None

Boala varicoasa incercand sa simplificam

„Varicele şi telangiectaziile constituie adesea doar o problemă estetică şi nu necesită tratament de specialitate”. Este o frază pe care multi pacienţi îşi doresc să o audă sau, chiar mai rău, o auzim spusă de medici.

Este important de ştiut că varicele, sau mai bine zis boala varicoasă nu este doar o problemă de estetică. În stadiile incipiente acuzele sunt nespecifice: dureri în gambe şi senzaţie de presiune manifestată seara, picioare grele, oboseala gambelor, cu apariţia ulterioară a venelor dilatate. De cele mai multe ori complicaţiile bolii varicoase(celulita, pigmentarea, dermatita, tromboflebita, ulcerul) care se manifestă în principal la nivelul pielii sunt incorect îndrumate spre dermatologie. Oricât de corect ar fi tratamentul dermatologic aplicat pielii el nu are rezultate spectaculase dacă nu se rezolvă cauza generatoare de la nivelul sistemului venos.

Este bine de ştiut că este o boală transmisă genetic in 95% din cazuri. Prima masură care trebuie luată este căutarea şi demonstrarea „verigii slabe”. Acest lucru este cel mai uşor de realizat prin intermediul ecografiei Doppler venoase , care va decela pachetele varicoase care nu sunt vizibile prin transparenţa pielii, prezenţa şi localizarea valvelor incompetente. Ea poate fi eventual completată, dacă este necesar de flebografie. Echografia Doppler este o investigaţie nedureroasă, neinvazivă, cu cost redus, care poate fi repetată ori câte ori este nevoie, fără a avea riscul de iradiere. Aparatele de ultimă generaţie permit vizualizarea cu acurateţe a venelor superficiale şi profunde, direcţia fluxurilor de sange, valvele incompetente şi mai ales măsurarea, înregistrarea şi stocarea acestor informaţii pentru o comparare rapidă şi uşoară la examinarile ulterioare.

Este o boală care evoluează diferit de la persoană la persoană şi care necesită tratament diferenţiat. Se pune intrebarea cine este specialistul care se ocupă de această patologie. Evaluarea stadiului bolii este realizată în principal de chirurgul vascular care prin prisma experientei, rezultatelor ecografiei venoase şi a examenului fizic al pacientului poate furniza soluţia terapeutică cea mai bună. Colaborarea interdisciplinară ulterioară va permite pacientului cu boală varicoasă să evite pierderea de timp pe trasee întortocheate între diversi specialisti (internist, dermatolog, cardiolog, medic de familie) şi mai ales multe tratamente inutile stadiului bolii în care se află.

Lipsa informării corecte şi în timp util a pacientului în legatură cu boala varicoasă şi evoluţia ei, precum si tratamentele băbesti sau amânarea prezentării la medic, vor duce la apariţia de complicaţii ce vor necesita investigaţii suplimentare(ecografii venoase repetate, flebografii, radiografii), opţiuni terapeutice mai puţine şi rezultate mai slabe. Se intra astfel într-un cerc vicios care poate fi evitat din care de cele mai multe ori pacientul nu mai poate ieşi.

Progresele tehnicii pot şi trebuie folosite în slujba celor care caută o ameliorare a suferinţei şi o imbunătăţire a calitaţii vieţii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha