53
None

Prima Conferință Națională de Patologie Pleurală

Grupul de Lucru pentru Ecografie Toraco-Pulmonară și Patologie Pleurală al Societății Române de Pneumologie (SRP), în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș, sub egida Colegiului Medicilor din România, organizează prima Conferință Națională de Patologie Pleurală, în perioada 24-26 martie 2016, la Hotel Grand din Tîrgu-Mureș.

Evenimentul este coordonat de Prof. Dr. Gabriela Jimborean -Președintele Conferinței, Prof. Dr. Florin Mihălțan - Președinte în exercițiu al Societății Române de Pneumologie, Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu - Directorul Școlii SRP și Președinte ales al Societății Române de Pneumologie și Șef lucrări Dr. Edith Simona Ianosi -Președintele Grupului de Lucru pentru Ecografie Toraco-Pulmonară și Patologie Pleurală.

Printre invitații de seamă ai conferinței se numără dr. Tudor Toma de laUniversity Hospital Lewisham, Greenwich NHS Trust, London, UK, Prof. Dr. Zeno Spârchez de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca și Conf. Dr. Mirela Gliga de la UMF Tîrgu-Mureș.

Programul cuprinde prezentări de actualitate privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pleurale, un curs de ecografie toracică și un curs de somnologie pentru tehnicieni-asistenți medicali din laboratoarele de somnologie.

”Disciplina de Pneumologie a UMF Tîrgu-Mureş a avut întotdeauna preocupări în domeniul Patologiei pleurale prin specificul specialităţii, patologia pleurală fiind parte componentă a patologiei aparatului respirator. Întâlnim o mare frecvenţă şi diversitate a bolilor pleurale – colecţii pleurale lichidiene – transudate în cadrul insuficienţei cardiace sau cirozei hepatice, exudate infecţioase parapneumonice, pleurezie tuberculoasă, empieme, pneumotorace, hemotorace, pahipleurite, azbestoza, tumori pleurale primitive și secundare etc. Cu ocazia diferitelor congrese de Pneumologie sau Medicină internă am avut constant simpozioane şi prezentări din experienţa Clinicii de Pneumologie, privind diagnosticul şi managementul colecţiilor pleurale. În ultimii doi ani, am dezvoltat Compartimentul de ecografie toracică şi am organizat un curs de ecografie pleurală la Vama Bucovina, care s-a bucurat de o prezenţă numeroasă şi un mare interes din partea colegilor medici, mai ales a celor tineri. În ultimul an, în cadrul Societății Române de Pneumologie am înființat Grupul de Lucru pentru Ecografie Toraco-Pulmonară și Patologie Pleuralăși am considerat că această temă merită să se bucure de interes în cadrul unei întregi Conferințe și de experiența în domeniu a tuturor colegilor din țară, pneumologi sau de alte specialități”,a declarat Prof. Dr. Gabriela Jimborean, Președintele Conferinței

Evenimentul se adresează medicilor din mai multe specialități:pneumologie, imagistică, chirurgie toracică, medicină internă, oncologie, anatomie patologică, anestezie – terapie intensivă, cardiologie, medicină de familie.

Etiologia bolilor pleurei este una variată, cu mijloace de diagnostic complexe, ce implică echipe medicale interdisciplinare – investigare clinică, imagistică, puncția lichidului pleural, investigația de laborator, markeri, investigația histopatologică a biopsiei pleurale, bronhoscopie, toracoscopie diagnostică. Tratamentul bolilor pleurei are un profund caracter de interdisciplinaritate, solicitând expertiza medicilor pneumologi, cardiologi, chirurgie toracică, gastroenterologi, oncologi, medici de familie.

Conferința este creditată cu 14 EMC pentru medici și 12 EMC pentru asistenți medicali.

Managementul tehnic al evenimentului este asigurat de MedFarm Events.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha