Rolul medicului de familie în screeningul și monitorizarea neuropatiei diabetice

Scris de Redactie 64 afisari
08:22:02, Vineri 07 Septembrie 2018
Redactie

Redactie

Diabetul zaharat are o prevalenţă crescută în rândul populaţiei, atât la nivel mondial cât şi în România. Conform rezultatelor studiului PREDATORR1, în România, prevalenta este de 11,6%.Una dintre cele mai grave complicaţii ale diabetului este neuropatia diabetică, care poate fi depistata și monitorizată inclusiv în cabinetul medicului de familie.

Neuropatia diabetică face parte din conceptul depicior diabetic. Netratată corespunzător poate conduce la agravarea condiției piciorului diabetic, putând determina chiar amputația. Apariția piciorului diabetic modifică profund calitatea vieții, iar tratamentul lui, implicăcosturi mari atât pentru pacient cât și pentru sistemul medical. Prevenirea și tratarea în fază cât mai precoce a acestor complicații reprezintă un obiectiv important în managementul persoanelor cu diabet.

Conform unui studiu realizat în România pe 17,530 persoane cu diabet, s-a concluzionat că, prelungirea perioadei dintre debutul simptomelor şi intervenţia medicului, crește riscul de complicații ale piciorului diabetic2.

Este foarte important ca populația să cunoască atât semnele si simptomele care definesc diabetul zaharat, cât și pe cele specifice neuropatiei diabetice, și să se adreseze imediat medicului de familie. Depistarea neuropatiei diabetice în cabinetului medicului de familie este un deziderat care poate fi îndeplinit, deoarece medicul de familie este cel care cunoaște pacientul cu toate problemele sale de sănătate și contextul familial.

„Este foarte important ca medicul de familie să promoveze sănătatea, să facă prevenție primară și depistare precoce a diferitelor afecțiuni în rândul populatiei arondate.  De exemplu, prin urmărirea curbei glicemice a pacientului său, în context familial, a greutății peste limita normală sau a antecendentelor sale patologice, medicul de familie poate determina riscul de diabet și implicitde neuropatie diabetică. Monitorizarea neuropatiei diabetice în cabinetul medicului de familie se poate încadra în serviciul numit “monitorizarea pacientului cu HTA, diabet zaharat și dislipidemie”, iar asigurații cu aceasta patologie pot beneficia, dacă doresc, de două ori pe an, de acest serviciu” a concluzionat dr. Dr Anca Bălan, medic primar medicina familiei, doctor în științe medicale, instructor formator, cadru didactic asociat la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Cluj Napoca.

Un aspect foarte important în acest proces este prezentarea pacientului la controalele periodice la medicul de familie.

„Implicarea activă a medicilor de familie în procesul de prevenire și de identificare precoce a neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic sunt puncte foarte importante în managementul acestor complicații în țara noastră.  Considerăm că medicul de familie este un membru cheie al echipei multidisciplinare de îngrijire a persoanei cu diabet, iar dacă starea pacientului impune, acesta îl trimite către un consult de specialitate.” a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică NEURODIAB.

Screening-ulneuropatiei diabetice are două obiective importante: identificarea factorilor de risc și intervenția vizând modificarea acestor factori pentru a preveni instalarea bolii. Screeningul corect efectuat, va permite și diagnosticarea neuropatiei diabetice în fază incipientă, etapă în care tratamentul este mai eficient și, în acest mod, complicațiile sale sunt mai puțin frecvente.

Societatea de Neuropatie Diabetică NEURODIABşi-a asumat rolul de educator al populaţiei şi iniţiator al întâlnirilor între toate organizaţiile guvernamentale şi non-guvernamentale care pot realiza şi implementa politicile atât de necesare pentru prevenţia și diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice.

Info:

1. http://www.societate-diabet.ro/comunicat%20rezultate%20PREDATORR%20-%2021%20mai%202014.php

2.Research article: Delay between onset of symptoms and seeking physician intervention increase risk of diabetic foot complications: Results of cross-sectional population-based survey (Norina a. Găvan, Ioan A. Vereşiu, Etta J. Vinik, Aaron I. Vinik, Bogdan Florea, Cosmina I. Bondor)

Sus
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta