60
None

Forumul Român de Obezitate recomandă responsabilitate în dezbaterea publică legată de această afecțiune cronică

Forumul Român de Obezitate (FORO) - un grup de societăți medicale, asociații medicale profesionale și asociații de pacienți care se implică activ în optimizarea  managementului persoanelor cu obezitate - face apel la publicul larg, profesioniștii în domeniul sănătății, mass-media și toți factorii implicați în managementul obezității, pentru înțelegerea și tratarea acestei boli cu responsabilitate și în deplină cunoștință de cauză.

Misiunea FORO este de a contribui activ la înțelegerea obezității ca boală cronică, de o mare complexitate, care are nevoie de un management adecvat, adaptat fiecărui pacient în parte. Apariția în spațiul public a unor articole care demonstrează o înțelegere simplistă și inadecvată a acestei boli, fără prezentarea contextului genetico-psiho-social al incidenței acestei boli și a mecanismelor complexe ale controlului ei ne îngrijorează și ne determină să tragem un semnal de alarmă cu privire la modul în care trebuie acționat pentru controlul obezității. Orice decizie medicală și terapeutică trebuie luată doar împreună cu medicul curant, cel care poate recomanda medicamente pe bază de prescripție medicală. Toate tratamentele disponibile în România în prezent pentru controlul greutății pe termen lung sunt indicate ca adjuvant la un regim alimentar hipocaloric şi o activitate fizică crescută, pentru scădere ponderală la pacienţi.


Este responsabilitatea noastră, a tuturor – medici, farmaciști, societate, mass-media, factori de decizie, mediul privat - să determinăm o schimbare reală privind înțelegerea și tratarea acestei afecțiuni. Nu trebuie să lăsăm să circule informațiile scoase din context, trunchiate sau nedocumentate științific care să inducă în eroare pacienții, cu riscuri majore pentru sănătatea acestora”, a declarat Prof. Dr. Nicolae Hâncu, membru FORO și Președintele de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. „Fac un apel la profesioniștii din domeniul sănătății să se informeze temeinic cu privire la medicamentele care sunt autorizate în România pentru diabet și obezitate și să le prescrie numai conform indicațiilor din prospect și doar pacienților care necesită tratament medicamentos”, a mai declarat Prof. Nicolae Hâncu.


Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat un raport în care avertizează că o  „epidemie” de exces ponderal şi obezitate face ravagii în Europa și este responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, echivalentul a 13% din totalul acestora[1]. De asemenea, în 2021 Comisia Europeană a recunoscut obezitatea ca boală cronică, asumându-și angajamentul de a o prioritiza ca patologie netransmisibilă, cu obiectivul de a pune bazele unor sisteme mai reziliente de sănătate în Uniunea Europeană[2].

La nivelul Uniunii Europene există deja discuții și inițiative avansate cu privire la definirea de politici publice solide, coerent articulate care să adreseze situația existentă a persoanelor care trăiesc cu obezitate. Astfel, există un Grup de lucru al europarlamentarilor pe tema obezității și rezilienței sistemelor de sănătate, care a lansat recomandări foarte concrete pentru implementarea unor planuri naționale de control al obezității la nivelul statelor membre.[3] În acest sens și FORO a creat un set de Recomandări pentru Îngrijirea Persoanelor cu Obezitate în România, publicate odată cu lansarea Coaliției Naționale pentru Combaterea Obezității, în luna mai 2022[4].


În România, peste 4 milioane de oameni suferă de obezitate[5], ceea ce reprezintă o prioritate de sănătate publică ce nu trebuie tratată superficial și senzaționalist. Avem nevoie de politici publice adecvate, care vizează prevenția și o abordare medicală integrată, dar și de campanii profesioniste și responsabile de informare”, a declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană, membru FORO și Președintele Societății Române de Endocrinologie. 


FORO consideră că este nevoie de o cât mai bună informare și educare a pacienților și a profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la medicamentele autorizate pentru tratamentul tulburărilor metabolice și îi încurajează pe aceștia să consulte periodic site-urile societăților medicale de specialitate pentru a fi la curent cu cele mai recente indicații aprobate, în scopul prevenirii administrării incorecte a acestora”, a declarat Prof. Dr. Cornelia Bala, membru FORO și Președintele Asociației Române de Educație în Diabet.

Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului, afectând calitatea vieții și sănătatea unui procent însemnat de adulți, adolescenți și copii. În România, 31,4% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferă de obezitate, 34,6% din populația României e afectată de suprapondere, iar 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea[6].


Declarația este semnată în numele FORO de către:

  • Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu, Președintele de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
  • Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Președintele Societății Române de Endocrinologie
  • Prof. Univ. Dr. Cornelia Bala, Președintele Asociației Române de Educație în Diabet

[1] https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/353747/9789289057738-eng.pdf

[2] https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(21)00145-5/fulltext

[3] mepobesityinterest.eu

[5] Obesity in Romania (ORO Study, Endocrine Care, 2015)

[6]Studiul Naţional privind prevalenţa diabetului, a prediabetului, supraponderii, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei și bolii cronice de rinichi - PREDATORR, 2014


Comentarii


Christina

Când l-am găsit pe Dr.Ogaga, aveam o nevoie disperată să-l aduc înapoi pe fostul meu iubit. M-a părăsit pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în această situație. M-a părăsit după 3 ani fără nicio explicație. Îl contactez pe Dr.Ogaga prin contactul său și El mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată ajuta și am făcut ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce și-a dorit, a făcut o vrajă de dragoste pentru a ne ajuta să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, iubitul meu a început să-mi trimită din nou mesaje și s-a simțit îngrozitor pentru ceea ce m-a supus. A spus că am fost cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis față de mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat dr. Ogaga, partenerul meu este foarte stabil, fidel și mai aproape de mine decât înainte. Recomand cu caldura Dr.Ogaga oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogagakunta@gmail.com 1) Vrăji de dragoste 2) Vrăji de dragoste pierdută 3) Vrăji de divorț 4) Vrăji de căsătorie 5) Vraja de legare. 6) Vrăji de despărțire 7) Alungați un Iubit trecut 8.) Vrei să fii promovat în biroul tău/ Vraja de loterie 9) vrei să-ți mulțumești iubitul Contactați acest om grozav dacă aveți vreo problemă pentru o soluție de durată ogagakunta@gmail.com

Aug. 31, 2022, 7:47 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha