60
None

”Împreună construim Excelența” - Congresul Clubului Regal al Medicilor, forum global pentru specialiștii din sănătate

Cea de-a doua ediție a Congresului Clubului Regal al Medicilor, eveniment de excelență în peisajul medical românesc, organizată sub Înaltul patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I, cu sprijinul logistic&comunicare al revistei Politici de Sănătate, a reunit la București, în perioada 13- 15 octombrie 2016, elitele medicale din România și din străinătate, asigurând un mediu de învățare care permite atât dezvoltarea personală, cât și profesională a medicilor.

Manifestarea, creditată EMC, s-a bucurat de participarea a 129 de lectori români și internaționali din 28 de specialități medicale și chirurgicale: obstetrică- ginecologie, imagistică, medicină de laborator, ortopedie, psihiatrie, gastroenterologie, ORL, oftalmologie, neurologie, neonatologie, pediatrie. Cele două zile de Congres și una de pre- Congres, în timpul cărora peste 500 de specialiști au participat la 13 sesiuni, au satisfăcut în cel mai înalt grad ideea de multidisciplinaritate, de interdisciplinaritate.

Privit ca un spațiu al dialogului interdisciplinar dedicat educației, Clubul Regal al Medicilor a reunit și în această a doua ediție a Congresului său specialiști de marcă din variate domenii medicale, din țară și din străinătate. Clubul Regal al Medicilor, o structură tânără în viața medicală românească, dar care înregistrează deja un impact vizibil, în continuă creștere, străbate drumul început cu pași tot mai hotărâți. Prin implicarea membrilor și a simpatizanților săi reușim să construim împreună excelența”, a declarat conf. univ. dr. Dan Ulmeanu, președintele Clubului Regal al Medicilor.

Mai mult decât un congres medical organizat în jurul unei specialități sau a unei patologii, care răspunde nevoilor noastre permanente de instruire, acest eveniment a fost, prin excelență, un for multidisciplinar unic, sub cupola căruia s-au întâlnit medici din aproape toate domeniile medicale”, a declarat dr. Cătălin Copăescu, Regina Maria Ponderas Academic Hospital, singurul Chirurg de Excelență din România în chirurgia metabolică și bariatrică, cu dublă certificare- europeană și americană.

4 cursuri pre- Congres

Prima zi a fost ocupată de cele 4 cursuri pre- Congres. Unul dintre cursuri, coordonat de dr. Simona Grigoruța și dr. Florin Turcu, s-a desfășurat în cel mai înalt grad interdisciplinar pentru că a vizat siguranța în endoscopie și a reunit gastroenterologi, chirurgi, anesteziști și experți în zona de malpraxis. Prin intermediul cursului s-a conturat un cadru cât mai sigur pentru pacienții care urmează o procedură endoscopică, inclusiv endoscopie intervențională sub anestezie. Un alt curs pre- Congres, susținut de dr. Riccardo Pfister, a fost adresat resuscitării neonatale. ”Medici specialiști în neonatologie, dar și medici primari sau rezidenți au participat la studii de caz referitoare la resuscitarea neonatală și au învățat cele mai noi tehnici în domeniu”, a explicat dr. Mihaela Scheiner, șef secție Neonatologie, spitalul Regina Maria Băneasa.

Alte două cursuri au fost dedicate ecografiilor intervenționale (coordonator dr. Adrian Nicolescu), care capătă tot mai multă putere în peisajul imagisticii internaționale, și chirurgiei minim- invazive laparoscopice adresată defectelor de perete abdominal, o patologie foarte frecventă și care se tratează din ce în ce mai des prin metode minim invazive, beneficiind, pe de o parte, de suportul tehnologic actual al minimei invazivități și, pe de altă parte, de suportul tehnologic actual al protezării parietale. ”Sunt noi și noi materiale folosite în protezarea abdominală, iar cursanții trebuie să afle tot ce este nou în domeniu, principiile care guvernează repararea defectelor de perete și ce tehnologii se pot aplica, ce tehnologii sunt mai eficiente și care ar fi ghidurile ce trebuie aplicate în această zonă”, a mai spus conf. univ. dr. Dan Ulmeanu.

Am fost impresionat de interesul participanților pentru cursurile pre-Congres, cursuri cu implicații practice deosebite. În acest sens, Regina Maria Ponderas Academic Hospital a găzduit un curs dedicat patologiei herniare, cu demonstrații operatorii, prelegeri teoretice si antrenament pe simulatoare si un curs destinat neonatologilor, extrem de apreciat de către participanți. Alte două cursuri, dedicate gastroenterologilor și celor interesați de noutățile în ecografie, au fost organizate la Hotel Radisson Blu”, a declarat dr. Cătălin Copăescu.

Copiii, supuși riscului pentru tulburări de respirație în timpul somnului

Specialiștii în afecțiunile copiilor s-au reunit în cadrul sesiunii ”Abordarea multidisciplinară a pacientului pediatric” ce a avut loc pe data de 14 octombrie. De la boala pulmonară la somnologia pediatrică, abordarea tulburărilor de somn și metode de investigație a acestora- discuțiile au beneficiat de aportul specialiștilor români și al celor din Republica Moldova, Italia și Austria.

Dr. Reinhold Kerbl (Austria) a atras atenția că problemele somnului la copii afectează întreaga familie. Părinții și aparținătorii suferă ei înșiși de un somn insuficient și cu o calitate scăzută. ”În România, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului, conform primului studiu pe care l-am efectuat în acest sens, în țara noastră. Trainingul permanent și dezvoltarea centrelor de somnologie pediatrică în România reprezintă, astfel, o prioritate pentru diagnosticul precoce și tratamentul tulburărilor de somn la copii și adolescenți”, a concluzionat dr. Mihaela Oros, medic specialist pediatru, Policlinica Regina Maria Băneasa.

Noile tehnologii video asistate minim invazive

Sesiunile precum abordul multidisciplinar pentru pacientul pediatric sau abordul interdisciplinar în patologia ORL au reunit în jurul unei categorii de patologie mai multe categorii de specialiști. ” Neurochirurgii, chirurgii de chirurgie vasculară, de chirurgie toracică, de chirurgie plastică, de chirurgie generală, de chirurgie maxilo- facială au discutat despre noile tehnologii video asistate minim invazive pe care le utilizăm și care se dezvoltă de la zi la zi. Dacă spațiul interdisciplinar este asigurat și dacă instrumentele educaționale funcționează, înseamnă că și Clubul Regal al Medicilor își îndeplinește misiunea”, a declarat conf. univ. dr. Dan Ulmeanu, medic primar chirurgie toracică.

Participanții au putut afla informații despre progresele înregistrate de diverse specialități în direcția acurateței diagnostice și ofertelor terapeutice. ”Sesiunile dedicate tehnicilor video-asistate, cele dedicate operațiilor aflate în avangarda chirurgiei generale, a ortopediei, a neurochirurgiei sunt doar câteva exemple în acest sens. Remarc, de asemenea, masa rotundă dedicată tratamentului complex, multidisciplinar al cancerului de rect, precum și sesiunea dedicată aspectelor medicale complexe întâlnite la pacienții care au indicație pentru chirurgia metabolică”, a mai declarat dr. Cătălin Copăescu.

Neuroștiințe: mecanismele stărilor de conștiență alterată

În cadrul sesiunii de Neuroștiințe specialiști în neurologie, anestezie-terapie intensivă,  psihiatrie și psihanaliză au găsit locul geometric comun pentru definirea și detalierea mecanismelor și noțiunilor din stările de conștiență alterată”, a declarat dr. Bogdan Florea, moderatorul sesiunii. Specialistul a prezentat dovezile prin care creierul este conceput să funcționeze la regimuri “de avarie” foarte înaintate, în care activitatea corticală electrică anulată (linia izoelectrică pe EEG) este însoțită de activitatea structurilor subcorticale, îndeosebi hipocampale, capabile de oscilații spontane independente. Dr. Dan Alexianu a rezumat, după aproximativ 50 ani de experiență clinică, șansele de reabilitare a cazurilor aparent irecuperabile din clinicile de terapie intensivă. Profesorul Dumitru Constantin Dulcan, prin abordarea sa holistică, a captivat audiența: noțiunile de fizică cuantică, dualismul energie-materie, starea de conștiință și de conștiență au fost explicate neurologic și psihiatric într-o manieră extrem de originală. Dr. Ana Maria Iordache a descris foarte original reperele abordării prin psihanaliză a cazurilor de graniță, în care componenta psihică încarcă somatic tabloul clinic.  Dr. Marian Popescu a prezentat opinia referitoare la mecanismele genezei conștiinței umane.

Inovație în tratamentul pacientului ortopedic

Una dintre noutățile celei de-a doua ediții a Congresului Clubului Regal al Medicilor a fost lansarea unui model nou de proteză de genunchi- Persona, care este o evoluție a unei proteze de succes. ”Proteza ne va permite să fim mai aproape de nevoile pacienților. La ora actuală pacienții au nevoi din ce în ce mai mari, o viață din ce în ce mai activă și, prin urmare, rezultatele clinice pe protezarea genunchiului necesită uneori o îmbunătățire. Acesta este motivul pentru care a apărut această nouă proteză pe piața internațională și am avut marele noroc că producătorul american a decis ca România să fie prima țară din Europa de Est în care se va lansa produsul. Este o proteză extrem de apropiată de anatomia naturală a genunchiului și care răspunde tuturor nevoilor pacienților astfel încât, cu ajutorul ei, sperăm să avem o rată de succes de sută la sută, iar mecanica genunchiului protezat să fie cât mai mare de cea a genunchiului natural. În sistemul privat, acest implant va fi disponibil numai la Regina Maria, dar poate fi disponibil și în spitalele de stat în măsura în care acestea pot să o achiziționeze.”, a declarat dr. Vlad Predescu, doctor în Științe medicale, șef Secție Ortopedie și Traumatologie Ponderas Academic Hospital.

În cadrul sesiunii ”Atitudinea multidisciplinară a pacientului ortopedic” din ultima zi a Congresului s-a efectuat prima intervenție chirurgicală live de implantare a protezei,  cu ajutorul unor experți în domeniu din Austria și Italia. Intervenția a fost efectuată în cadrul Spitalului Ponderas și transmisă live în sălile din hotelul Radisson Blu. Sesiunea de ortopedie s-a bucurat de participarea a 4 experți străini, fiecare un reprezentant de top pentru domeniul lui de activitate. Mai mult, prin acest congres s-au creat legături și cu clinicile de medicină sportivă din afara țării, printre care Clinica Reha din Polonia, renumită în acest domenu.

Medicina de laborator, parte din diagnosticul pacientului

Sesiunea de medicină de  laborator, care a avut loc în ultima zi a Congresului, a fost extrem de focusată pe siguranța pacientului, dezbaterile punând accent pe ideea că această specialitate face parte din diagnosticul pacientului. ”Pentru Regina Maria este o preocupare continuă siguranța pacientului, nu numai în medicina de laborator, ci și în clinică. La această sesiune s-a văzut preocuparea tuturor din alte laboratoare, inclusiv de stat, pentru siguranța pacientului. S-a discutat foarte mult despre tipurile de erori care pot apărea în medicina de laborator, ce trebuie să facem noi și ce este la îndemâna noastră să facem pentru a le diminua și pentru a asigura un rezultat concludent, pentru că nu livrăm cifre, livrăm medicină alături de colegii noștri clinicieni”, a declarat dr. Andreea Alexandru, director medical al Diviziei laboratoare clinice în cadrul Spitalului Regina Maria.

Centru de Excelență al Vocii la Regina Maria

Specialitatea ORL este una complexă. Are în abordul ei câteva organe din masivul cranio- facial și nu poate funcționa singură, ci întotdeauna dublată, ajutată de alte specialități chirurgicale. ”În cadrul sesiunii dedicate ORL am discutat mai mult de abordul multidisciplinar al acestei patologii. Au fost multe lucrări și medici consacrați prin tehnicile pe care le utilizează și foarte multe discuții pe tehnicile de recuperare a pacientului cu suferințe ORL. În cadrul discuțiilor s-a pus accent pe voce și aș putea spune că este o intenție, în primul rând a rețelei Regina Maria, de a implementa un Centru de Excelență al Vocii”, a declarat dr. Dana Safta.

Despre Clubul Regal al Medicilor

Clubul Regal al Medicilor are 1.300 de membri, mai bine de jumătate fiind doctoranzi sau cadre didactice implicate în procesul de învățământ. ”Dorim să dezvoltăm, prin comunitatea Clubului Regal, inclusiv educația asistenților medicali și educația studenților. Vom derula programe separate în această direcție, este una dintre zonele în care dorim să ne lărgim activitatea în mod substanțial. În viitor vom încerca să punem accent pe tot ceea ce poate fi nou și fierbinte în practica medicală, în zonele interdisciplinare, dar și în zonele adresate asistenților medicali și studenților. Vrem să ne lărgim activitatea atât în plan orizontal, cât și vertical și această tridimensionalitate să se vadă în manifestări de succes ale clubului în anul care urmează”- conf. univ. dr. Dan Ulmeanu.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha