46
None

O şansă nouă în lupta cu cancerul de col uterin; Citologia în mediu lichid THINPREP şi testul APTIMA HPV E6, E7mRNA

Organizaţia Mondială a Sănătăţii indică în raportul din 2010 că în România, în fiecare an, sunt dignosticate cu cancer cervical 3402 de femei, iar anual mor aproximativ 2005 din această cauză 1.

Incidenţa cancerului de col uterin ocupă locul trei din totalul tumorilor maligne diagnosticate, după cancerul de sân şi cel colorectal. Deşi nu există date statistice cu privire la prevalenţa infecţiei cu HPV în ţara noastră, datorită lipsei unor date centralizate la nivel naţional, România aparţine regiunii din Europa de Est cu 22.3% cazuri noi în 2010 2.

În comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii din 10 mai 2013 se precizează că riscul de cancer de col uterin la nivel naţional este de 1,9%, în unele judeţe însă se depăşeşte valoarea de 5%. Conform statisticilor doar 9% dintre femei au efectuat un test Babeş-Papanicolau în ultimii trei ani 3.

Este salutară începerea programului naţional de screening, însă considerăm că şi România ar trebui să beneficieze de cele mai precise şi reproductibile metode de screening precum şi de un program care să includă atât testarea Pap în mediu lichid cât şi testări complementare cum ar fi testul APTIMA HPV E6,E7 mRNA. Testul APTIMA HPV E6,E7 mRNA este folosit pentru detecţia supraexpresiei de ARN mesager ce codifică pentru proteinele virale E6 şi E7 acestea fiind responsabile pentru dereglările apărute la nivelul unor etape normale esenţiale din cadrul ciclului celuar şi apoptozei. Studii clinice au dovedit faptul că nu prezenţa infecţiei cu HPV duce la apariţia cancerului de col uterin ci persistenţa ei o perioadă îndelungată determină transformări atipice celulare precursoare cancerului de col uterin 4.

La nivel mondial se utilizează pentru depistarea leziunilor premaligne cervicale citologia în mediu lichid testul ThinPrep produs de compania americană Hologic.

Compania Hologic şi-a dedicat întreaga activitate sănătăţii femeii, precum şi dezvoltării unei metode superioare de detecţie şi monitorizare a transformărilor atipice de la nivel cervical. Metoda ThinPrep constă în prelevarea de celule cervicale de la nivelul exo şi endocolului cu un recoltor special apoi transferarea fără pierderi a întregului material recoltat într-un recipient cu mediu lichid care asigură conservarea celulelor. Urmează etapa automată de procesare a probei cu transferul celulelor pe lamă şi dispunerea lor într-un monostrat. Studiile au arătat că cea mai mare parte din materialul prelevat prin metoda convenţională se pierde nefiind transferat pe lamă ceea ce duce la obţinerea unor lame nesatisfăcătoare sau la rezultate fals negative. Acesta este principalul motiv pentru care se recomandă realizarea unui screening la un interval de 6 luni pentru a nu pierde transformări celulare premaligne.

Avantajele folosirii metodei Thin Prep constau în:

• eliminarea pierderilor de material de la recoltare, toate celulele prelevate de la nivel cervical se vor regăsi în mediul de conservare şi transport

• eliminarea artefactelor date de prezenţa sângelui şi mucusului

• obţinerea unui strat subţire - monostrat, care va putea fi diagnosticat uşor şi rapid de anatomopatolog

• posibilitatea efectuării mai multor lame dintr-o singură prelevare celulară ( un singur recipient ThinPrep pentru mai multe lame cu rezultate reproductibile)

• posibilitatea efectuării de teste complementare (APTIMA HPV E6,E7 mRNA, detecţia de Chalmydia şi Gonococ)

Posibilitatea efectuării HPV E6, E7 mRNA din acelaşi recipient dintr-o singură recoltare este un avantaj pentru un protocol de diagnostic complet, mai ales pentru pacientele diagnosticate cu ASCUS şi LSIL.

Folosirea celor două teste complementare aduc un plus în diagnosticarea precoce.

Persistenţa infecţiei cu HPV şi determinarea ADN-ului viral nu constituie indicatori de boală sau de progresie spre cancer cervical, ci doar diagnostichează o infecţie cu HPV. Studiile au demonstrat că până la 80% dintre femei intră în contact cu o tulpină de HPV în cursul vieţii şi până la 90% dintre aceste infecţii sunt autolimitante eliminându-se în mod spontan prin mecanisme imune proprii în primii 2 ani de la debut 5. Aproximativ 92 % dintre infecţii s-a dovedit că nu au implicatii patologice 6. Din acest motiv este important să identificăm infecţiile persistente care pot induce transformări maligne la nivel cervical prin folosirea testului APTIMA HPV mRNA E6,E7.

Credem că este important ca femeile din România să aibă o şansă la viaţă prin folosirea unor metode de screening complete şi actuale care să ducă la scăderea incidenţei cancerului de col uterin.

Referinte:

1. Ferlay J, Steliarova-Foucher E, Lortet-Tieulent J, Rosso S, Coebergh JWW, Comber H, Forman D, Bray F. Cancer incidence and mortality patterns in Europe: estimates for 40 countries in 2012. Eur J Cancer, in press.

2. Bray F, Ren JS, Masuyer E, Ferlay J. Estimates of global cancer prevalence for 27 sites in the adult population in 2008. Int J Cancer. 2013 Mar 1;132(5):1133-45. doi: 10.1002/ijc.27711. Epub 2012 Jul 26.

4. Persistent Genital Human Papillomavirus Infection as a Risk Factor for persistent cervical dysplasia.GloriaY.F.Ho,Robert D Burk,Sara Klein,Anna S Kadish,C J Chang, Prabhudas Plan, Jayasri Basu,Ruth Tachezi,Renee Lewis and Seymour Romney

5. Center for disease controls and preventions www.cdc.gov/

6. Elfgren et al. Am J Obstet Gynecol. 2000 Sep;183(3):561-7

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha