60
None

Școala Postliceală Sanitară ”CAROL DAVILA” atrage tinerii spre profesia de asistent medical prin activităţi demonstrativ-creative unice

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat marţi, 17 februarie 2016, Ziua Porților Deschise spre Educație pentru Sănătate,eveniment aflat la a  VI-A ediţie. Evenimentul a avut loc cu prilejul împlinirii a 26 de ani de activitate a instituției, găzduind peste 200 de elevi de la 17 licee din București,interesați să pătrundă tainele Educației pentru Sănătate.

”Dacă aveți Vocație, Ambiție, Pasiune și vă considerați Capabili să vă pregătiți la cele mai bunestandarde internaționale și apoi să practicați performant cu sfințenie șiresponsabilitate această profesie nobilă (și astfel să vă îndeplinițimisiunea), vă invităm să vă alăturați poveștii noastre de succes. Numaiîmpreună cu Voi o vom putea continua și face și mai frumoasă!De 26 de ani Școala noastră pregăteșteEducatori pentru Sănătate și astfel se constituie într-un Agent activ pentruSănătatea Europei”, este mesajul dlui. dr. Alexandru Ioan Mincu, PreședinteleConsiliului de Administrație alȘcolii Postliceale Sanitare ”CAROL DAVILA” (SPSCD).

În acest cadru, liceenii au fost invitați la „Bibliotecavie”pentru ”a răsfoi” câte o „carte” față în față, cartea vie fiind reprezentatăde profesorii de nursing din cadrul şcolii. Profesorii au discutat cu elevii în vederea promovării educației pentru sănătate pe diverse teme de interesla vârsta adolescenţei, precum: ”Contraceptie sau avort?”, ”Etnobotanicele  - prafuri pentru vise spulberate” sau ”Profilaxia tulburărilor psihice la adolescenți”.

Oaspeții școlii, însoțiți de profesorii lor, au avut ocazia să participela activitatea desfășurată de către viitorii asistenți medicali de farmacieîn „Laboratorul de frumusețe”.  Aici au fost încântați sădescopere tainele profesiei și s-au implicat activ în prepararea unei creme.

Un moment deosebit în parcursul zilei a fost „Povestea celor 4 terapii”, o scenetă de activități demonstrative referitoare la terapii de recuperare susținutăde reprezentații ultimului an la calificarea balneofiziokinetoterapie șirecuperare.

Concursul „Anatomia 3D”, aflat acum la a treia ediție, a reunit un numărde 15 echipe de elevi de la calificarea de asistență medicală generală, în careau propus proiecte originale, utile ca material didactic pe viitor în școală.Munca depusă de concurenți a fost de lungă durată, concursul finalizându-se cuprezentarea proiectului pe echipe.

Rolul evenimentului este de a aduce elevii de liceu cât mai aproape de înțelegerea a ceea ce înseamnă vocația de asistent medical. ”Profesia de asistentmedical este cea mai căutată la nivelul Uniunii Europene pentru următorii 35 de ani (orizontul 2050), iar noi suntem cea mai bună și mai mare școală sanitarădin țară și membră în elita instituțiilor de educație medicală medie de pecontinent: Modulul European de Nursing (din 1999)”, a completat dr. Alexandru Ioan Mincu.

Școala Postliceală Sanitară ”Carol Davila” reprezintă o opțiune încarieră, mult mai realistă decât majoritatea universităților, oferindabsolvenților de liceu, cu sau fără bacalaureat, o evoluție competitivă înpiața bucureșteană a furnizorilor de educație vocațională. Întreaga activitate dedicată liceelor – când am deschis porțile spre Educație pentru Sănătate – afost coordonată de profesor Andreea Csolti.

Statistici absolvenți

Cu toate că nu este necesar pentru obținerea dreptului de liberă practică șipracticarea profesiei în țară sau în străinătate, școala se constituie într-unpartener serios de efort pentru elevii care nu au obținut bacalaureatul,oferind meditații gratuite pe parcursul celor trei ani, pentru că a aveaposibilitățile deschise pe viață. Statistica ultimilor cinci ani arată că aproximativ o treime din cei care sunt admiși la Școala Postliceală Sanitară”Carol Davila” au studii universitare, o treime au obținut înainte de înscrierebacalaureatul, și o treime încă nu au trecut bacalaureatul. Jumătate dintreacești elevi care vin la școala noastră dobândesc bacalaureatul până la absolvire. Vârsta celor admiși variază de la 18 ani la peste 50 de ani, iar 75%dintre ei provin din București.

Demografic vorbind, populația Europei îmbătrânește și, implicit, are din ce în ce mai multă nevoie de grijă profesională ca să își păstreze (sau să își recupereze)starea de sănătate. Pe de alta parte, în țările Europei mai privilegiateindustria serviciilor de sănătate se dezvoltă rapid și beneficiază de bugetedin ce în ce mai generoase.

Cele șaptesprezece licee de la care au participat cei circa 200 de elevi sunt: Colegiul Tehnic ”Mihai Bravu”, Liceul Tehnologic "Mircea Vulcanescu", Liceul Tehnologic ”Iordache Golescu” Găești, Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu” Buftea, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Gusti”, Liceul Tehnologic de Metrologie ”Traian Vuia”, Liceul cu Program Sportiv ”Mircea Eliade”, Liceul Teoretic Bilingv ”Decebal”, Colegiul National "Matei Basarab", Liceul Teoretic Hyperion, Liceul Teoretic ”Constantin Brâncoveanu”, Colegiul Tehnic ”Media”, Liceul Tehnologic Sfântul Pantelimon, Colegiul Tehnic ”Petru Rares”, Colegiul Tehnic de Arhitectură șiLucrări Publice ”Ioan N. Socolescu”, Colegiul National „Emil Racoviță” șiLiceul Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu”, licee care derulează parteneriat continuu cu Școala Postliceală Sanitară ”Carol Davila”.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha