5
None

ZIUA MONDIALĂ A INIMII 2019

29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, prilej cu care Forumul Național de Prevenție și Societatea Română de Cardiologie anunță organizarea și în acest an, în parteneriat cu cluburile Rotary din Districtul 2241 a  Promenadei Inimilor în 27 de orașe ale țării: Alba Iulia, Alexandria, Arad, Baia Mare, Bistrița, Brașov, Botoșani, București, Caransebeș, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Dej, Drobeta Turnu Severin, Iași, Onești, Ordoheiu Secuiesc, Năsăud, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Suceava, Târgoviște, Tg Jiu, Timișoara, Turda și Suceava.

Promenda inimilor este un concept simplu şi inovator ce are scopul de a încuraja publicul de toate vârstele şi preocupările să meargă pe jos pentru a-şi menţine sănătatea.  Aflat la  a VII-a ediție, proiectul implică amenajarea, în parteneriat cu autoritățile locale, a unei rute accesibile prin care publicul de toate vârstele este încurajat să facă mișcare, proiectul  fiind derulat prin aportul direct al cluburilor Rotary din cele 23 de orașe, în parteneriat cu CaliVita și Profi.

"De ani de zile, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în România, dar și în lume. Situația se poate schimba dacă optimizarea stilului de viață nu rămâne doar un simplu slogan. Fumatul, sedentarismul, alimentele nesănătoase, consumul excesiv de alcool, precum și hipertensiunea arterială, glicemia crescută, excesul ponderal sau obezitatea, toate acestea dăunează sănătății inimii. Iar aceste lucruri pot fi corectate", a declarat prof. dr. Dan Gaiţă – membru în Comitetul de Director al European Heart Network (liga fundațiilor inimii din Europa, cu sediul la Bruxelles).

În continuarea acestor manifestări, pe 13 octombrie a.c. va avea loc Maratonul Bucureștiului, eveniment de tradiție la care cardiologii români participă de peste 10 ani,  iar parteneriatul cu cluburile Rotary, intitulat generic „Rotary, Inima Mea” datează din 2013. Ne vom întâlni astfel la standul organizat de Marian Isac din Clubul Rotary Atheneum și vom alerga pentru a oferi un model de bună practică și de grijă față de propria sănătate, îmbracați în tricouri special destinate acestui eveniment deoarece activitatea fizică efectuată zilnic este unul dintre principalii factori de scădere a mortalității cardiovasculare și constituie principala dovadă de optimizare a stilului de viață, conform reglementărilor Societății Europene de Cardiologie.

"Infarctul miocardic și atacul cerebral sunt principalele consecințe ale bolii aterosclerotice. În fiecare an boala cardiovasculară cauzează aproape 4 milioane de decese (45% din totalul deceselor) în Europa (1,8 milioane – 37% din totalul deceselor - în Uniunea Europeană). În România, în ciuda tendinței de scădere din ultimii 10 ani, boala cardiovasculară este cauza a peste 50% la sută din decesele înregistrate în fiecare zi", a precizat prof. dr. Dragoș Vinereanu, Președintele Societății Române de Cardiologie.


 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha