30
None

Prioritati ale practicii medicului de Familie. Probleme – Solutii - Sustenabilitate - COMUNICAT POST-EVENIMENT 27 IULIE 2017

Vineri, 27 iulie 2017, in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Dr. Constantin Gorgos – Bucuresti, a avut loc Simpozionul Asociatiei Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie, cu tema:

Prioritati ale practicii medicului de Familie. Probleme – Solutii - Sustenabilitate

Evenimentul stiintific a fost derulat sub egida Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF), in parteneriat cu:

• Spitalul Clinic de Psihiatrie Dr. Constantin Gorgos,

• Primaria Municipiului Bucuresti- Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti,

• Creditat cu EMC de catre Colegiul Medicilor Bucuresti.

Manifestarea este prima dintr-un ciclu de 6 evenimente care se vor derula in Bucuresti, dedicate profesionistilor in sanatate: medici de familie, pediatri, neo-natologi, infectionisti, epidemiologi, personal medical implicat in activitatea de educatie medicala continua, cu interes special in domeniul practicii pediatrice, asistenta maternala si a familiei, educatia pentru preventie in sanatate.

Derulate sub atenta coordonare a dlui Acad. Prof Dr Adrian Restian si a dlui Sef Lucr Dr Mircea Lupusoru, lucrarile au abordat teme stringente pentru practica medicala, teme ale practicii romanesti in context European. Incepand cu problema majora privind activitatea AREPMF de lobby si advocacy pentru  prelungirea alimentatiei naturale minim 6 luni si continuarea ei in primii doi ani de viata sau principiile moderne in alimentatia complementara, la abordarea crizei generate de epidemia de rujeola si absenta unei legislatii pertinente care sa reglementeze in mod corect si coerent procesul vaccinal, la problemele generate de tulburarile din spectrul autist la copil, la tulburarile de comportament ale adolescentului, adictiile care umbresc din pacate adolescenta  in epoca moderna si ajungand la evaluarea corecta a situatiei gravidei si lauzei, prin prisma tulburarilor de comportament care insotesc aceasta perioada esentiala in viata pacientelor noastre, simpozionul AREPMF a fost practic o tomografie a unui sistem medical, confruntat cu probleme majore, care cer imperios solutii sustenabile pe termen lung.

Nu putem vorbi despre egalitate de sanse sau integrarea in UE daca, in Romania, copiii nostri, tinerii, gravidele sau  mamele abia nascute, nu pot beneficia de aceleasi mecanisme de interventie de care beneficiaza categorii similare in Europa civilizata.

Vorbim despre implementarea de ghiduri si protocoale in practica medicala, vorbim despre practica medicala bazata pe dovezi stiintifice, dar uitam adesea ca resursele noastre sunt altele:

- resursa umana, medici si asistenti medicali, emigreaza inspre Vest, in speranta gasirii respectului profesional, al unei vieti decente conforme cu pregatirea lor, in contextul in care, a lucra in sistemul de asistenta medicala primara, este foarte putin dezirabil pentru un tanar medic specialist in medicina familiei.

- resursa materiala este reprezentata de baza materiala pe care medicii de familie au achizitionat-o cu mult efort, la cabinetele lor, in cei 18 ani de cand lucreaza in contract cu Casele de Asigurari de Sanatate. In tot acest timp, au fost mai mult manageri si mai putin medici, in mare parte a timpului lor incercand sa desfasoare activitate stiintifica la standarde civilizate, dar luptand cu birocratia tipic balcanica, functionand din punct de vedere fiscal asemenea unor patroni, dar, in realitate, confruntandu-se cu poveri greu de inteles pentru orice om de buna credinta. Au investit in sustinerea sistemului medical, fara a li se acorda nici credit, nici respect. Nu in ultimul rand, reinventand povestea Acarului Paun, atunci cand a fost sa fie facut cineva responsabil, pentru desele caderi ale aceluiasi sistem medical, medicul de familie a ramas “profesionistul de serviciu”, care a raspuns prezent, si-a asumat, a gasit solutii pentru a-si ingriji optim pacientii.

-resursa educationala: simpozionul a reprezentat o astfel de oportunitate, pentru cei prezenti in sala, intrucat daca sistemul medical are sincope in functionare, daca alocarea de resurse catre baza sistemului medical - asistenta medicala primara - este deficitara, cei din sala, organizatori si participanti, au inteles foarte clar un adevar fundamental: pacientul are nevoie de medici bine pregatiti, capabili de interventie de buna calitate, profesionisti rapizi, eficienti si, nu in ultimul rand, deschisi si atenti la nevoia de comunicare a omului aflat in suferinta.

Au fost invitati: Dna  Dr Ablakim Turkes – Director al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale din Bucuresti , Dna Dr Simin Aysel Florescu - Director al Fundatiei Colegiului Medicilor Bucuresti iar interventiile au fost moderate de catre: Sl. Dr. Mircea Lupusoru - UMF Carol Davila. Au avut interventii medici de diverse specialitati - psihiatrie pediatrica, epidemiologie, medici din zona Bucuresti-Ilfov: Raluca Ghionaru, Crenguta Lanba, Petruta Tarciuc, Laura Comnea, rezidenti, studenti, elevi, fiind prezentate situatii concrete cu care ne confruntam in practica noastra zilnica, solutii concrete  pe care sa le putem implementa la cabinetele noastre in mod sustenabil, fie in mediul urban , fie in mediul rural.

Asociaţia Română Pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) este o organizaţie profesională şi ştiinţifică dedicată promovării şi dezvoltării practicii pediatrice în cadrul specialitatii de medicina de familie. Scopul AREPMF este educativ şi ştiinţific în vederea dezvoltării şi creşterii performanţei profesionale în practica pediatrică a medicilor de familie, promovarii educaţiei pentru sănătate, cu accent pe sănătatea copilului şi a tinerilor.

Bucuresti

Dr Valeria Herdea, Presedinte AREPMF

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha