14
None

Care sunt riscurile asociate expunerii la soare şi cum ne putem proteja de efectele nocive ale acestuia?

Odată cu începutul verii, cu toţii ne dorim să petrecem mai mult timp la soare. Dar, soarele nu doar că favorizează îmbătrânirea pielii dar poate constitui, de asemenea, un factor de risc pentru sănătate.

Cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om. O treime din totalitatea acestora sunt cutanate iar 96% dintre acestea sunt cancere non-melanom.

Sunt două categorii mari de cancere care apar la nivelul pielii: melanomul malign și cancerul de piele non-melanom (carcinonul bazocelular și carcinomul spinocelular).

Melanomul malign reprezintă un cancer de piele format din înmulţirea dezorganizată a celulelor care produc pigment în piele (melanocitele care produc melanina).

Acest tip de cancer are o evoluție rapidă atât la nivelul pielii cât și sistemică (metastazare). Din acest motiv este recomandată urmărirea alunițelor. Semnele pe care trebuie sa le observăm (ABCDE-ul melanomului) sunt: asimetria, marginile neregulate, culoarea, diametrul şi evoluţia.

Keratoza actinică (AK) reprezintă cea mai frecventă leziune cutanată precanceroasă cu potenţial de transformare în carcinom spinocelular (SCC), dar şi în carcinom bazocelular (BCC).

Keratozele actinice sunt cauzate de expunerea frecventă și/sau intensă la radiații UV (datorită profesiei, a unui hobby sau la solar), pe parcursul mai multor ani și apar de obicei pe zonele expuse la soare(faţă, umeri, antebraţ).

De asemenea, keratozele actinice (AK) pot să apară mai frecvent la persoanele cu fototip I sau II (piele deschisă la culoare), cele care au antecedente personale de cancer  de piele non-melanom sau la cele care au un sitem imunitar slăbit: beneficiarii unui transplant de organe sau pacienţii imunodeprimaţi (persoanele care urmează un tratament pentru bolile autoimune, cum ar fi: lupusul eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă şi boala Crohn).

Carcinomul bazocelular este cea mai comună formă de cancer la nivel mondial şi poate fi localizat la nivelul gâtului, urechilor, a pieptului sau a feţei. Acesta nu metastazează (nu afectează alte organe la distanţă) decât în cazuri foarte rare.

Principalele cauze ale carcinomului bazocelular sunt: expunerea excesivă la radiaţiile ultraviolete precum și predispoziția genetică.

Carcinomul spinocelular este un alt tip frecvent de cancer de piele care apare ca urmare a expunerii îndelungate la soare. Spre deosebire de carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular poate metastaza în ganglionii limfatici şi în organele interne. Deşi cancerul spinocelular evoluează lent, se recomandă consultarea cât mai rapidă a medicului dermatolog, astfel crescând șansele de vindecare completă.

Incidența cancerului de piele s-a dublat în ultimii 10 ani ca urmare a expunerii prelungite la soare și alte surse de radiaţii UV.

Bibliografie:

www.cancereledepiele.ro/
www.canceruldepiele.ro/
www.srd.ro/index.php/informatii-medicale/ghiduri-terapeutice
www.skincancer.org/ro-RO
www.nhs.uk/conditions/cancer-of-the-skin/pages/introduction.aspx

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha