48
None

ÎNGRIJIREA PALIATIVĂ: VIZIUNE, MISIUNE ȘI VALORI

A XX-a Conferință Națională de Îngrijiri Paliative

17-19 octombrie 2019

HOTEL Alpin, Poiana Brașov

Conferința Națională de Îngrijiri Paliative- are loc în acest an la Poiana Brașov, în perioada 17-19 octombrie 2019. Asociația Națională de Îngrijiri Paliative si Fundația HOSPICE Casa Speranței organizează din 1997 acest eveniment de anvergură națională, la care sunt invitați și speakeri internaționali. Invitații din acest an sunt lideri ai îngrijirii paliative din Europa și Statele Unite ale Americii: Prof. Dr. Sebastiano Mercadante- Italia, As. Med. Marilyn Bogust- consilier în îngrijiri paliative la Ministerul Sănătății din România, As. Med. Marius Ciurlionis- proaspăt numit consilier la Ministerul Sănătății din Lituania, Dr. Aliki Tserkezoglou- Grecia, As. Med. Irena Laska- Albania, Dr. Valerian Isac- Republica Moldova, Catharine Grimes- SUA.

Universitatea Transilvania Brașov este partener în organizarea evenimentului care este creditat EMC (educație medicală continuă) pentru medicii și asistenții medicali participanți, prin Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Evenimentul este precedat de un Masterclass: Advocacy în Îngrijiri Paliative, la care participă 17 profesioniști în paliație din Moldova, Lituania, Grecia, Albania, UK, USA și România. Masterclass-ul în limba engleză este parte a proiectului HOSPICE Casa Speranței- Centru de excelență în îngrijiri paliative, desfășurat cu sprijin financiar din partea Bristol Myers Squibb Foundation BMS SUA, prin intermediul Bridging Cancer Care Initiative pentru Europa Centrala și de Est.

Începând de joi 17 octombrie, ora 17:00, evenimentul își deschide lucrările, în sala Carpați, la Hotel ALPIN, pentru 200 de profesioniști din sănătate, din țară și din străinătate, implicați în îngrijirea paliativă sau interesați de acest domeniu aflat în plină dezvoltare la nivel mondial. Participanții sunt medici, asistenti medicali, psihologi, asistenți sociali, îndrumători spirituali, specialiști terapeuți. Medicii sunt din 16 specialități diferite, cei mai numeroși fiind medicii de familie și medicii oncologi.

În deschidere sunt invitați Dr. Cristian Grasu- secretar de stat în Ministerul Sănătății, Prof. Dr. Marius Moga- decan al Facultății de Medicină din Brașov, alături de Conf. Dr. Daniela Moșoiu- președinte al comitetului științific al conferinței și Mălina Dumitrescu- președinte al Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative.

Aceste întalniri anuale reprezintă pentru participanți șansa unui schimb real de experiență (formal și informal), de cunoaătere a unor modele de practica în domeniul îngrijirilor paliative, care să le mențină trează dorința de a face schimbări calitative în îngrijirea pacienților cu boli cronice progresive și incurabile. Vor fi prezentate, în plenare si ateliere, noutati stiintifice legate de medicația opioidă pentru controlul durerii, actualități în mamagementul simptomelor, îngrijirea paliativă în bolile non-oncologice și in practica medicului de familie. De asemenea, in program sunt incluse subiecte specifice domeniului paliației, cum ar fi comunicarea cu pacientul aftat la sfârșitul vieții, evaluarea holistică și monitorizarea continuă sau asistența juridică a pacientului și familiei în îngrijirile paliative – un aspect nou în România, în contextul îngrijirilor paliative holistice, din perspectiva înțelegerii internationale a acestei îngrijiri- ca un drept al omului. Un loc aparte în cadrul conferinței îl reprezintă atelierele care dau posibilitatea participanților să aducă în discuție cazuri din experiența clinică proprie.

Efortul de organizare este susținut de sponsorii din acest an: KRKA, GEDEON RICHTER, PAUL HARTMANN ROMANIA și partenerii media: Jurnalul de Sănătate, Viața Medicală, Revista Română de Paliație, Saptămâna Medicală, Medical Marketing.

Persoană de contact: Laura Iosub 0728 130081, laura.iosub@hospice.ro


Conferința Națională de Îngrijri Paliative contribuie din 1999 la încurajarea inițiativelor de înființare de noi servicii de paliație în România, la respectarea standardelor de calitate în paliație și la dezvoltarea comunității profesioniștilor în îngrijiri paliative. Conferința este organizată anual de Asociatia Nationala de Îngrijiri Paliative (ANIP) www.anip.ro si Fundatia HOSPICE Casa Sperantei www.hospice.ro- promotor al îngrijirii paliative în România (din 1992).

Îngrijirea paliativă aduce calitate vieții celui bolnav prin tratamentul durerii și al altor probleme de natură fizică, socială, psiho-emoţională şi spirituală. În egală măsură îngrijirea paliativă învață familia să poată fi de ajutor celui drag aflat în suferință și să se bucure împreună de viață.

La sfârșitul anului 2017 existențau 98 de servicii specializate în îngrijiri paliative (față de 74 servicii în anul 2014) asigurate de 59 de furnizori (față de 54 în 2014), dintre care 25 în sistemul public de sănătate, 19 organizații neguvernamentale și 15 SRL-uri. In cazul furnizorilor care asigură mai multe tipuri de servicii (unități cu paturi, îngrijiri paliative la domiciliu, ambulatorii de îngrijiri paliative, centre de zi, echipe mobile de spital) pentru mai multe categorii de beneficiari (adulți, copii, mixt) au fost luate în calcul toate serviciile. În măsura în care datele colectate au fost complete la nivel de țară, gradul de acoperire a nevoii de îngrijire paliativă în anul 2017 a fost de aproximativ 11,56% (față de 7,9 % în anul 2014).

Distribuția pe județe a furnizorilor de servicii este neomogenă, existînd încă 17 județe fără niciun serviciu de paliație (față de 19 județe în 2014), 9 județe cu un singur serviciu (față de 9 județe în 2014), 5 județe cu cîte 2 servicii, 1județ cu 3 servicii, 3 județe cu cîte 4 servicii, și 7 județe și municipiul București cu 5 sau peste 5 servicii.

Asociatia Nationala de Îngrijiri Paliative este o organizație neguvernamentală înființată la Brașov, în anul 1998, la inițiativa Conf. Dr. Daniela Moșoiu și a unui grup de profesioniști dornici să dezvolte acest concept în România, cu scopul facilitării accesului la informația de specialitate și a comunicării între profesioniștii care lucrează în îngrijiri paliative sau sunt interesați de acest domeniu. Membrii individuali sunt medici, asistenți medicali, asistenţi sociali, psihologi, consilieri spirituali dar şi de alte profesii. Membrii colectivi sunt organizații ce furnizează îngrijiri paliative în diferitele județe ale țării. ANIP este membru al European Association for Palliative Care (EAPC) din 2008 și al Worldwide Palliative Care Alliance (WPCA) din 2009.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha