13
None

”Chirurgia cardiovasculară este o specialitate dificilă şi complexă, care necesită dăruire, curaj, pasiune, sacrificiu”

Interviu realizat cu Prof. Dr. Grigore Tinică, Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară, Preşedinte Congres SRCCV 2013

Anul acesta s-au împlinit patru decenii de la prima intervenție pe cord deschis realizată în România de către profesorul Ioan Pop de Popa, personalitate care a contribuit la crearea și promovarea specialității de chirurgie cardivoasculară în sistemul medical românesc. Se poate vorbi la momentul actual de o școală românească de chirurgie cardiovasculară?

În România la momentul actual avem o școală de chirurgie cardiovasculară puternică și în plină ascensiune. Majoritatea șefilor de clinici din cele mai importante centre de chirurgie cardiovasculară din România sunt foști discipoli sau descendenți ai discipolilor domnului Academician Prof. Dr. Doc. Ioan Pop de Popa. De-a lungul anilor, școala de chirurgie cardiovasculară românească s-a remarcat prin faptul că a făcut performanțe extraordinare cu mijloace financiare modeste. Din perioada timpurie a chirurgiei cardiovasculare medicii români au fost în primele rânduri ale inventatorilor și inovatorilor în acest domeniu. Exemplul poate fi proteza valvulară de porc mistreț MIVA-Pop de Popa, protezele vasculare românești Terom invenții ale domnului Prof. Dr. Pop de Popa, dar și valva stentless din pericard autolog concepută de domnul Prof. Dr. Radu Deac. După 1990, odată cu liberalizarea pieței dispozitivelor medicale în România, aceste dispozitive care au salvat mii de vieți omenești au fost înlocuite în mare parte de producția similară a firmelor occidentale. Lipsa investițiilor în cercetare și concurența companiilor mari au făcut ca în România piața dispozitivelor medicale, nu numai în chirurgia cardiovasculară, să fie acaparată de produse străine.

Cum este percepută și apreciată chirurgia cardivoasculară românească la nivel internațional? Cum este afectată această specialitate de fenomenul exodului medicilor, care a luat amploare în ultimii ani?

Școala românească de chirurgie cardiovasculară este foarte mult apreciată la nivel internațional, atât prin profesioniștii descendenți din această școală care activează în diferite centre de chirurgie cardiovasculară din Europa și alte țări cât și prin implicarea chirurgilor români în conducerea forurilor științifice și profesionale mondiale. Avem reprezentanți în toate societățile importante de chirurgie cardio toracică și vasculară cum ar fi EACTS, ESCVS, STS, AATS, Danubian Forum, iar eu personal sunt membru fondator al Euro Asian Bridge of Cardiac Surgery. Lucrările științifice prezentate de medicii români la congresele internaționale sunt foarte bine apreciate, motiv pentru care și medicii străini vin tot mai des la manifestările științifice organizate de Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară.

Această recunoaștere ne onorează dar totodată provoacă și un mare exod de medici chirurgi cardiovasculari tineri către țările occidentale unde sunt mai bine apreciați și mai bine remunerați decât în țară. Școala românească de chirurgie cardiovasculară produce profesioniști de înaltă calitate dar cu părere de rău societatea actuală românească nu-i apreaciază la justa lor valoare.

Cu ce alte provocări majore se confruntă chirurgia cardiovasculară, în acest moment, în România? Ce soluții se întrevad pentru depășirea acestor obstacole?

O altă provocare majoră a chirurgiei cardiovasculare românești este lipsa de finanțare adecvată pentru procedurile de înaltă performanță cum ar fi: implantarea transcateter a valvelor cardiace, chirurgia endovasculară, chirurgia tulburărilor de ritm, chirurgia miniminvazivă. Aceste proceduri nu există în nomenclatorul DRG al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și în consecință nu sunt decontate. Avem specialiști competenți, în unele centre avem și logistică de înaltă performanță dar ne lipsește finanțarea adecvată. Soluțiile ar fi simple –decontarea acestor proceduri la nivelul mediu al țărilor din Uniunea Europeană. În această situație nici un centru de chirurgie cardiovasculară din Occident nu ar putea sta în fața chirurgilor români.

Din dubla perspectivă, de manager al Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu“ din Iași, dar și cea de președinte al SRCCV, care considerați că sunt pârghiile și principalele măsuri care trebuie adoptate pentru o ameliorare reală a sistemului actual de sănătate și, cu precădere, a situației bolnavilor cu afecțiuni cardiace? (Opinia dvs. asupra polemicii medicina privată versus medicina publică.)

În calitate de Manager al IBCV Iași cunosc foarte bine problemele sistemului sanitar românesc. Nu pot fi rezolvate și asanate unele probleme într-un anumit domeniu fără a asana toate problemele societății noastre. Ar fi stringent necesar să creăm un registru român de boli cardiovasculare pentru a cunoaște în detaliu necesitățile și riscurile din domeniul cardiovascular. Noi am elaborat un proiect cu fonduri europene în acest sens dar, din cauza birocrației și lipsei de viziune a celor care se ocupă în România de absorția fondurilor europene, am renunțat pentru moment la acest proiect.

În ceea ce privește pacienții cu afecțiuni cardiace, după datele Școlii Naționale de Management Sanitar, în România se tratează anual în secțiile de cardiologie aproximativ 250.000 de persoane, în secțiile de chirurgie vasculară și în compartimentele de chirurgie vasculară se operează peste 17.000 de pacienți. Pentru a fi la nivelul celor mai avansate țări din UE necesarul ar fi de aproximativ 1.500 de operații cardiace la 1 milion de locuitori și peste 3.000 de intervenții vasculare la 1 milion de locuitori. Creșterea numărului de intervenții chirurgicale cardiovasculare s-ar putea realiza prin crearea unei rețele mai ample de diagnostic cardiovascular pe tot teritoriul țării, prin extinderea centrelor de excelență de chirurgie cardiovasculară existente și prin crearea unor noi centre acolo unde este cazul, după o analiză responsabilă a Ministerului Sănătății, implicând și specialiștii în managementul bolilor cardiovasculare. Pacienții români cu afecțiuni cardiovasculare trebuie să aibă acces egal la tratamente de înaltă performanță, indiferent de zona în care locuiesc.

Mortalitatea infantilă, cauzată de malformațiile congenitale ale sistemului circulator, reprezintă cauza a peste 11% din totalul deceselor copiilor cu vârsta sub un an. În ce stadiu se află acum chirurgia cardiacă pediatrică în România? Există programe de finanțare și pregătire în această ramură a chirurgiei cardiovasculare?

Chirurgia pediatrică în România se află într-un stadiu de dezvoltare continuă și consolidare. Această nouă specialitate a început să se desprindă din chirurgia cardiovasculară pe plan mondial în urmă cu 10-15 ani. În multe țări europene se crează departamente și programe speciale pentru chirurgia cardiacă pediatrică, pe lângă centrele consacrate de medicină cardiovasculară. Un bun exemplu în acest sens este Polonia, unde au fost create departamente de chirurgie cardiovasculară pediatrică la începutul anilor 2000, cu ajutorul populației țării, dar și al fondurilor obținute de la guvernul Poloniei. În Romania simțul solidarității este mai puțin dezvoltat, probabil nici legislația în vigoare nu stimulează suficient acest lucru și în consecință, devine o problemă care trebuie rezolvată de către Guvernul României prin Ministerul Sănătății. În acest sens, la sfârșitul anului trecut, domnul Secretar de Stat Raed Arafat, pe atunci Ministrul Sănătății, a demarat un program de extindere și dezvoltare a unor centre de chirurgie cardiacă pediatrică la Târgu Mureș, Iași, București și Timișoara, în colaborare cu Clinica San Donato din Italia. Vor fi pregătiți în acest sens medici tineri, chirurgi cardiovasculari, cardiologi intervenționiști, ecografiști, anesteziști și alți medici de specialități conexe, atât în centrele din țară, cât și în Italia, pentru a putea crește numărul de intervenții chirurgicale pediatrice la nivelul a 250 - 300 de cazuri pe centru anual.

De asemenea, Ministerul Sănătății, prin Casa Națională de Sănătate, derulează un program de chirurgie cardiovasculară pediatrică, în Târgu Mureș, Cluj și Iași.

Congresul Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară a devenit deja un eveniment de marcă pentru medicina romanească, care reunește peste 600 de specialiști din țară și străinătate. Ce noutăți aduce această a noua ediție? Ce personalități marcante ale chirurgiei cardiovasculare mondiale își vor face prezența la Iași? Ce înseamnă acest eveniment pentru medicina romanească?

La congresele precedente ale Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară numărul participanților a crescut gradual de la aproximativ 100 de participanți la primele manifestări până la aproximativ 400 de participanți în anul 2012. Anul acesta așteptăm aproximativ 700 de participanți, datorită faptului că am abordat în cadrul congresului nostru și tematici interesante pentru cardiologi, anesteziști, medici de familie, perfuzioniști și asistente medicale. Chirurgia cardiovasculară nu poate funcționa fără suportul acestor specialități conexe. Estimăm că va fi cel mai mare congres de până acum din punct de vedere al numărului de participanți. De asemenea, agenda științifică a congresului este extrem de încărcată și vastă, cu prezentări, conferințe și comunicări ale celor mai cunoscuți profesioniști din țările Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, Republica Moldova și din toate centrele de chirurgie cardiovasculară din România. Vor fi prezentate rezultatele celor mai moderne metode și principii de tratament ale bolilor cardiovasculare. Suntem onorați de prezența Președintelui Asociației Europene de Chirurgie Cardio-Toracică, Prof. Dr. Jose Luis Pomar, a Vicecancelarului Societății Mondiale de Chirurgie Cardio-Toracică, Prof. Dr. Sotirios Prapas. Vor fi prezenți, de asemenea, unul dintre cei mai renumiți chirurgi pediatri din Europa, Prof. Dr. Alessandro Frigiola, unul dintre cei mai mari specialiști ai lumii în malformațiile vasculare congenitale, Prof. Dr. Vasily N. Dan. De asemenea, profesorul Lorenzo Menicanti va conferenția despre tratamentul chirurgical al anevrismelor ventriculului stâng, o complicație majoră a infarctului acut de miocard. Profesorul Menicanti are cea mai mare experiență din lume în tratamentul chirurgical al acestui tip de patologie.

În plus, în acest an, Congresul este organizat în parteneriat cu cea mai veche societate medicală din România, Societatea de Medici și Naturaliști Iași, care împlinește vârsta de 180 ani. Acestui eveniment îi este dedicat un Simpozion omagial, în cadrul căruia va fi lansată cartea “Defining Moments”, autori Marius Barnard și Simon Norval.

Ocupați funcția de președinte al SRCCV de aproape un an. Ce realizări importante a avut societatea în acest interval de timp și ce proiecte de viitor aveti pentru dezvoltarea ei?

În perioada 31 mai - 2 iunie, Societatea Româna de Chirurgie Cardiovasculară, în parteneriat cu Fundația Clinică și Experimentală Cardiovasculară, a organizat la Chișinău al doilea Simpozion Internațional de Medicină Cardiovasculară, la care au participat aproximativ 300 de medici din România, Republica Moldova, Ucraina, Turcia și din multe țări ale Uniunii Europene, eveniment care s-a bucurat de un larg interes și a constituit un succes. Am decis să organizăm acest eveniment la Chișinău prin prisma faptului că, chirurgii din Republica Moldova sunt membri cu drepturi depline ai Societății noastre, iar majoritatea medicilor de alte specialități conexe din Republica Moldova întâmpină greutăți în ceea ce privește deplasarea lor în România, având nevoie de viză. În acest mod, din punct de vedere științific, Republica Moldova este integrată în România și implicit, în UE. În 2013, cu sprijinul Societății, a fost organizată Școala de vară de chirurgie cardiovasculară de la Iași (Cardiovascular Surgery Summer School), la care au participat studenți de pe trei continente, care s-au familiarizat timp de două săptămâni cu activitățile din sala de operații și terapie intensivă cardiovasculară, iar la sfârșitul stagiului au efectuat, sub îndrumarea medicilor cu experiență și a rezidenților, operații experimentale pe cord de porc. Pe viitor, preconizăm extinderea activităților științifice ale Societății, cooptarea de noi membri în Societate și implicarea în toate proiectele Ministerului Sănătății și ale Guvernului României în ceea ce privește chirurgia cardiovasculară.

Ce anume v-a decis să alegeți ca specializare chirurgia cardiovasculară? Care sunt personalitățile medicale care v-au influențat cariera?

Chirurgia cardiovasculară este o specialitate dificilă și complexă, care necesită dăruire, curaj, pasiune, sacrificiu, capacitate de muncă ieșită din comun și presupune o studiere continuă a noutăților în domeniu. Unii consideră această specialitate una de elită pentru oameni de elită. În opinia mea, este o meserie nobilă, la fel ca toate specialitățile medicale pentru că este dedicată ajutorului oamenilor suferinzi.

Cariera mea de medic a fost influențată de Pavel Batca, profesor de chirurgie generală, un om calm și un chirurg desăvârșit, profesorul Ioan Pop de Popa, un inventator și un dezvoltator al chirurgiei cardiovasculare moderne, profesorul Francis Robicsek, unul dintre cei mai prolifici cercetători în domeniul chirurgiei cardio-toracice din lume, un bun prieten al României. Cariera mea de început a fost marcată și de profesorul Anatoly Pokrovsky, care, în condiții austere, făcea minuni în chirurgia vasculară. Am multe modele în viață, păcat că astăzi în România nu mai sunt apreciate elitele adevărate.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha