Alianța Pacienților Cronici din România (”APCR”), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (“FABC”), Asociația Inițiativa Pacientul 2.0. (“Pacientul 2.0.”), în parteneriat cu Medicentrum, au pregătit un set de recomandări, sfaturi de nutriție și rețete utile pacienților oncologici, atât în perioada pandemiei cu noul coronavirus, cât și dincolo de aceasta. Proiectul este sprijinit de către Bristol Myers Squibb și AstraZeneca și poate fi găsit aici.
Documentul abordează următoarele aspecte:
- ce înseamnă alimentație sănătoasă?
- cât contează alimentația în cazul pacienților cu cancer?
- schimbări ale dietei pacientului oncologic
- ce alimente pot interfera cu tratamentele oncologice?
- nutriția în diverse tipuri de cancer
- întrebări și răspunsuri
- mit versus adevăr în nutriția oncologică
- accesul la tratament în perioada pandemiei COVID-19
- sfaturi generale de cumpărare, păstrare și preparare alimente
- câteva rețete simple
“Asocierea
dintre alimentație și boli neoplazice este un subiect de mare interes.
Întrebări despre ce, cât și cum trebuie să mâncam pentru a nu ne îmbolnăvi și
cum să ne schimbăm obiceiurile alimentare în cazul unui diagnostic oncologic
sau hematologic sunt frecvente. Oncologia nutrițională se ocupă atât cu
prevenția, cât și cu susținerea pacientului în timpul tratamentului, în
convalescent și în situațiile paliative. Din punct de vedere preventiv,
nutriția oncologică are ca scop împiedicarea sau întârzierea apariției bolilor
oncologice influențate de regimul alimentar (tumori la nivelul aparatului
digestive, neoplasmul de sân etc.). În cazul pacienților diagnosticați cu boli
neoplazice, din cauza bolii, a tratamentului (atât direct cât și prin efectele
adverse) apar frecvent sindroame de malnutriție. Aceste sindroame afectează în
mod negativ prognosticul bolii prin apariția bolilor conexe, întârzierii
tratamentului, necesitații spitalizării îndelungate a pacienților. Din acest
motiv suportul nutrițional adecvat este foarte important pentru a oferi
organismului necesarul energetic, cantitatea optimă de micro și
macro-nutrimente, astfel încât tratamentul curativ sau paliativ să se poată
efectua în condiții ideale.” spune dr. Mara Jidveian
Popescu, medic specialist oncologie,
cu competență în nutriție generală.
Sfaturi, rețete și răspunsuri despre nutriția pacientului oncologic este dezvoltat în cadrul unui proiect mai larg Asociația Inițiativa Pacientul 2.0 prin care ne-am propus realizarea unei serii de ghiduri pentru pacienții cronici (oncologie, hematologie, afecțiuni respiratorii, stomatologie, diabet) care să îi sprijine pe aceștia în navigarea acestei perioade dificile, generate de COVID-19.