60
None

ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ „CAROL DAVILA” a II-a ediție a Simpozionului Internațional de Comunicări Științifice “DR. MIOARA MINCU” “TRADIȚIONAL ȘI MODERN ÎN MEDICINĂ ȘI FARMACIE”

București, 19 mai 2016 –Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat miercuri, 18 mai, ediția a II-a a Simpozionului Internațional de Comunicări Științifice “Dr. Mioara Mincu” cu tema“Tradițional și modern în medicină și farmacie”. Evenimentul a înregistrat peste 60 de participanți, cu un număr de 24 de lucrări din România, Olanda, Spania și Irlanda. Printre participanți s-au regăsit îndeosebi farmaciștii, cadrele didactice din învățământul universitar și preuniversitar, medici, asistenţi medicali, psihologi, kinetoterapeuți și alte profesii.

”Simpozionul Internațional de Comunicări Științifice „Dr. Mioara Mincu” marchează prin tema sa, „Modern și tradițional în Medicină și Farmacie”, necesitatea de a merge în tandem: tradiție și modernitate. Devine o certitudine faptul că anul viitor, la cea de-a treia ediție, ne vom extinde ca durată și ca spațiu. Lucrările înscrise vor face parte din volumul dedicat simpozionului, care reprezintă o corelare între medicină, farmacie și educația în spiritul acestora, atât prin tradiționalism, cât și prin modernitate. Prin acest Simpozion aducem omagiu doamnei Dr. Mioara Mincu, cea care a fondat prima școală sanitară particulară din România și care este mereu alături de noi”, a declarat în deschidere doamna prof. Daniela Stoian, Director al Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila”.

Doamna Anca Duca, vicepreședinta Fundației Umaniste dr. Mioara Mincu a declarat: ”Mai mult decât un cursor pe axa timpului, suntem contemporani cu evoluția. Este deosebit de importantă abordarea holistică – iar acum ne întoarcem către rădăcini  pentru a fundamenta evoluția și mergem mai departe cu șansa de a o avea alături ca și model pe doamna dr. Mincu, care a avut calitatea umană, psihopedagogică, abordarea holistică pe care contemporanii săi le rememorează și le transmit mai departe. Tradiția acestui simpozion duce către viitor: punem astfel împreună idei, cercetări care au în vedere îmbunătățirea fondului mergând mai departe cu educația pentru sănătate”.

Dl. Gheorghe Felea, director Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a declarat: ”Spiritul doamnei dr. Mioara Mincu este o recunoaștere pentru ceea ce întreprindem sugerând să zâmbim ”ridendo castigat mores” - râzând îndreptăm lucrurile”.

”Dacă vrei ca viiorul să arate credibil pune trecutul în el”, a subliniat Prof. univ. dr. Octavian Buda, Vicepreşedinte, Societatea Română de Istoria Medicinei (SRIM), care a prezentat un elogiu rolului avut de Carol Davila în instituționalizarea educației în domeniul medicinei și farmaciei.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a fost reprezentat prin doamna Mirela Nicoleta Craiu, inspector responsabil cu învățământul particular. La simpozion participând de asemenea și reprezentanți de seamă ai Universității de Medicină și Farmacie, Universității București – Facultatea de Chimie, Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, Facultatea de Biotehnologii ș.a.m.d.

De la efectul nocebo la riscurile automedicației

Prima lucrare din cadrul simpozionului a prezentat efectul nocebo care transformă anxietatea în durere. Lucrarea a fost susținută de Conf. D-r.  Diana Camelia Nuţă, Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, care a declarat: ”Termenul nocebo, mai puţin cunoscut şi utilizat, se referă la o substanţă lipsită de activitate terapeutică, care poate conduce la înrăutăţirea stării unui pacient deoarece aşteptările acestuia cu privire la tratament sunt mici sau nu există. Pacientul cu profil nocebo nu are încredere în tratamentul recomandat, chiar dacă este unul eficient în patologia pe care o are, înregistrând paradoxal un grad de agravare a bolii; efectul poate să fie accentuat de o relaţie medic-pacient sau farmacist-pacient caracterizată de neîncredere”.

Dintre cele douăzeci și patru de teme înscrise la simpozion menționăm, de asemenea: ”Probiotice şi prebiotice - rolul lor în menţinerea stării de sănătate a organismului”, temă susținută de farmacist Arina Ioana Cristea și chimist Anca Celina Grecu,”Metode neconvenționale de terapie în boala Alzheimer”, susținut de prof. dr. Gina Tulache și prof. Violeta Zlota, ”Error! Not a valid link.” -Prof. Bojanopol Gabriela de la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” și Prof. Stefureac Crina – Colegiul Național „Victor Babeș”, precum și ”Dependența de droguri – provocare a medicinei moderne”, lucrare , Dr. Adina-Brinduşa Baciu, Institutul de Antropologie ,,Fr. I. Rainer” al Academiei Române, „Medicamente miraculoase obţinute din plante medicinale” - Prof. Vasilica Felicia Stroe, de la Colegiul Tehnologic “Viaceslav Harnaj” și multe alte lucrări de interes la baza cărora stau cercetări științifice aprofundate.

Evenimentul a beneficiat de promovarea în cadrul parteneriatelor media în publicații din domeniu: Săptămâna Medicală, Jurnalul de Sănătate, Pagina Medicală, Subversiv Media, Revista Galenus, Revista Catena și Medical Market.

Despre Fundația Umanistă Dr. Mioara Mincu

Fundația Umanistă dr.Mioara Mincu are rolul de a duce mai departe visul despre “Educația pentru Sănătate”. Proiectul principal al fundației este Școala Postliceală Sanitară Carol Davila.

Despre Școala Postliceală Sanitară "Carol Davila"

 

Școala Postliceală Sanitară Carol Davila a fost înființată în 1990 de Dr. Mioara Mincu. Este cea mai mare instituție de învățământ preuniversitar acreditată din România și își desfășoară activitatea ca unul dintre proiectele educaționale ale Fundației Umaniste Dr. Mioara Mincu (instituție fondatoare și finanțatoare conf. Legii Educației 1/2011). Școala oferă trei calificări cu acreditare ARACIP: asistent medical generalist, asistentmedical de farmacie și asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare. Mai multe detalii găsiți la: www.scoalacdavila.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha