59
None

Cele mai frecvente boli articulare reumatice actuale

Artroza este cea mai frecventă suferință articulară și o cauză importantă de invaliditate la persoanele peste 50 ani, iar incidența ei crește cu vârsta. Dar bolile reumatice pot afecta și copii și tineri, iar patologia reumatică incriminată, de data asta o patologie inflamatoare, determină nu doar invaliditate prin distrugeri articulare ci și manifestări sistemice de mare gravitate ce sunt responsabile de o mortalitate crescută.

Poliartrita reumatoidă
Tratamentul poliartritei reumatoide (PR) s-a schimbat mult în ultimii ani. De la terapiile clasice dominate de medicamentele imunonosupresoare s-a trecut la terapiile biologice ce acţionează ţintit pe molecule şi celule implicate în procesul inflamator și ulterior la medicamente sintetice țintite ce acționează în interiorul celulei blocând transmiterea semnalelelor extracelulare.
Problema comorbidităților  este extrem de importantă pentru că ele afectează calitatea vieții pacienților, prognosticul bolii și se asociază cu o mortalitate crescută. Managementul PR implică obligatoriu screeningul pentru comorbidități, adaptarea tratamentului ținând cont de prezența lor, dar și tratamentul acestora.
Comorbiditățile cardiovasculare sunt cele mai frecvent întalnite și se  asociază cu o rată crescută de mortalitate fiind urmate de infecții, boli gastrointestinale, dar și depresie insuficient diagnosticată și tratată.

Spondiloartritele
Spondiloartritele au o prevalență mult mai mare în populație decât poliartrita reumatoidă, afectează de regulă persoane mult mai tinere, active profesional, iar bolile incluse în această entitate au impact la fel ca și poliartrita reumatoidă atât articular cât și sistemic. Diagnosticarea precoce se bazează pe criteriile noi de clasificare validate în 2009 și nu pe criteriile de diagnostic ale spondilitei anchilozante, aceasta  reprezentând forma avansată de boală cu modificări  ireversibile, evidente radiografic. Este motivul pentru care la ora actuală se folosește termenul de spondiloartrită axială ce înglobează forma precoce, nonradiografică și forma radiografică, spondilita anchilozantă. Terapiile biologice aprobate în această patologie fiind scumpe, pacienţii sunt selecţionaţi cu multă atenţie conform unor protocoale elaborate de comisia de specialitate, încercându-se pe cât posibil personalizarea tratamentelor. Pentru  a alege cel mai adecvat medicament ținem seamă de particularităţile, comorbidităţile pacientului, precum şi  de manifestările extrarticulare prezente. Din păcate protocoalele aprobate de MS și CNAS se adresează pacienților cu spondilită anchilozantă, boală cu evoluție îndelungată și modificări ireversibile și nu pacienților cu spondiloartrită ce ar include și pacienții cu boală precoce și la care beneficiul ar fi maxim. Totul ține de birocrație și de dificultatea schimbării unui cod de boală. Și la nivelul reumatologiei europene lucrurile au devenit clare mai tarziu, în 2009. De aceea ghidurile de tratament biologic s-au schimbat în ultimii 5 ani de două ori la nivel European, iar spondiloartrita axială a devenit o indicație a acestor terapii. Ori, noi cu ghidul de spondilită anchilozantă suntem, din păcate, la nivelul anului 2008, tratând bolnavi cu boli constituite, ireversibile și nu pacienți cu boli recent instalate ce pot uita complet că au fost bolnavi, printr-un tratament adecvat, devenind activi profesional.  

Sarcina și bolile reumatoide
La ora actuală urmarirea pacientelor cu sarcină și boli reumatice necesită echipe de reumatologi și  ginecologi bine instruiți. Așa se face că în ultimii ani avem din ce în ce mai multi copii sănătoși născuți de paciente cu lupus eritematos sistemic sau alte boli automune. Este extrem de importantă alegerea momentului de procreere în funcție de activitatea bolii și terapiile urmate de pacientă. De regulă pentru a nu avea probleme nici mama nici copilul, boala trebuie să fie inactivă și monitorizarea extrem de strictă atât a bolii cât și a sarcinii.

Campania „Don’t Delay, connect today” în România.
Campania a urmărit sensibilizarea populației, dar și a factorilor de decizie asupra importanței unui diagnostic și tratament precoce în bolile reumatice. Scopul final al campaniei este reducerea persoanelor cu disabilități legate de bolile reumatice, reducerea pensionărilor de boală, a absenteismului, a  pierderii locului de muncă și în final reducerea costurilor îngrijirilor medicale.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha