53
None

Societatatea Română de Pneumologie: România se alătură şi în 2019 - acţiunilor internaţionale derulate cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului

Bucureşti, 15 martie 2019: Societatatea Română de Pneumologie (SRP) se alătură activităţilor internaţionale derulate cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, prin lansarea unei discuţii ample pe tema: Somn sănătos, o viaţă sănătoasă pentru întreaga familie. Această celebrare internaţională are loc anual, în luna martie, cu scopul creşterii gradului de conştientizare cu privire la necesitatea unui somn echilibrat.


Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului care, anul acesta, are loc în data de 15 martie, Societatatea Română de Pneumologie, prin Secţiunea de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă, a deschis în cadrul unei conferinţe de presă - o dezbatere pe tema:
Somn sănătos, o viaţă sănătoasă pentru întreaga familie.

Prof Dr. Ruxandra Ulmeanu, Prof. Dr. Florin Mihălţan, Prof. Dr. Agripina Raşcu, Șef de Lucrări Dr. Oana Claudia Deleanu, Dr. Mihaela Oros şi Dr. Irina Costache au vorbit în cadrul evenimentului despre importanţa somnului, a prevenţiei şi tratamentului tulburărilor de somn, specifice fiecărei etape de vârstă.

„Tulburările de somn se reflectă atât la nivel individual, cu impact în dinamica din cadrul familiei, cât şi la nivel social, ajungând, în anumite situaţii, să constituie o problemă de sănătate publică. Cu toate acestea, statisticile arată că mai puţin de o treime din persoanele care au probleme legate de somn caută ajutor specializat”, declară Prof Dr. Ruxandra Ulmeanu, Preşedinta Societăţii Române de Pneumologie.


Somnul nu reprezintă doar o perioadă <<de pauză>>, de ieşire din ritmul alert al vieţii, ci este o stare fiziologică normală, necesară recuperării forţelor pentru toate categoriile de vârstă. Omiterea frecventă a etapelor optime de odihnă atrage după sine o funcţionare fizică şi comportamentală în parametrii anormali.

„În România, desfăşurăm numeroase acţiuni pentru a identifica şi promova obiceiurile sănătoase de somn. Anul acesta urmează să publicăm rezultatele anchetei epidemiologice naţionale de depistare a tulburărilor respiratorii din timpul somnului la adulţi. Studiul este realizat în continuarea celui lansat în 2015, care a aratat că, în ţara noastră, 1 din 10 copii este la risc pentru tulburări respiratorii în somn”, menţionează Prof. Dr. Florin Dumitru Mihălţan, Preşedintele Secţiunii de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă a Societăţii Române de Pneumologie.

Potrivit studiilor de specialitate realizate la nivel naţional şi internaţional, majoritatea tulburărilor de somn pot fi prevenite sau sunt tratabile*. La nivel global, printre afecţiunile frecvente se numără: sindromul de apnee în somn** (cu prevalenţă de 4% la bărbaţi şi 2% la femei), insomnii*** (afectează 1-10% din populaţia generală, crescând până la 25% la vârstnici), sindromul picioarelor neliniştite şi narcolepsie - adormirea bruscă în timpul zilei în perioada de veghe.

Aceste cifre se reflectă şi în plan social şi, nu de puţine ori, afectează eficienţa la locul de muncă. „Lipsa somnului ne afectează capacitatea de memorare, de organizare, viteza de reacţie astfel că, în anumite situaţii, poate apărea  riscul producerii de accidente. De asemenea, un somn insuficient poate influenţa relaţiile interumane: un angajat neodihnit nu va mai avea acelaşi tonus, aceeaşi disponibilitate, aceeaşi bună dispoziţie”, completează Prof. Dr. Agripina Raşcu, Disciplina de Medicina Muncii, UMF „Carol Davila” Bucureşti.

Importanţa somnologiei în dinamica familiei

Somnologia este un domeniu căruia i se acordă o importanţă din ce în ce mai mare, având la bază progresele ştiinţifice asupra somnului şi ritmului circadian. Acest aspect este vizibil şi în ţara noastră, de la nivelul iniţiativelor de informare şi educare a membrilor comunităţii, la acţiuni medicale, în mediul online şi offline.

„Există peste 80 de boli ale somnului, cele mai cunoscute fiind insomnia şi apneea în somn, considerate probleme de sănătate publică mondială. Afectarea somnului se reflectă atât în scăderea calităţii vieţii, cât şi în dezvoltarea unor boli cronice precum depresia, obezitatea, cancerul, diabetul sau hipertensiunea arterială. În acest moment, o problemă stringentă la nivel european este ora de vară, în prezent implementată în peste 70 de state ale lumii. 384 de deputaţi ai Parlamentului European, dintre cei 549 prezenţi, au votat anul trecut în favoarea renunţării la schimbarea orei de două ori pe an. Sperăm ca ora de iarnă să rămână valabilă pentru tot cursul anului, întrucât studii ştiinţifice au denunţat efectele nocive ale orei de vară asupra sănătăţii, considerând <<discutabile>> economiile energetice realizate prin această schimbare forţată a ritmului diurn”, afirmă Dr. Oana Deleanu, Șef de Lucrări Catedra Pneumologie, UMF „Carol Davila” Bucureşti.

Unul dintre domeniile cu un nivel crescut de interes, somnologia pediatrică, a început să joace un rol tot mai important în medicină şi este un subiect din ce în ce mai dezbătut şi de părinţii din toată lumea.

„Copiii au nevoie de somn pentru a creşte şi a fi sănătoşi. Ajunşi la vârsta vulnerabilă a adolescenţei, caracterizată de multe provocări şi schimbări fizice, ei au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte. Studiile arată că 7 din 10 elevi de liceu dorm mai puţin de 8 ore în nopţile din timpul săptămânii de şcoală. Adolescenţii au nevoie de mai mult somn, iar acest lucru necesită atât o conştientizare, cât şi un efort permanent de a echilibra fiziologia vârstei, programul şcolar încărcat, avalanşa tehnologiei şi presiunea socială” susţine Dr. Mihaela Oros, Preşedintele Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi.

Într-o lume a vitezei şi a deadline-urilor, somnul nu ar trebui să fie, în viaţa adulţilor şi a copiilor acestora, mai puţin important decât alimentaţia, siguranţa sau educaţia.

„Părinţii care ajung târziu de la serviciu, multe activităţi extra-şcolare, after-school-urile care nu au programe de odihnă dedicate, unităţi şcolare privite de părinţi ca fiind performante, aflate la distanţe mult prea mari de casă, toate acestea fură din orele de somn ale copiilor, fie că este vorba de adormire târzie sau trezire prea dimineaţă. Somnul este unica ocazie a creierului de a-şi reîncărca bateriile, atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor, este modalitatea prin care redevenim atenţi şi vigili, iar capacitatea de concentrare este maximală dupa o odihnă corespunzătoare. Daţi somnului importanţa pe care o merită!”, adaugă Dr. Irina Costache, Medic Pediatru şi blogger. 

Ziua Mondială a Somnului la nivel internaţional

Ziua Mondială a Somnului este un eveniment anual de conştientizare, recunoscut la nivel internaţional, care aduce împreună cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii şi pacienţi, pentru a evidenţia importanţa somnului asupra sănătăţii. Sloganul ediţiei de anul acesta este: Somn sănătos, pentru o viaţă sănătoasă, care aminteşte că somnul este o nevoie umană de bază şi este crucială pentru sănătatea şi bunăstarea oamenilor şi a comunităţii, în general.

Păstrarea unor obiceiuri sănătoase de somn pe parcursul vieţii reduce riscul de obezitate şi hipertensiune arterială, protejează împotriva declinului cognitiv asociat vârstei şi bolii Alzheimer şi poate ajuta la scăderea ratei de depresie", a declarat Prof. Dr. Timothy I. Morgenthaler, Co-director al Centrului Medical Mayo din Minnesota, USA, care lucrează ca specialist în somnologie de peste 22 de ani.* Léger D; Bayon V; Societal costs of insomnia. Sleep Medicine Reviews, Dec2010; 14(6): 379-389. ISSN: 1087-0792 PMID: 20359916

** Young T, Palta M, Dempsey J, Skatrud J, Weber S, Badr S. The occurrence of sleep-disordered breathing among middle-aged adults. N Engl J Med 1993;328:1230-5.

*** Wade AG, Zisapel N, Lemoine P. Prolonged-release melatonin for the treatment of insomnia: targeting quality of sleep and morning alertness. Ageing Health 2008; 4 (1): 11-12


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha