None

Ateroscleroza- una dintre primele cauze ale mortalitatii in lume

Ateroscleroza, cea mai frecventa forma de afectare a vaselor sanguine determina manifestarile bolii ischemice coronariene, insuficientei cardiace, accidentului vascular cerebral si bolii arteriale periferice, fiind una dintre cauzele de varf ale mortalitatii mondiale, ajungand la 17 milioane de decese pe an. Conform unei statistici europene, cu privire la rata decesului pentru totalitatea bolilor cardiovasculare, boala cardiaca ischemica si accidentul vascular cerebral, Romania se afla pe locul 3, dupa Rusia si Bulgaria, atat pentru barbati cat si pentru femei. Aceasta boala de uzura a vaselor evolueaza lent dar ireversibil. Problemele cauzate de acest  “ucigas” sunt ingustarile vaselor din corp. Ele pot aparea pe traseul oricaror vase.  Aceste ingustari sau blocaje, ingreuneaza sau impiedica accesul sangelui spre organele vitale. Astfel, o ocluzie pe unul din cele 3 vase care ajung la inima pot declansa un infarct.

Depunerile care astupa cu peste 50% artera coronariana, determina angina pectorala.

Blocajele la nivelul arterelor carotidiene duc la un accident vascular cerebral.

Afectarea arterelor renale este una dintre cauzele hipertensiunii renovasculare.

Depunerile de colesterol si calciu pot ingusta vasul, la care se adauga si fragmente de tesut desprinse din peretii interiori ai vasului, ce pot avansa catre degetele membrelor inferioare determinind aparitia arteritei si chiar a ischemiei acute a membrelor inferioare.

Arterita este o boala grava, extrem de dureroasa si invalidanta. Slaba irigare cu sange a tesutului din zona extremitatilor pot avea ca efect amputarea degetelor, care in multe cazuri progreseaza pana la amputarea labei piciorului, a membrului inferior si deces.

 Tratamentul consta in dilatarea portiunilor ingustate ale vaselor de sange sau dupa caz, efectuarea unui by-pass chirurgical la nivelul vasului responsabil.

Pentru a diagnostica cu acuratete portiunea de vas afectata, se poate vizualiza desenul interior al peretilor vasculari si calitatea fluxului sanguin cu ajutorul unui  aparat de explorare imagistica cu raze X si a substantei de contrast cu iod – acest procedeu de diagnosticare poarta numele de angiografie.

Explorarea angiografica este o procedura miniminvaziva: medicul introduce in artera o sonda (tub din plastic moale cu diametrul mic), injecteaza substanta de contrast si inregistreaza imaginea vaselor sanguine. Manevra se face cu anestezie locala la locul punctiei si nu este dureroasa.

Dupa un diagnostic corect specialistul va putea alege metoda de tratament potrivita pentru fiecare pacient: tratament medicamentos, angioplastie sau tratament chirurgical. In Europa de Vest 90% din pacientii cu afectiunile de mai sus sunt tratati prin angioplastie si doar aproximativ 10% ajung la chirurgia cardiovasculara. In tara noastra situatia este insa diferita.

In ciuda faptului ca angioplastia elimina multe din riscurile tratamentului chirurgical dar pastreaza multe din avantajele acesteia, putini dintre romanii suferinzi de ateroscleroza pot fi tratati prin angioplastie. Majoritatea ajung la chirurgia cardiovasculara dar unii dintre ei prea tirziu cind nici aceasta metoda nu mai este posibila, nemaiputind fii tratati. Fiind o metoda miniinvaziva, tratamentul prin angioplastie  este mai putin costisitor, riscul de sangerare si durere in timpul si dupa interventie este mult mai mic, riscul de infectie este mult mai scazut, perioada de recuperare a pacientului este mult mai scurta si tratamentul se poate repeta de mai multe ori in caz de necesitate. Pentru a preveni aparitia bolilor vasculare trebuie sa avem un mod de viata sanatos: sa renuntam la tutun; sa evitam stressul; sa ne mentinem greutatea in limite normale (circumferinta taliei femeilor sa nu depaseasca  80 cm iar cel al barbatilor 94cm); sa evitam carnea grasa, untul, smantana, frisca si dulciurile concentrate; sa consumam zilnic 200 g de legume si 2 fructe; sa avem o conditie fizica buna prin miscare.   Informatii utile: In tara noastra exista 12 laboratoare de angiografie care functioneaza in cadrul institutelor medicale importante din tara in orase ca: Bucuresti, Tg Mures, Cluj, Iasi, Constanta si Craiova. Tot in Bucuresti functioneaza si primul angiograf privat –in cadrul Clinicii  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha