60
None

Prioritățile majore ale ANMDMR 2023-2024

Pe data de 15 Martie 2023, a avut loc la sediul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, o dezbatere cu domnul Președinte, Răzvan Mihai Prisada și cu directori ai unor structuri strategice din agenție, unde au fost prezentate cele mai importante realizări din ultimul an și nu numai.

Printre obiective enumerăm: reorganizarea agenției, deblocarea studiilor clinice, accesul mai rapid al pacienților la tratamente inovative, reglementarea publicității medicamentelor, a suplimentelor alimentare și a dispozitivelor medicale în mediul ONLINE.

De reținut, realizările înregistrate în decursul unui an privind studiile clinice: DIRECTIVA VS. CTIS; DEBLOCAREA PROCESULUI DE AUTORIZARE; REDUCEREA TIMPULUI DE AȘTEPTARE; UȘURAREA PROCESULUI DE AUTORIZARE; TRANSPARENTIZARE.

Referitor la situaţia autorizaţiilor au fost emise PRIMELE autorizații de punere pe piaţă a unor medicamente necesare pe motive de sănătate publică: 2 Autorizații - GLUCAGEN HYPOKIT, ImmunoHBs.

Tot la capitolul realizări includem şi evaluarea medicamentelor în vederea includerii în Listă cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate: 2021 - 113 molecule noi aprobate 2022 - 135 molecule noi aprobate 2023 - 37 de dosare evaluate (până în prezent).

S-a discutat, de asemenea, despre necesitatea și importanța efectuării controalelor şi verificărilor periodice dar și inopinate privind autoritatea de supraveghere a pieței în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale din România, siguranța acestora fiind una dintre preocupările majore ale agenției.

SERIALIZAREA sau Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor (SNVM) este fundamental și prioritar în prevenția și evitarea contrafacerii, România fiind printre puținele state UE în care gradul de înrolare în Sistemul Național de Verificare a Medicamentelor a ajuns la 100%.

Printre activitățile și direcțiile strategice al ANMDMR se pot enumera Comunicarea bazată pe transparență, răspunsuri corecte, complete și în cel mai scurt timp, campaniile social media, de exemplu Campania de informare despre antibiotice, monitorizarea siguranței medicamentului etc.

La capitolul Provocări evidențiem discontinuitățile în aprovizionarea cu medicamente, birocrația, actualizările legislative.

Prioritățile majore ale ANMDMR 2023-2024 sunt:

·   Măsuri de prevenție și de combatere a lipsei medicamentelor

·  Îmbunătățirea legislației: PUBLICITATEA medicamentelor, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale comercializate online ORDINUL nr. 861 din 23 iulie 2014

·    Digitalizarea ANMDMR

·         Supravegherea pieței - medicamente şi dispozitive medicale pe piaţa din România.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha