40
None

Premiera in sistemul sanitar public romanesc: interventie neurochirurgicala la pacient treaz

Prima interventie neurochirurgicala cu pacient treaz, care s-a realizat in sistemul sanitar public romanesc, a avut loc la Spitalul Clinic Colentina din Capitala. Pacienta de 48 de ani prezenta o tumora in aria motorie primara, aria senzitiva primara si aria care deserveste perceptia hemispatiala. Medicii anestezisti implicati, Dr. Lelia Iliescu medic primar ATI, sef sectie ATI si Dr Adriana Badea, medic specialist ATI au avut un rol cheie, facand posibila o operatie pe creier in timp ce pacienta era perfect treaza, vorbea, radea si desena pe hartie.
"Este cea mai spectaculoasa tehnica anestezica, pacienta primeste initial anestezie generala intravenoasa totala, este setata neuromonitorizarea si neuronavigatia, apoi incepe interventia chirurgicala. Cand se ajunge la formatiunea tumorala, adica dupa 20-30 minute, pacienta este trezita. Pe parcursul interventiei neurochirurgicale, care a durat 4 ore, pacienta in varsta de 48 ani a fost perfect treaza, foarte cooperantă si a efectuat diferite teste de evaluare a functiilor motorii si senzitive, in vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel incat aceasta nu va ramane cu deficite"  a precizat Dr. Lelia Iliescu. De mentionat este faptul ca acest tip de interventie este decontata prin contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate, iar pacienta nu a trebuit sa suporte niciun fel de coplata. Nu numai perioada intraoperatorie este foarte importanta, dar si pregatirea preoperatorie si urmarirea postoperatorie conteaza. 
 
Toate acestea se realizeaza in cadrul unei structuri noi, specializate, aparute de un an in cadrul Spitalului Clinic Colentina, ca urmare a eforturilor sustinute din ultimii ani. Secția ATI din cadrul acestei structuri are medici neuroanestezisti, terapie neurointensiva cu linie de garda, acces continuu la computer tomografie, RMN, Doppler transcranian, EMG, EEG, etc.
Cel mai important lucru in reusita acestui tip de intervenții complexe este formarea unei echipe complete din care fac parte neurochirurgi, neuroanestezisti, neurolog cu specializare in electrofiziologie, precum si personal mediu care trebuie sa fie bine pregătit si sa aibă o colaborare perfecta, așa cum a avut echipa noastră, a explicat dr. Adriana Badea. Alaturi de medicii neuroanestezisti, la interventia in premiera, au participat neurochirurgii Dr. Ionut Gobej si Dr. Dorin Bica precum si medicul neurolog Dr. Laura Craciun si, nu in ultimul rand, echipele de asistenti medicali si restul personalului sectiilor de terapie intensiva, neurochirurgie si bloc operator.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha