare informatie in plus mi se parea calea spre a scapa cel mai usor de fibroame. Intr un final fericit am ajuns printr o cunostinta la dr. Rares Nechifor, un super om si am facut embolizarea. Ce credeti? La 24 de ore d la interventie am plecat acasa,iar acum sunt aceeasi femeie de dinainte sa am fibroamele respective. Multumesc echipei de la acel centru pentru ca s au ocupat ft bine atat inainte cat si dupa interventie.

July 30, 2014, 1:32 p.m.
13
3

Diana DianaAna

Buna fetelor. Si eu sunt din Ardeal, mai exact Satu Mare insa am preferat sa mi fac aceasta interventie la doctorul cel mai bun si asa am si facut. Am plecat la Bucuresti unde l am intalnit pe dr. Rares Nechifor un om deosebit care te face sa razi si sa iti uiti problema pentru ca el se va ocupa de ea. Am simtit acele 30 de min de pe masa ca si cum as fi fost cu un prieten la un suc, chiar m am amuzat si a trecut foarte usor si repede asa ca fetelor chiar dak faceti un pic de drum in plus va lasati pe mainile celui mai bun doctor din tara cu privire la embolizari! Sunt incantata de decizia luata, ulterior fibroamele au scazut si sunt in proces de eliminare. De ce am insistat sa ajung pe mana acestui om? E foarte simplu... nu stii niciodata ce complicatie poate aparea in timpul interventiei si in acele momente este vital sa stii ca esti pe mainile cele mai pricepute! Am 24 de ani si voi putea face copii oricand datorita acestui om!

Aug. 4, 2014, 11:43 a.m.
17
5

Alexandra Alexxa

Buna. Eu am 42 de ani si fibroame de vreo 4 ani. Prima data cand le-am descoperit erau acceptabile ca marime, 8 cm si 6 cm. Am incercat tratamentele naturiste si intr-adevar pentru inceput cu folos...mi-au scazut dimensiunile fibroamelor insa aveam durerile caracteristice si sangerari. Am zis k totusi e bine, poate mai tb sa se miceasca ca sa nu mai am simptome. Si s-au micit in timp in jur de 2-3 cm, insa la un moment dat nu a mai dat randament. Vazand totusi ca pe medicamente pot oarecum prelungi o operatie am zis sa incerc ceva pe baza hormonala daca natural nu mai functioneaza. Am fost la ginecolog si mi-a prescris Emsya. Eii...asta a fost cea mai proasta decizie a mea de pana acum! De la hemoragii, cheaguri, transpiratii si toate caldurile si senzatiile proaste posibile. Si cum e omul...am stat o luna, doua, trei ca zici ca poate iti trece! Nu trecea, se agrava si la un mom dat m-am intors la ginecolog. Aici mi-a zis ca nu prea avem ce sa facem mai mult decat o miomectomie laparoscopic, cu care nu am fost de acord. Acum caut o clinica responsabila cu un doctor interventionist foarte bun pentru o embolizare. Spuneti-mi pe unde ati fost voi pt embolizare. Multumesc!

Aug. 11, 2014, 11:48 a.m.
5
4

mirela

Buna ziua!…Am 46 de ani …In urma unor dese hemoragii..am facut un chirurotaj biopsic si o conizare electrica…Va prezint rezultatele biopsiei…Va rog mult sa-mi scrieti ce ma asteapta de acum!Ce solutii am pentru a trece cu bine de tot ce mi se intampla! QBF-CHEAGURI ,MUCUS,FRAGMENTE GLANDULARE ENDOCERVICALE DE ASPECT POLIPOID:FRAGMENTE DE ENDOMETRU CU HIPERPLAZIE ENDOMETRIALA SIMPLA ASOCIATA CU HIPERPLAZIE GLANDULOCHISTICA……ERAD-CERVICITA CRONICA GLANULOCHISTICA POLIPOIDA:INFILTRAT LIMFOCITAR NODULAR SI DIFUZ:DISPLAZIE SIMPLA MODERATA(CINI-CINII)REALIZATA PRIN ACANTOZA SI HIPERPLAZIE DE STRAT BAZAL CU RARE MODIFICARI MORFOLOGICE DE TIP KOILOCITAR IN STRATUL INTERMEDIAR…Multumesc mult !!Pierd sange continu!!

Aug. 19, 2014, 2:42 p.m.
10
11

IOVU ELENA

BUNA ZIUA, AM FACUT EMBOLIZARE IN CLINICA DELTA STR RACARI LA DOMNUL DR. RARES NICHIFOR, AM 2 ANI MA SIMT EXCELENT NU MAI AM HEMORAGIE LA CICLU, DUMNEZEU SA-I DEA SANATATE D. DOCTOR CA M-A TRATAT ESTE CEL MAI BUN MEDIC PTR EMBOLIZARI, FIBROMUL MEU ERA DE 17CM, A FOST SINGURUL CARE S-A PRINS.CINE VREA AMANUNTE POATE SA MA SUNE LA 0757857319

Aug. 23, 2014, 11:46 a.m.
9
4

Viorica

Eu am ramas insarcinata la 38 de ani, la 7 luni dupa ce mi-a fost facuta embolizarea insa mentionez ca nu am avut alte probleme inafara de firbom. Nimeni n-ar fi crezut ca pot face copil la varsta aceasta si dupa o embolizare! Embolizarea a fost facuta de Dr. Rares Nechifor pe care il recomand cu caldura. Sanatate multa! Succes in luarea deciziilor!

Aug. 28, 2014, 4:44 p.m.
3
1

Alexandrina

Asa e fetelor, trebuie sa incurajam femeile sa isi faca embolizare si nu nenorocita aia de operatie!!! Mie la 28 de ani mi-au zis sa imi scot tot!!!! Am zis ca innebunesc, pana sa aflu de acest om minunat care a studiat o viata pentru a ajuta oamenii din jurul dansului! Bineinteles ca dupa embolizarea realizata de dl dr Rares Nechifor am ramas insarcinata fara probleme si totul a decurs normal fara alte interventii si complicatii. Multa sanatate va doresc, iar pe doamnele embolizate le rog sa dea zvon in tara de acest om si aceasta procedura pt ca e pacat sa ajungem la bisturiu degeaba.

Sept. 24, 2014, 12:45 p.m.
7
2

Eleonora

Draga Mirzea si celalalte fete care cred inca in doctorii minune...eu inteleg ca ne dorim cu totii sa scapam de probleme fara sa intervenim cu interventii, fie ele de oricare, insa nu se poate ca o femeie care are probleme sa nu faca ceva pentru ele. Cum e si exmplul tau, Mirzea... fibromul a crescut..si era de asteptat. Inteleg ca il supraveghezi, ceea ce e foarte bine dar nu si suficient. Incearca sa mergi la dr Nechifor cu ecografia transvaginala si sa iti dea dansul un sfat avizat. M as bucura sa mai povestesti ce s a mai intamplat cu sanatatea ta. Multa sanatate!

Oct. 29, 2014, 12:25 p.m.
3
0

mioara pirlog

Buna ziua\r\nSunt o persoana disperata , am un fibrom mare si mai multi noduli , sangerari si hemoglobina 6.5 , medicul meu m -a sfatuit sa scot tot dar imi este teama de operatie . astept un sfat de la dumneavoastra . va multumesc din inima

Nov. 18, 2014, 12:01 p.m.
4
3

ioana

buna seara sant o persoana putin disperata am fost si eu diagnosticata cu un uter fibromatos ,locuiesc an linz,austria de 3 ani ,acum sunt an somaj, am , menstruatia ,jumatate de an continuu cu putine pauze de 5 zile cand beam progesteron si cand termin tratamentul cu progesteron de 10 zile iarasi vine ,asta an urma unui doctor care mi-a facut biopsia unui fibrom si de atunci nu se mai opreste ciclul ,am fost de 5 ori la spitalul de urgenta si la toate controalele mii s-a spus ca nu am nimic ,am fost la ginecologul care mi-a facut biopsia, de 2 ori si aproape ca m-a dat afara din cabinet si la a doua programare nici nu ma controlat , spunandu-mi ca nu are ce sa faca ,sa astept spun eu oare nu este destul jumatate de an ,cu pauze total antre progesteronul ce l-am luat vreo trei cutii sa spun adunate zilele pauza total vreo 3 saptamani an jumate de an , deci cu sangerari continuu , si spitalul ma trimite la ginecolog spunand ca ei nu stiu ce am facut poate un chiuretaj mi-a facut ginecologul si eu nu stiu la 43 de ani nu stiu cei aia biopsie sau chiuretaj nu,stiu ori eu sant nebuna ori au anebunit doctorii astia ,acum ma aflu tare slabita nu pot sta pe picioare nu mai stiu unde sa ma duc, ce sa mai fac ,ami cade parul cu pumnii ,parca as face citostatice ,mi-a slabit vederea si nu mai stiu ce sa fac doar sa astept sa mor ,ca eu la naucii astiia de doctori, iertatima va rog ,nu mai calc numai la morga daca ma mai duc ,daca se gaseste cineva sa ma ajute, sunt disperata ,am 3 copii si nu as vrea sa creasca fara mama ,asa de curand ,sunt prea tineri si au multe nevoi de diferite feluri ,multumesc ,dumnezeu sa va umple fiinta cu multe bucurii ,pe acest pamant,fiiecare dupa nevoie ,si cea care nu este de trecut cu vederea ,sanatate, sa ne putem creste copii an armonie ,liniste ,si pace o seara placuta ampreuna cu toate serile si zilele ce urmeaza din viata fiiecaruia,va sarut pe toate ,multumitii doctorilor care v-au tratat omeneste si rugativa toata viata voastra pentru sanatatea lor si a famiiilor dumnealor ,,lauda lor ,ca nu au depus juramantul de doctori degeaba, caci sunt unii care se pare ca au stat degeaba an facultati

Nov. 28, 2014, 10:29 p.m.
9
2

Saptamana Medicala Administrator

E simplu: Sunati la spitalul Ponderas (fost Delta Hospital) si solicitati o consultatie la Dr. Rares Nichifor, tel. 0752288019 sau 0751109297. Mult succes!

Nov. 28, 2014, 10:51 p.m.
7
2

clau pop

am cam aceleasi probleme ...va rog frumos cam cat a costat embolizarea la dr nechifor?...pupicei

Dec. 10, 2014, 1:36 p.m.
4
3

Beleca Doruta

am si eu aceasi problema as dori sa stiu la ce clinica il pot gasi pe dr. Nechifor si cat costa interventia eventul un nr. de tel. pt programari., multumesc.

Feb. 10, 2015, 2:28 p.m.
7
2

Centrele ARES

Dl. Dr. Rares Nechifor poate fi gasit exclusiv in cadrul Centrelor de Excelenta ARES din Bucuresti, Bld. Nicolae Caramfil nr. 85A Sector 1. Pentru orice informatii va rugam contactati-ne la 031 9300 sau pe site la www.centrele-ares.ro

Feb. 10, 2015, 3:44 p.m.
7
2

mihaela

Buna ziua, am 38 ani, am un fibrom uterin subseros de 4 cm; am luat Esmya - la recomandarea ginecologului- timp de 3 luni dar nu a dat inapoi iar doctorul ( Zorela Sgarbura) mi-a zis ca pot ramane insarcinata si apoi sa fac histerectomie. Am intrebat-o daca e mai bine sa fac embolizare inainte de sarcina si dansa a zis ca nu, deoarece risc sa nu mai pot ramane insarcinata deoarece nu se stiu efectele embolizarii , ca este inca in faza experimentala. Intrebarea mea este daca pot ramane insarcinata avand un fibrom subseros de 4 cm. Multumesc anticipat!

June 8, 2015, 4:17 p.m.
6
3

Trifan Cristina

Poate sa mi spuna cineva daca tratamentul cu olgametril ajuta la tratarea fibromului?Eu am inceput sa il iau prima luna dar mi e frica pt ca am citit ca are f multe reactii adverse nu imi este rau de la el deocamdata doar ca am inceput sa am o pofta mai mare de mincare.poate sa mi spuna cineva carel l a folosit daca ingrasa?

Aug. 3, 2015, 8:56 a.m.
7
4

Maria Ana

Va rog sa mi spuneti cat costa aceasta interventie, embolizare, si cat se poate sta in concediu medical dupa interventie? intreb acest lucru deoarece locul meu de munca se intinde pe 5 etaje, pe care trebuie sa le urc de 5 - 6 ori pe zi.

Oct. 23, 2015, 12:34 p.m.
2
2

Florina

Bună seara, am făcut embolizare acum aproape un an, am avut menstruație 4luni, apoi pauză o lună, și din iulie am făcut tratament cu Esmya. Acum aștept reluarea menstruației. Îmi puteți spune vă rog, dintre cele care ați făcut embolizare cum a fost cu menstruația după embolizare? A fost regulată? Căci cantitativ este considerabil mai mică hemoragia.

Oct. 26, 2015, 10:38 p.m.
10
1

Marya

Da asa o fii ...o fi buna embolizarea nu zic nu dar de unde sa gasim 7300 lei? Tocmai ce am luat legatura cu o asistenta a dr Rares Nechifor si m a chemat la spitalul Pondras pt investigatii ..dar cand mi a zis pretul embolizarii mi a cazut fata...pai acesta este un ajutor pt femeile suferinde? Nici macar nu avem certitudinea ca totul se rezolva ...la unele au succes ...la altele nu....totusi sunt prea multi bani...eu una nu mi pot permite. Multa sanatate si ajutor de la Dzeu.

Feb. 17, 2016, 11:33 p.m.
12
3

roxana

As vrea sa stiu daca s-a trat cineva de fibrom uterin prin hirudoterapie ( tratament cu lipitori medicinale) si daca a dat rezultat .Eu am aflat despre tratament cu lipitori, dar asa din povesti , nimic concret...

Oct. 1, 2017, 8:16 a.m.
0
1

Anca

Vreau să știu dacă un fibrom uterin de 7 cm, se poate trata fără operație și embolizare, vă mulțumesc.

Oct. 8, 2018, 10:19 p.m.
0
0

Siryna

în primul rând permiteți-mi să încep prin a spune că eu nu pot să cred încă ochii mei că fostul meu care ma lasat pentru o altă doamnă este înapoi la brațele mele acest lucru a fost posibil prin ajutorul acestui om mare numit greatmutaba și sunt aici permițându-întreaga lume știu ce acest om mare este capabil de a face pentru că el ma suprized cu puterile sale, dacă sunteți acolo cu probleme obtinerea dumneavoastră ex spate sau esti un pacient cu cancer sau care au orice altă problemă sau ați fost fără copii puteți contacta acest om mare prin e-mail la {greatmutaba@ yahoo .com} sau adăugați-l pe WhatsApp +2348054681416

Dec. 18, 2021, 1:32 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha