38
None

“Boala cronică de rinichi, diabetul şi bolile cardiovasculare sunt astăzi principalii factori implicaţi în reducerea semnificativă a speranţei de viaţă a populaţiei.”

     Societatea Română de Nefrologie avertizează: “Boala cronică de rinichi, diabetul şi bolile cardiovasculare sunt astăzi principalii factori implicaţi în reducerea semnificativă a speranţei de viaţă a populaţiei.”

  • Specialiştii estimează că diabetul determină o creştere de aproximativ 12 ori a riscului de boală cronică de rinichi stadiu terminal, în condiţiile în care prevalenţa bolii cronice de rinichi în populaţia generală atinge valori între 11-15% şi este în creştere.
  • Cea mai frecventă cauză de mortalitate în rândul pacienţilor cu nefropatie, indiferent de stadiul de afectare, rămâne cea cardiovasculară.

     Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată anual la nivel internaţional pe data de 10 martie - anul acesta sub sloganul „Protejează-ţi rinichii, salvează-ţi inima”, Societatea Română de Nefrologie, cu sprijinul sanofi-aventis, doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de boala cronică de rinichi în rândul populaţiei, precum şi de asocierea dintre această afecţiune şi bolile cardiovasculare şi diabet. Asocierea dintre boala cronică de rinichi (BCR), diabet şi bolile cardiovasculare reprezintă o ameninţare pentru sănătatea publică, reducând semnificativ speranţa de viaţă a populaţiei. Din cauza relaţiei complexe de cauzalitate dintre boala cronică de rinichi şi boala cardiovasculară, fiecare dintre ele poate reprezenta factor de risc, cauză sau complicaţie a celeilalte.

     În contextul creşterii numărului de pacienţi cu diabet zaharat tip 2 şi cu obezitate la nivel mondial, diabetul reprezintă principala cauză a bolii cronice de rinichi. Conform estimărilor specialiştilor, diabetul determină o creştere de aproximativ 12 ori a riscului de boală cronică de rinichi stadiu 5 (stadiu terminal). Gradul de afectare a funcţiei renale la persoanele diagnosticate cu diabet creşte progresiv în timp, de la 7,3% în momentul diagnosticării diabetului, până la 17,3% după 5 ani de la diagnostic, ajungând după 10 ani la 24,9% şi după 15 ani la 28% . Riscul pacientului cu afectare renală rămâne unul cardiovascular, în toate cele 5 stadii ale bolii cronice de rinichi, cea mai frecventă cauză de mortalitate în rândul pacienţilor fiind cea cardiovasculară¹.

     „Boala cronică de rinichi este un concept epidemiologic similar cu boala cardiovasculară, care a fost elaborat cu scopul abordării preventive a patologiei renale, similar cu prevenţia din boala cardiovasculară. Importanţa bolii cronice de rinichi ca factor de risc pentru bolile cardiovasculare este scoasă în evidenţă şi de motto-ul Zilei Mondiale a Rinichiului din 2011: “Protect your kidneys, Save your heart”. Prevalenţa BCR în populaţia generală atinge valori între 11-15% şi este în creştere. Amplificarea riscului cardiovascular de către boala cronică de rinichi, costurile mari ale tratamentului bolnavilor cu BCR terminală au dus la concluzia că în prezent boala cronică de rinichi este o problemă majoră de sănătate publică. Pentru a ajuta la prevenirea, diagnosticarea precoce şi tratamentul corect al acestei patologii, am publicat broşura „Boala cronică de rinichi – de la concept la practică”, care conţine rezumatul unui program de intervenţie precoce în BCR”, a declarat Conf. Dr. Adalbert Schiller, Preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

     Conform studiului UKPDS (Marea Britanie), desfăşurat în perioada 1977-1997, pe 5.097 de persoane cu diabet de tip 2 tratate, numărul deceselor de cauză cardiovasculară creşte proporţional cu fiecare stadiu de severitate al albuminuriei (indicator de afectare a funcţiei renale), de la un procent de 51% decese în stadiul de lipsă a afectării renale, până la 66% din totalul deceselor pentru pacienţii cu microalbuminurie şi la 75% din totalul deceselor pentru cei cu macroalbuminurie. Rata de supravieţuire la 10 ani pentru pacienţii cu diabet este de 87,1% în absenţa nefropatiei, de 70,8% pentru pacienţii cu microalbuminurie, 65,1% pentru cei cu macroalbuminurie şi 8,5% pentru cei cu creatinină plasmatică crescută (> 2mg/dl) sau tratament de substituţie a funcţiei renale¹.

     Pacienţii cu macroalbuminurie au risc mai mare de deces cardiovascular, de aceea aceştia sunt candidaţi prioritari pentru intervenţii terapeutice de reducere a riscului cardiovascular şi tratament renoprotectiv.

     În cursul unui program de screening efectuat în 2010 în 11 oraşe ale ţării, cu suportul sanofi-aventis, în cadrul căruia au fost oferite gratuit medicilor interesaţi 18.500 de teste pentru determinarea microalbuminuriei, s-a urmărit afectarea de organ ţintă - rinichi - la pacienţii hipertensivi trataţi, cu sau fără diabet. Medicii implicaţi care au comunicat rezultatele datelor acumulate au relevat procente între 19% şi 86%, cu o valoare mediană de 47% pacienţi cu micro- şi macroalbuminurie per total date înregistrate .

     “Prin intervenţii terapeutice adecvate, un mare număr al complicaţiilor cu risc vital pot fi prevenite la persoanele care suferă de diabet zaharat, boală cardiovasculară sau boală cronică de rinichi. Obiectivul nostru este să susţinem medicii în educarea şi responsabilizarea pacienţilor privind necesitatea controalelor medicale periodice, pentru îngrijirea corespunzătoare a bolii cronice de rinichi, asociată sau nu cu diabetul sau cu bolile cardiovasculare. De asemenea, punem la dispoziţie o gamă largă de soluţii terapeutice adaptate nevoilor pacienţilor care suferă de aceste tipuri de afecţiuni”, a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical sanofi-aventis România.

     Principalii factori de risc comuni ai apariţiei şi asocierii dintre boala cronică de rinichi, diabet şi bolile cardiovasculare sunt: excesul de greutate sau obezitatea, stilul de viaţă şi condiţiile socio-economice, vârsta, fondul genetic. Totodată, aceşti factori de risc nu influenţează doar debutul, ci şi progresia acestor afecţiuni, crescând semnificativ riscul de complicaţii grave.

Despre Boala Cronică de Rinichi (BCR)

     Boală Cronică de Rinichi este definită ca leziune renală persistentă (durata mai mare de 3 luni) şi/sau reducerea persistentă a funcţiei renale (RFG<60ml/min/1,73 m2 – durata mai mare de 3 luni), indiferent de etiologie. BCR se clasifică în 5 stadii, stadializarea realizându-se în funcţie de prezenţa leziunilor şi/sau severitatea reducerii funcţiei renale.

     Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă de sănătate publică în întreaga lume. Peste 50 de milioane de persoane au această afecţiune, iar dintre acestea peste 1 milion primesc tratament de substituţie a funcţiei renale .

Dicţionar de termeni:

     Albuminurie - majoritatea leziunilor renale cresc eliminarea urinară de albumină. Din acest motiv, prezenţa unei albuminurii crescute poate fi considerată marker (indicator) de leziune, iar dacă durata este mai mare de 3 luni, marker de leziune cronică.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha