14
None

Cauzele și tratamentul eritemului nodos dureros


Eritemul nodos (EN) vizează cel mai frecvent femeile cu vâste cuprinse între 20 și 40 de ani, deși poate apărea la toate vârstele, sexele și grupurile rasiale. Femeile sunt afectate de trei până la cinci ori mai frecvent decât bărbații.

Eritemul nodos poate să apară atât ca răspuns la o varietate de stimuli antigenici, precum bacterii, viruși și agenți chimici, cât și secundar unei mari varietăți de patologii sistemice. Cauzele infecțioase sunt cel mai frecvent identificate, în special infecțiile streptococice ale căilor respiratorii superioare, dar alte cauze raportate frecvent includ sarcoidoza, boala inflamatorie intestinală (BII), boala Crohn și anumite medicamente (în special contraceptivele orale estrogenice  și sulfamide).
EN reprezintă un indiciu important referitor la existența unor boli sistemice, și poate oferi informații cu caracter predictiv în ceea ce privește patologiile asociate. De exemplu, dezvoltarea EN poate precede sau însoți un puseu de activitate a bolilor inflamatorii intestinale. În plus, EN este considerat un factor predictiv  împotriva bolii diseminate la pacienții cu coccidioidomicoză și este strâns asociat cu forme mai benigne și autolimitate de sarcoidoză. Din cauza prevalenței crescute a EN în asociere cu sarcoidoza, se recomandă  pentru orice femeie tânără diagnosticată cu EN ca să fie ridicată suspiciunea de sarcoidoză.

Caracteristici clinice
În mod clasic, EN se manifestă ca noduli eritematoși, dureroși, imobili, care nu ulcerează, spre deosebire de alte forme de paniculită. Cel mai frecvent loc de apariție sunt ariile pretibiale, unde nodulii apar în număr mic și sunt distribuiti simetric, bilateral. În acest caz, gleznele pot fi, de asemenea, edemațiate, iar pacienții raportează o agravare a durerii în ortostatism. Alte locații sunt ocazional implicate, în special coapsele și antebrațele. Nodulii pot apărea și pe trunchi, gât sau față, dar acest lucru este suficient de rar. Nodulii sunt doar ușor reliefați, au, de obicei, un diametru de 1 până la 6 cm, si pot să fuzioneze ocazional în plăci. Ei se dezvoltă pe parcursul mai multor zile și pot fi precedate de fatigabilitate, febră și artralgie (durere la nivelul articulațiilor). Starea generală de rău, cefalee, tulburări gastrointestinale, tuse, limfadenopatie, scădere în greutate pot însoți manifestările cutanate. Leziunile de EN durează de obicei câteva zile sau săptămâni și apoi involuează lent, fără formarea de cicatrici, în decurs de maxim opt săptămâni de la prezentare. Echimoze secundare, cunoscute și sub denumirea de „eritem contusiform”, apar adesea în timpul rezoluției, în timp ce hiperpigmentarea reziduală poate dura de la săptămâni până la luni. Până la o treime din cazurile de EN se reactivează și recidivele anuale sunt deosebit de frecvente.
Prognosticul EN este, de obicei excelent cu rezoluția spontană a leziunilor pe parcursul câtorva săptămâni. Cu toate acestea, atunci când se identifică o patologie subiacentă, aceasta ar trebui tratată, iar dacă un medicament a fost identificat ca fiind declanșator, acesta din urmă ar trebui sistat. 

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha