În fiecare oră, un român este diagnosticat cu o formă de cancer pulmonar[1]

Scris de Redactie 105 afisari
10:07:44, Luni 13 August 2018
Redactie

Redactie

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer marchează Ziua Internațională de luptă împotriva cancerului pulmonar

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România atrage atenția cu privire la importanța acțiunilor de informare despre simptomele, metodele de prevenire și necesitatea diagnosticării timpurii a cancerului pulmonar, precum și despre opțiunile terapeutice disponibile pentru pacienții diagnosticați cu acest tip de malignitate, în contextul în care astăzi, 1 august, este marcată, la nivel internațional, Ziua de luptă împotriva cancerului pulmonar. Această afecțiune reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer și se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal1, în țara noastră. 

La nivel mondial, cancerul pulmonar cauzează cel mai mare număr de decese – peste un milion de oameni pierd lupta cu această boală, în fiecare an[2], în timp ce, în Europa, această afecțiune reprezintă o cincime din totalul cazurilor de cancer înregistrate la nivelul continentului - peste 250.000 de oameni au decedat ca urmare a diagnosticării cu această boală, numai în anul 2014.[3]

În prezent, cancerul pulmonar ocupă locul 1 între decesele cauzate de toate tipurile de neoplazii, la nivel global[4], fiind considerat o problemă majoră de sănătate publică, cu impact social semnificativ.

Cancerul pulmonar, printre cele mai agresive forme de cancer

Cancerul pulmonar sau cancerul bronhopulmonar este definit de înmulțirea necontrolată a celulelor din mucoasa care tapetează arborele traheo-bronșic. Cu timpul, aceste celule formează tumori care se pot dezvolta atât în interiorul bronhiilor, cât și în afara lor, spre țesutul pulmonar.[5] Cancerul pulmonar este recunoscut ca una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evoluție foarte rapidă și cu una din cele mai mici rate de supraviețuire comparativ cu celelalte tipuri de cancer.6 De aceea, diagnosticarea la timp a cancerului pulmonar, în stadiu incipient, este fundamentală pentru șansele de supraviețuire a pacienților.

“Este important ca românii să fie informați cu privire la simptomele care indică un diagnostic precum cancerul pulmonar, afecțiune considerată de specialiști printre cele mai agresive forme de cancer, în contextul în care, în țara noastră, 75% dintre pacienții diagnosticați cu această boală ajung la medic în stadiu inoperabil.[6] Mai mult, este important ca aceștia să știe că există modalități terapeutice care le pot crește șansele de supraviețuire și care le pot îmbunătăți calitatea vieții, precum imunoterapiile. Medicina personalizată și imunoterapiile au înregistrat o evoluție remarcabilă în ultimul timp și, din punctul meu de vedere, reprezintă abordarea cea mai promițătoare, la acest moment, în tratamentul cancerului pulmonar avansat”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Rata de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții cu cancer pulmonar a crescut cu 48%

Tratamentul cancerului pulmonar, în special al celui fără celule mici (NSCLC) care reprezintă aproximativ 85% din formele de cancer bronhopulmonare, a înregistrat progrese importante în ultimii ani, ca urmare a cercetării fundamentale ale cărei rezultate s-au reflectat în predicţia răspunsului la tratament şi în dezvoltarea imunoterapiilor și a terapiilor țintite[7]. Rata de supraviețuire la 5 ani a crescut cu 48% pentru pacienții cu cancer pulmonar, față de acum 30 de ani[8], la acest rezultat contribuind atât descoperirea noilor terapii, cât și creșterea accesului pacienților la medicamente inovatoare, creșterea gradului de conștientizare asupra prevenției cancerului, a screening-ului și a diagnosticării precoce.

Spre deosebire de chimioterapie, care atacă atât celulele canceroase, cât și celulele normale ale organismului, și de tratamentele oncologice țintite (care acționează selectând numai celulele canceroase), medicamentele imuno-oncologice stimulează sistemul imunitar, pe care îl reactivează în lupta împotriva cancerului. Imunoterapiile sunt tratamente cu un potențial extraordinar de a crește supraviețuirea pe termen lung și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer, comparativ cu tratamentele clasice.

“Inclusiv la ediția din acest an a ASCO (American Society of Clinical Oncology), imunoterapiile împotriva cancerului pulmonar au fost în prim plan, beneficiile în ceea ce privește prelungirea vieții și creșterea calității vieții pacienților cu acest tip de cancer fiind semnificative. Sperăm ca  prin introducerea în sistemul național de compensare a unor medicamente inovatoare de referință, din clasa imunoterapiilor, și România să înregistreze o creștere a ratei de supraviețuire pentru cancerul pulmonar. Mai mult, de curând, pacienții cu cancer pulmonar avansat au acces, chiar din prima linie de tratament, la o terapie inovatoare cu rezultate clinice semnificative în ceea ce privește supraviețuirea generală - vorbim de dublarea speranței de viață -  și calitatea vieții. Sistemul de sănătate are în față o oportunitate extraordinară de a reduce ratele de mortalitate prin cancer, e nevoie însă de o prioritizare a finanțării și de o mai bună colectare a datelor, prin introducerea registrelor de cancer. Este unica soluție pentru a înțelege mai bine impactul noilor terapii complexe, indiferent de indicație, și pentru o avea o perspectivă asupra optimizării acestei finanțări”, a adăugat Cezar Irimia, Președintele FABC.

Despre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005, din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, instituțiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 75.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari.

FABC este o federație formată din 28 de asociații care activează pe plan local, la nivelul județelor.

Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, dar și implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.

--------------------------------------------------------------------------------

[1] Globocan 2012: Estimated Cancer Incidence, Mortality and Prelvanece Worldwide in 2012, http://globocan.iarc.fr/

[2] World Health Organization, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/

[3] eurostat  - your key to European statistics, http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Causes_of_death_statistics/ro

[4] Ghidul pentru managementul clinic al cancerului pulmonar: Partea I  - Diagnostic și stadializare

[5] Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ioan Chiricuță”, http://www.iocn.ro/Document_Files/Ghiduri-%C5%9Fi-Bro%C5%9Furi/00000772/0opmf_Cancerul%20Pulmonar.pdf

[6] Ulmeanu R, Halic E. Situația bronhologiei în România – între realitate și cerințe. A V-a Conferință Națională de Bronhologie, Timișoara, 14 octombrie 2009

[7]Ghid pentru Managementul Cancerului Pulmonar, partea a-II-a, tratament, https://www.srp.ro/ghiduri/Ghid%20pentru%20managementul%20cancerului%20pulmonar%20-%20Partea%20a%20II-a%20-%20Tratament.pdf

[8] National Cancer Institute, Surveillance Epidemiology and End Results, https://seer.cancer.gov/statistics/  

Sus
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta