4
None

Lansarea proiectului „Vaccinarea - un drept fundamental la sănătate”

Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie si cu Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București anunță lansarea proiectului intitulat: „Vaccinarea - un drept fundamental la sănătate”.

AREPMF are ca scop principal promovarea sănătății și dezvoltării armonioase a copilului și adolescentului prin creșterea calității serviciilor medicale preventive la nivelul asistenței medicale primare precum și prin dezvoltarea unor proiecte educaționale adresate părinţilor. Implicarea activă în acest proiect, dialogul cu factorii decizionali din sănătate şi cu părinţii copiilor, reprezintă singurele căi de a îmbunătăţi încrederea populaţiei în corpul medical, astfel încât aplicarea programelor de prevenţie să aibă efectul scontat. Scăderea acoperirii vaccinale (AV) în România este îngrijorătoare - în urmă cu 10 ani depășea 95%, în prezent în unele judeţe AV a scăzut sub 68 % pentru unele vaccinuri. Controlul eficace al bolilor prevenibile prin vaccinare a devenit din ce in ce mai greu.

Dorind să informeze și să sensibilizeze opinia publică cu privire la rolul și importanța vaccinării, Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie împreună cu partenerii săi: Fundația Colegiului Medicilor București si Societatea Română de Microbiologie lansează proiectul „Vaccinarea - un drept fundamental la sănătate”. Proiectul se bucură de susţinerea profesioniştilor din sănătate, respectiv a Colegiului Medicilor din București și se va derula pe parcursul întregului an 2016.

Implicarea părinților și medicilor într-un dialog, Campania de informare și conștientizare cu accent pe sănătatea copilului şi a tinerilor atât în mod direct, organizarea unui „Centru de Informare și Consiliere Vaccinală” on-line, sunt paşii de bază ai acestui Proiect. Prin intermediul Centrului, va fi promovată educaţia pentru sănătate, vor fi prezentate date privind vaccinurile, calendar, informaţii de interes, precum creșterea incidenței anumitor boli care ar putea fi limitate prin vaccinare (diseminarea de informaţii pertinente, documentate știintific și onest). Centrul va fi interactiv, un grup de specialiști format din medici de familie, epidemiologi și microbiologi, va putea răspunde în termen rezonabil eventualelor întrebări din partea părinților. Considerăm că este important ca cetățenilor reprezentați de părinți, educatori sau pacienți, să li se ofere un rol activ în buna derulare a procesului vaccinal. În cadrul proiectului, se vor organiza workshop-uri pentru medicii de familie din Bucureşti şi conferințe tripartite prin care ne propunem să facilităm dialogul structurat al medicilor și părinților cu autoritățile.

Lansarea proiectului, a avut loc loc în Săptămana Europeană de prevenire a cancerului de col uterin (24-30 ianuarie 2016), eveniment organizat în Europa pentru a sensibiliza publicul cu privire la cancerul de col uterin, care poate fi prevenit în până la 80 % din cazuri dacă este corect și la timp diagnosticat.

România are în derulare un Program Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, adresat populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 25 – 64 ani prin testarea periodică, la un interval de 3 ani Vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) în perioada adolescenţei s-a dovedit foarte utilă şi contribuie decisiv la prevenirea apariției cancerului de col uterin.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

 

Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.

Grupul Vaccine Advocacy

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha