1
None

Săptămâna Mondială a Alergiei 2016 - Alergiile la polen – adaptare la o climă în continuă schimbare

Schimbările climatice agravează alergiile la nivel mondial

Ce este alergia la polen (polinoza)?

Alergia la polen, cunoscută și sub denumirea polinoză, este o afecțiune alergică care se manifestă la nivelul  mucoasei respiratorii și ochilor. Rinita alergică la polen, asociață frecvent cu conjunctivita alergică, se caracterizează de obicei prin rinoree (scurgeri nazale), congestie nazală (nas înfundat), prurit nazal și ocular (mîncărime de nas și ochi), lăcrimare, și uneori prurit al urechii interne și al palatului (mâncărime în ureche și cerul gurii). Aceste simptome sunt cauzate de o hipersensibilitate la polenul din aer precum polenul de arbori, graminee și buruieni. Când alergenele vin  în contact cu imunoglobulinele E (IgE) specifice la nivelul mucoasei respiratorii, în țesut se eliberează mediatori, precum histamina sau leucotriene, care declanșează simptome alergice supărătoare.

Care este răspândirea  alergiei la polen (polinozei) la nivel mondial?

Conform studiului ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood, Studiu Internațional al Astmului și Alergiilor în Copilărie), alergia la polen (polinoza) auto-raportată și  întâlnită la copii de 13-14 ani a fost de 22,1% din totalul la nivel mondial. Există diferențe între diferitele regiuni ale globului, astfel: 29,5% în Africa, 23,9% în Asia, 20,1% în zona est-mediteraneeană, 15,8% pe subcontinentul indian, 23,7% în America Latină, 33,3% în America de Nord, 12,3% în nord-estul Europei, 39,8%  în Oceania, și 21,2% în vestul Europei.

Sunt persoanele care suferă de alergie la polen (polinoză) sensibile la alte alergene din mediul înconjurător?

Persoanele care suferă de alergie la polen (polinoză) pot fi sensibile și la alte alergene din mediul înconjurător. De exemplu, „sindromul alergiei la polen-alimente”, cunoscut și ca ”sindromul alergiei orale”, este un tip de alergie alimentară ce se dezvoltă la persoane sensibile la polen. Pacienții prezintă prurit/mâncărime și/sau iritabilitate și/sau ușoară inflamație la nivelul gurii și gâtului imediat după ingerarea unor fructe (mere, pere, căpșuni, piersici, cireșe și anumite tipuri de nuci) sau legume crude. Simptomele rezultă din urticaria de contact în orofaringe cauzată de proteine similare polenului din aceste alimente. Pe lângă aceste alimente, mulți pacienți care au alergie la polen pot avea și alergii la mucegaiuri sau fungi. În condițiile in care vremea se află  în încălzire, poate exista o creștere a umidității în exterior și interior care să susțină dezvoltarea mucegaiurilor (fungilor).  În plus, vremea mai caldă duce la apariția timpurie a mucegaiurilor (fungilor).  Interiorul locuințelor și în general al clădirilor are un potențial pentru dezechilbrele dintre sistemele de aer condiționat și umidificare inadcvată, care de asemenea contribuie la dezvoltarea mucegaiurilor (fungilor).

Care sunt unele dintre modurile în care schimbările climatice afectează alergia la polen?

Schimbările climatice prelungesc sezoanele de polenizare și de asemenea  produc creșterea expunerii  la alergene din polen. Alergia la polen (polinoza) și alte alergii, inclusiv cea la mucegai, se amplifică atat ca răspândirecat  și ca gravitate și vor continua să fie o preocupare pe măsură ce schimbările climatice aduc un risc mai mare de  sensibilizare la alergene. În fiecare țară, frecvența alergiei la polen pare să crească, existând astfel costuri economice asociate (reducerea productivității muncii sau școlare), care pot fi prevenite prin noi tratamente și măsuri de control ale mediului înconjurător.

Cum pot afecta alergiile la polen calitatea vieții?

Alergia la polen (polinoza) diminuează calitatea vieții, funcționarea din punct de vedere fizic, psihic și social. Semnele și simptomele prezente la unii pacienți în sezoanele de polenizare includ oboseala, iritabilitatea, anxietatea, depresia, frustrarea, afectarea încrederi iîn sine, a motivației,  precum și reducerea energiei, a stări de vigilență și a puterii de concentrare. Congestia nazală este adesea asociată cu tulburări de somn, care se manifestă prin treziri intermitente, care produc oboseală și somnolență în timpul zilei și scăderea capacității de funcționare cognitivă. Acestea sunt însoțite de tulburări ale performanțelor în învățare, ale comportamentului și atenției la copii. Suferința adulților duce la absenteism la locul de muncă și a la productivitate scăzută.

Ce pot face persoanele care suferă de alergie la polen (polinoză) pentru a se adapta la efectele schimbărilor climatice asupra alergenelor din polen?

Pacienții cu alergie la polen (polinoză) trebuie să fie conștientizați  referitor la schimbările care se produc în regiunea în care locuiesc, pentru a fi ajutați să se adapteze la modificările caracteristicilor și modului de prezentare a acestei afecțiuni care pot rezulta în urma schimbărilor climatice. Aceste tipuri de schimbări pot cuprinde sezoane polenice prelungite, creșterea expunerii la alergene mai agresive și noi tipuri neașteptate de polen în anumite regiuni. Este esențial pentru pacienți să primească un diagnostic corect și un tratament adecvat. Imunoterapia alergenică (injectabilă sau sublianguală) ajută la reducerea manifestărilor clinice și a nevoii de medicamente simptomatice. Medicii specialisti implicați în confirmarea alergiilor recomandă tratamente pentru controlul simptomelor precum și măsuri profilactice de reducere a expunerii la alergene din mediul înconjurător. 

Referințe suplimentare

Bjorksten B, Clayton T, Ellwood P, Stewart A, and Strachan D. Worldwide time trends for symptoms of rhinitis and conjunctivitis: Phase III of the International Study of Asthma and Allergies in Childhood. Pediatric Allergy and Immunology 2008; 19(2): 110-124. (doi:10.1111/j.1399-3038.2007.00601.x)

D’Amato G, Cecchi L, Bonini S, Nunes C, Annesi-Maesano I et al. Allergenic Pollen and pollen allergy in Europe. Allergy 2007; 62(9): 976–990. (doi:101111/j.1398-9995.2007.01393.x)

D’Amato, Holgate ST, Pawankar R, Ledford DK, Cecchi L et al. Meteorological conditions, climate change, new emerging factors, and asthma and related allergic disorders. A statement of the World Allergy Organization. WAO Journal 2015; 8(1): 25. (doi:10.1186/s40413-015-0073-0)

D’Amato G, Rottem M, Dahl R, Blaiss M, Ridolo E et al. Climate Change, Migration, and Allergy Respiratory Diseases: An Update for the Allergist. WAO Journal 2011; 4(7): 120–125. (doi:10.1097/WOX.0b013e3182260a57) Full Text Singh K, Axelrod S, and Bielory L. The epidemiology of ocular and nasal allergy in the United States, 1988 – 1994. Journal of Allergy and Clinical Immunology 2010; 126(4): 778-783. (doi:10.1016/jaci.2010.06.050)

www.worldallergyweek.org info@worldallergy.org Ziska L, Knowlton K, Rogers C, Dalan D, Tierney N et al. Recent warming by latitude associated with increased length of ragweed pollen season in central North America. Proceedings of the National Academy of Sciences 2011; 108(10): 4248-4251. (doi:10.1073/pnas.1014107108)

 

Săptămâna Mondială a Alergiei 2016 se va desfășura în perioada 4-10 Aprilie 2016

Pentru cresterea gradului de conștientizare a alergiei la polen - adaptarea la o climă în continuă schimbare: schimbările climatice agravează alergiile la nivel mondial.  Organizația Mondială de alergie (WAO) se adresează astfel nevoii pentru o mai mare conștientizare și înțelegere a subiectelor de alergie, precum și pentru schimbul de idei și colaborare în scopul îngrijirii și abordării terapeutice, precum  și a problemelor legate de afectarea calității vieții legate la pacienții cu alergie la polen.

Despre Organizația Mondială a Alergiei

Organizația Mondială a Alergiei (WAO) este o alianță internațională a 97 de societăți regionale și naționale de alergologie, astm și imunologie. Prin colaborarea cu Societățile Membre, WAO oferă un cadru larg de programe educaționale și de mobilizare, simpozioane și prezentări alergologilor și imunologilor clinicieni peste tot în lume și conduce inițiative legate de practicile clinice, furnizarea de servicii și educație pentru o mai bună înțelegere și adresare a provocărilor la care sunt supuși profesioniștii alergologi și imunologi din toată lumea. Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați www.worldallergy.org

Alte articole despre:

Comentarii


Iulia Diana

Si eu am alergie la praf, polen, par de animale si nu numai, insa de ceva timp am gasit un nou remediu natural de la Hay Max. Imi place foarte mult pentru ca este sub forma de crema si trebuie doar sa ma dau cu ea la nas si in jurul ochilor ca sa nu mai lacrimez. L-am gasit pe site-ul: https://www.longeviv.ro/hay-max

May 23, 2016, 2:59 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha