None

Avantajele ecografiei abdominale

Ecografia este o metodă prin care se obţin imagini secţionale folosind ecourile produse de un fascicol de ultrasunete la graniţa a două zone cu densitate diferită. Imaginile sunt realizate în scop diagnostic.

Este în competiţie cu celelalte metode imagistice care realizează imagini (radiologia, RMN, endoscopia).

Imaginea care se obţine la ecografie este o secţiune prin organul explorat în orice plan este necesar: transversal, longitudinal, coronal sau oblic.

Avantajele ecografiei sunt:

disponibilitatea,

costul redus,

rapiditatea efectuării examenului,

datele multiple care se obţin pentru mai multe organe concomitent,

adesea singura metodă necesară diagnosticului.

Ecografia este practicată în cadrul a aproape tuturor specialităţilor medicale începând cu medicii de familie.

Ecografia în timp real oferă imagini fidele ale organelor studiate, în timp ce ecografia Doppler redă fluxul sangvin aferent.

Ecografia abdominală are ca indicaţii:

Aorta abdominală - evidenţierea anevrismului de aortă; evaluarea dimensiunilor anevrismului înainte şi după rezecţia chirurgicală.

Cavitate abdominală - ascită, abcese.

Ficat - detectarea chisturilor benigne, abceselor hepatice, ductelor intrahepatice dilatate, tumorilor intrahepatice primare sau metastatice; intraoperator pentru localizarea exactă a tumorilor sau abceselor mici, nepalpabile.

Pancreas - tumori, chiste, pseudochiste, inflamaţie acută, abcese; examinări successive pentru demonstrarea rezolvării procesului inflamator acut cu localizare pancreatică.

Rinichi - suspiciune de chist renal, tumoră solidă renală, calculi renali, calculi localizaţi la nivelul pelvisului sau ureterelor; diagnosticarea hidronefrozei, glomerulonefritei, pielonefritei; ghidare percutană pentru inserarea acului în caz de biopsie sau aspirarea chistului; detectarea malformaţiilor renale, a rinichiului ectopic sau a abceselor perinefretice; hematom perirenal; supraveghere posttransplant renal.

Vezica biliară şi ducte extrahepatice - evidenţierea calculilor, polipilor, dilatării consecutive stricturilor obstructive sau tumorilor.

Deoarece acest test este neiradiant şi nu necesită substanţă de contrast, este util mai ales pacienţilor alergici la substanţe de contrast, pacienţilor cu insuficienţă renală şi femeilor gravide.

Bariul şi gazele distorsionează undele sonore, alterând rezultatele testului.

Din punct de vedere al interpretării rezultatelor, acurateţea acestui test este dependentă de competenţa examinatorului.

De reţinut pentru pacienţi:

procedura nu implică nici un discomfort;

dacă se efectuează ecografie abdominală pentru vizualizarea vezicii biliare sau a arborelui biliar este necesar ca pacientul să nu mănânce înaintea acestui test.

Dr. Haris Cojocaru

Doctorand Specialitatea Gastroenterologie,

Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti.

 

2

 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha