45
None

Rinoplastia la limita dintre estetic și necesar

În sine, rinoplastia sau rinocorecția este o operație estetică de rutină prin care modificăm forma și dimensiunile nasului, parte care ține de chirurgia plastică. Dar, de cele mai multe ori, aveți și o deviație de sept care trebuie corectată în scopuri de sănătate. Acest aspect trebuie rezolvat, pentru simplu motiv că nu respirați cum trebuie. Ambele pot fi rezolvate în aceeași ședință chirurgicală.

De-a lungul anilor, am observat că pacienții care au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru corectarea deviație de sept, își doresc și o minimă corecție estetică.

Printr-o astfel de intervenție putem modifica un nas prea lung sau prea lat, putem reduce cocoașa și micșora vârful prea voluminos, bulbos, putem ridica un nas „căzut” sau pur și simplu micșora cu totul un nas mult prea mare.

Rinoplastia – intervenția chirurgicală

În primul rând, rinoplastia se face după 17-18 ani, adică după ce procesul de maturizare s-a terminat. În ceea ce privește vârsta maximă, nu există o limită superioară, vă puteți opera la orice vârstă, atât timp cât starea voastră de sănătate este bună. De asemenea, puteți opta ca în cadrul unui plan chirurgical mai amplu (lifing facial, blefaroplastie etc) să se intervină și asupra nasului.

Rinoplastia se face cu anestezie generală și necesită, de regulă, o perioadă de spitalizare de 24 de ore.  Uneori, în cazuri extrem de rare, se face și în ambulator cu o spraveghere de doar câteva ore postoperator, însă este de preferat prima variantă.

Operația în sine durează 1-2 ore, în funcție de complexitatea intervenției și experiența chirurgului. Apoi, timp de 24-48 de ore nasul va și pansat cu mese și timp de 7-10 zile cu o atelă nazală. Edemul postoperator dispare, în general, după 7 zile, iar vânătăile de la nivelul pleoapelor inferioare dispar în 10-14 zile. Trebuie să evitați efortul fizic intens și ridicarea greutăților aproximativ 4 săptămâni și nu aveți voie să purtați ochelari timp de 6 săptămâni, în schimb puteți purta lentile de contact de a doua zi după operație.

Rezultatul final după rinoplastie

Nasul se vindecă în timp, procesul de vindecare este gradual. După aproximativ 2-3 luni putem face o primă evaluare a rezultatului intervenției și o evaluare definitivă la 6 luni – 1 an. În cazul în care după rinoplastie mai există mici imprefecțiuni, pot fi corectate printr-o intervenție de retuș, mult mai simplă decât operația inițială și care poate fi făcută la câteva luni după prima.

A fi sau nu mulțumit de rezultatul final ține foarte mult de așteptările voastre. De aceea, este foarte important ca în cadrul consultațiilor preoperatorii să discutați cu medicul și să îi explicați foarte clar ce vă doriți. De asemenea, la fel de important este ca medicul să vă explice dacă așteptările voastre sunt realiste. În teorie, dar și în practică, da, orice este posibil, însă trebuie să înțelegeți că, deși vă doriți o schimbare mai mult sau mai puțin radicală, este posibil ca după operație să vi se pară mult prea mult. Și aici cred eu ca intervine rolul medicului, el trebuie să explice foarte detaliat toate aceste aspecte. De exemplu, eu recomand ca forma și dimensiunea să fie cât mai apropiate de cele naturale, în armonie cu trăsăturile voastre, altfel noul vostru nas nu se va mai potrivi fizionomiei feței.

Dr. Sorin Nae, Medic primar chirurgie plastică

www.drsorinnae.ro

+40722.587.494

office@drsorinnae.ro

Comentarii


Petru

Lentilele de contact vă scapă de mai multe griji care țin de ochelari - puteți să purtați goggles (ochelari de protecție schi sau scufundări ). Avem mai multe pe http://www.lentiamo.ro unde vă și așteptăm :).

Jan. 15, 2016, 12:04 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha